Novým predsedom Rady prokurátorov je Jakubčík

Novým predsedom Rady prokurátorov sa stal Stanislav Jakubčík z Krajskej prokuratúry v Žiline. V rade ostatných päť rokov pôsobil ako jej podpredseda. Vo funkcii nahradí Juraja Purgáta. Zároveň bol zvolený aj nový podpredseda rady - Gabriel Huszár z Krajskej prokuratúry Košice. Podľa nového predsedu čakajú radu výzvy súvisiace najmä s novou súdnou mapou, kolúznou väzbou a prípadnými inštitucionálnymi zmenami celej prokuratúry.

14.04.2021 14:02
Stanislav Jakubcik, Jakubčík Foto:
Stanislav Jakubčík
debata

„Chcel by som zvýšiť povedomie odbornej verejnosti o fungovaní samosprávy prokurátorov, pôsobnosti a úlohách Rady prokurátorov. Chcel by som, aby bola vnímaná ako samosprávna organizácia, ktorá jej zverené úlohy a povinnosti vykonáva riadne, dôsledne a svedomite,“ uviedol pre Pravdu Jakubčík.

Zároveň pripomína, že Radu prokurátorov podobne aj celú prokuratúru čakajú v nasledujúcom období aj viaceré veľké výzvy. „Určite jedna z nich je pripravovaná nová súdna mapa, ktorá zásadným spôsobom prekresľuje sústavu súdov a v nadväznosti na to aj sústavu prokuratúry. Ďalšie výzvy, ktoré pred nami stoja, sú zmeny v trestnom zákonodarstve, ako napríklad kolúzna väzba, a prípadné zmeny, ktoré by sa týkali prokuratúry ako takej,“ priblížil.

Novému predsedovi zagratuloval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Generálny prokurátor Slovenskej republiky víta kreovanie novej Rady prokurátorov Slovenskej republiky a gratuluje členom, ako aj predsedovi k úspešnému zvoleniu. Rade a jej členom drží palce pri napĺňaní dôležitých zákonných kompetencií,“ odkázal Žilinka prostredníctvom svojho hovorcu Dalibora Skladana.

Rada prokurátorov je najvyšší samosprávny orgán prokuratúry s celoštátnou pôsobnosťou. Jej úlohou je zabezpečovať zabezpečovať a chrániť práva a oprávnené záujmy prokurátorov a koordinovať činnosť prokurátorských rád.

Sídlom Rady prokurátorov je sídlo Generálnej prokuratúry v Bratislave. Rada prokurátorov má deväť volených členov – po jednom za každý kraj a jedného za Generálnu prokuratúru. Predsedu a podpredsedu si členovia rady volia spomedzi seba. Funkčné obdobie rady je päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Rada prokurátorov #Stanislav Jakubčík