Hlas vyzýva ústavných činiteľov, aby zastavili Matovičovo nebezpečné konanie

Mimoparlamentná strana Hlas vyzýva prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, predsedu Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby zastavili konanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) a prevzali zodpovednosť za zahraničnú politiku krajiny.

09.04.2021 12:26 , aktualizované: 14:49
TB Hlas referendum Foto: ,
Mimoparlamentná strana Hlas počas tlačovej besedy.
debata (78)

Premiér si má od neho vyžiadať informácie o ceste do Moskvy i Budapešti. K jasnému stanovisku vyzýva strana aj šéfa slovenskej diplomacie Ivana Korčoka (nominant SaS). TASR o tom informovala hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

„Vyzývam najvyšších predstaviteľov štátu, prezidentku Zuzanu Čaputovú, predsedu parlamentu Borisa Kollára, nového predsedu vlády Eduarda Hegera a ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, aby zastavili nekoordinované pobehovanie ministra financií Igora Matoviča po Moskve a Budapešti a prevzali zodpovednosť za zahraničnú politiku Slovenska,“ uviedla strana.

Matovič sa podľa Hlasu pustil bez schválenia vlády do rokovaní s veľkým globálnym hráčom, akým je Rusko, a regionálnym hráčom ako Maďarsko, a to bez koordinácie so slovenským ministerstvom zahraničných vecí. „Podľa našich informácií dokonca na tieto stretnutiach neboli prizvaní ani naši slovenskí veľvyslanci, na základe čoho je slovenská diplomacia odstavená od vyhodnocovania celej situácie,“ poznamenala strana. „Je absolútne neprijateľné, aby Igor Matovič pokračoval vo svojich svojvoľných krokoch v zahraničnej politike a odmietal o nich informovať tak najvyšších ústavných činiteľov, ako aj slovenskú verejnosť,“ uviedol Hlas.

Korčok by mal dať podľa strany jasné stanovisko k tomu, že „zahraničná politika SR sa proti všetkým pravidlám, zákonom a zvyklostiam ocitla v rukách človeka, ktorý musel po roku opustiť úrad predsedu vlády pre svoje totálne zlyhanie a ktorému nedôveruje 82 percent ľudí na Slovensku“.

Matoviča označil Hlas-SD za najväčšieho slovenského konšpirátora, ktorý už niekoľko dní šíri bludy o tom, ako niekto na najvyšších miestach štátu vyvolal jeho odchod z premiérskeho kresla a spôsobili zásadné komplikácie vakcíne Sputnik V. „Expremiér je zároveň zbabelý odpovedať na oprávnené otázky médií a občanov, kto mu dáva mandát na kroky, ktoré absolútne svojvoľne podniká. Porušuje pri tom všetky svoje kompetencie a nesmierne nebezpečným spôsobom sa zahráva s bezpečnosťou a zahraničnopoli­tickým renomé Slovenska,“ uzavrel Hlas.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Igor Matovič #Eduard Heger #Sputnik V