Budú zrejme potrebné tri dávky vakcíny, hovorí Pfizer

Tri dávky vakcíny a možno aj každoročné preočkovanie bude pravdepodobne potrebné podľa spoločnosti Pfizer pri boji s koronavírusom.

16.04.2021 06:00 , aktualizované: 22:16
debata (182)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:16 Tehotné ženy v Británii by mali dostať očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna, pretože existuje viac údajov z praxe, ktoré ukazujú, že sú bezpečné. V piatok to oznámil britský verejný úrad, ktorý dáva odporúčania pre očkovanie obyvateľstva. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Britský Spoločný výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) uviedol, že v Spojených štátoch bolo zaočkovaných približne 90-tisíc tehotných žien, prevažne dvoma spomínanými americkými vakcínami, a neobjavili sa žiadne problémy s ich bezpečnosťou.

21:02 Vakcína CoronaVac od čínskej spoločnosti Sinovac dosiahla účinnosť 67 percent pri prevencii príznakového ochorenia COVID-19 a 80-percentnú účinnosť v prevencii úmrtí, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na výsledky získané počas očkovacej kampane v Čile.

Údaje získavali v Čile od 2. februára do 1. apríla tohto roka od približne 10,5 milióna ľudí. Boli medzi nimi nezaočkované osoby, ľudia s podanou jednou dávkou i dvoma dávkami vakcíny.

20:12 Portugalsko zruší pozastavenie letov do a z Británie aj Brazílie, ak to budú „nevyhnutné cesty“. Krajina zároveň pokračuje v uvoľňovaní obmedzení proti šíreniu ochorenia COVID-19. V piatok to oznámilo ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Premiér António Costa vo štvrtok večer vyhlásil, že Portugalsko od pondelka 19. apríla začne s treťou fázou postupného rušenia obmedzení zavedených po tom, ako krajinu v januári zasiahla silná vlny nákaz koronavírusom.

Ministerstvo spresnilo, že „nevyhnutné cesty“ sú tie, ktoré sú „z profesionálnych, študijných, zdravotných alebo humanitárnych dôvodov alebo keď ide o rodinné stretnutia“.

Kontroly na hranici so Španielskom sa budú vykonávať ešte ďalšie dva týždne.

19:34 Na očkovanie proti novému druhu koronavírusu sa v Maďarsku zaregistrovalo dosiaľ 4 219 000 ľudí, z ktorých 66 percent už zaočkovali, informoval v piatok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Z 1.573.000 re­gistrovaných vo veku nad 65 rokov dostalo vakcínu 90 percent. V súčasnosti očkujú už vekovú kategóriu od 18 do 59 rokov, v ktorej sa zaregistrovalo 2 270 000 osôb. Z nich bolo dosiaľ zaočkovaných 49,6 percenta.

18:50 Český vicepremiér, minister vnútra a poverený minister zahraničia Jan Hamáček do Moskvy s cieľom rokovať o nákupe vakcíny Sputnik V neodletí. Dôvodom je nesúhlas premiéra Babiša. Hamáčkova misia do Moskvy sa mala uskutočniť v pondelok.

Avizovanú cestu vicepremiéra, ministra vnútra a povereného ministra zahraničných vecí Jana Hamáčka na rokovania o prípadných dodávkach proticovidovej vakcíny Sputnik V do Moskvy označil premiér Andrej Babiš za „nie ideálnu“ už vo štvrtok. V rozhovore pre denník Blesk to odôvodnil tým, že vakcíny nespadajú do Hamáčkovej agendy a Česko už konkrétnu ponuku má.

Podľa Babiša môže ČR takmer okamžite získať 300-tisíc dávok ruskej vakcíny Sputnik V, ale čaká na jej schválenie Európskou agentúrou pre lieky (EMA). „Pán vicepremiér ma informoval, že jediným cieľom je zaistiť ešte väčšie množstvo vakcíny,“ povedal Babiš na tlačovej konferencii po štvrtkovom rokovaní so slovenským premiérom Eduardom Hegerom. Zopakoval, že z cesty nie je nadšený. (lidovky.cz, tasr)

18:20 Rakúsko plánuje začať od mája s pomalým znovuotváraním podnikov a prevádzok, ale za prísneho hygienického režimu. V krajine boli pre pandémiu koronavírusu dlhé mesiace zatvorené reštaurácie, kaviarne, hotely a voľnočasové zariadenia.

Prvé kroky smerujúce k celoštátnemu opätovného otvoreniu turistického, kultúrneho a športového sektora budú možné od budúceho mesiaca, oznámil v piatok vo Viedni rakúsky kancelár Sebastian Kurz. Presný termín neuviedol, ale dodal, že podrobný plán má byť vypracovaný na budúci týždeň. „Sloboda je na dosah,“ povedal Kurz.

Dôležitú úlohu v opatrnom znovuotváraní zohrá systém pravidiel, ako napríklad nosenie rúšok, testovanie a plánované „zelené pasy“ pre ľudí, ktorí sú už zaočkovaní alebo predložia negatívny výsledok testu na covid alebo sa z ochorenia vyliečili. „Medzitým budeme mať neustále hromadné testovanie,“ doplnil Kurz.

Denné počty prípadov nákazy koronavírusom v Rakúsku v poslednom čase klesajú, trochu sa zlepšila aj situácia na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS). Sedemdňová incidencia – priemerný počet nových infekcií na 100-tisíc obyvateľov za sedemdňové obdobie – je v súčasnosti v Rakúsku okolo 205. (dpa, tasr)

17:48 Európska lieková agentúra (EMA) v piatok oznámila, že rozhodnutie o bezpečnosti vakcíny proti covidu americkej spoločnosti Johnson & Johnson (J&J) by mohla zverejniť na budúci utorok (20. apríla).

EMA vo vyhlásení uviedla, že usporiada virtuálny tlačový brífing o záveroch posudzovania bezpečnosti vakcíny J&J v spojitosti s viacerými prípadmi výskytu krvných zrazenín. Brífing je naplánovaný na utorok 15.00 h (17.00 h SELČ). EMA dodala, že tento čas je predbežný.

Americká spoločnosť Johnson & Johnson v utorok oznámila, že sa rozhodla pozastaviť používanie svojej vakcíny proti covidu v Európe. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) predtým v utorok odporučili pozastavenie používania tejto vakcíny. Dôvodom bola predbežná opatrnosť úradov po výskyte šiestich prípadov krvných zrazenín po očkovaní, ktoré teraz FDA a CDC vyšetrujú.

Expert z FDA Peter Marks neskôr povedal, že jedna z týchto šiestich osôb zomrela a ďalšia je vo vážnom stave. Experti z CDC v stredu oznámili, že bez ďalších údajov ešte nemôžu rozhodnúť, či používanie vakcíny J&J obmedzia len na niektoré skupiny obyvateľstva USA. (afp, tasr)

Vakcína proti covidu od americkej spoločnosti... Foto: SITA/AP, David Zalubowski
Johnson & Johnson / J&J / Vakcína proti covidu od americkej spoločnosti Johnson & Johnson

17:09 Nemecko v piatok vyškrtlo Britániu a Severné Írsko zo zoznamu rizikových oblastí s veľkým výskytom koronavírusovej nákazy. To znamená, že cestujúci už nebudú musieť ísť pri návrate do karantény. Rozhodnutie začne platiť v nedeľu 18. apríla.

„Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ostrov Man, Normanské ostrovy (v Lamanšskom prielive) a Zámorské územia Spojeného kráľovstva… sa už nepokladajú za rizikovú oblasť,“ uviedol na svojej webovej stránke nemecký Inštitút Roberta Kocha pre infekčné choroby.

Rozhodnutie o vyškrtnutí zo zoznamu sa týka aj Barbadosu, fínskeho regiónu Pirkanmaa a tiež stredozápadných a juhovýchodných regiónov Írska. S výnimkou malého počtu štátov vrátane Japonska, Izraela a Vietnamu sa väčšina krajín nachádza na rizikovom zozname.

Nemecko v decembri zaradilo Britániu a Severné Írsko do zoznamu krajín, z ktorých mali ľudia zákaz pricestovať, pretože v týchto štátoch sa objavil nový, nákazlivejší variant koronavírusu – odvtedy sa však pandemická situácia zlepšila. (afp, tasr)

16:37 Nemecká kancelárka Angela Merkelová dostala v piatok prvú dávku vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca, informoval hovorca nemeckej vlády. Merkelovej hovorca Steffen Seibert na Twitteri napísal, že kancelárka vyjadrila vďačnosť všetkým, ktorí sú do očkovacej kampane zapojení, i všetkým ľuďom, ktorí sa nechávajú očkovať. „Očkovanie je kľúč na porazenie pandémie,“ uviedla.

Kancelárka má 66 rokov a patrí do skupiny obyvateľov, ktorá môže byť očkovaná AstraZenecou. V Nemecku je zakázané túto vakcínu používať pre ľudí mladších ako 60 rokov. Výnimka platí iba v prípade, že ju lekár osobitne odporúča pre konkrétneho pacienta. Merkelová opakovane uviedla, že sa dá zaočkovať až vtedy, keď bude na rade. Berlín očkovanie pre osoby vo veku nad 60 rokov spustil tento mesiac. (afp, tasr)

16:06 Nový indický variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý zaznamenali v Británii, má všetky charakteristiky veľmi nebezpečného vírusu.

Informovala o tom v piatok na svojej webovej stránke stanica Sky News. Tento variant má dve nové výrazné mutácie „spike proteínu“, teda glykoproteínového hrotu, ktorý vírusu umožňuje vstúpiť do buniek a napadnúť bunky imunitného systému.

Indický variant s označením B.1.617 podľa údajov anglického úradu pre verejné zdravie Public Health England (PHE) zaznamenali u 73 infikovaných v Anglicku a v štyroch prípadov v Škótsku. Takisto ho zaznamenali v najmenej piatich indických zväzových štátoch, ktoré sú ohniskami šírenia vírusu v tejto krajine, pripomína Sky News. India za stredu zaznamenala rekordných vyše 217-tisíc nových prípadov nákazy SARS-CoV-2.

Obe mutácie proteínového hrotu podľa Sky News vírusu pomáhajú napadnúť ľudské bunky a vyhýbať sa účinku niektorých protilátok. Zatiaľ nie je známe, ako ovplyvnia účinok existujúcich vakcín. Nový variant s dvojitou mutáciou objavili v marci v Indii, písala 25. marca na svojej webovej stránke stanica BBC. Virológ Šáhid Džamíl pre BBC uviedol, že dvojitá mutácia na kľúčových miestach v hrotovom proteíne môže vírusu umožniť odolávať imunitnému systému.

India nie je na tzv. červenom zozname britskej vlády a osoby prichádzajúce z tejto krajiny nemusia absolvovať povinnú karanténu v hoteli. Musia však absolvovať dva testy a zostať desať dní v domácej karanténe. (news.sky.com, tas­r)

15:17 Maďarsko nahradí výpadok západných očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu ďalšou objednávkou čínskej vakcíny, oznámil v piatok v Budapešti predseda vlády Viktor Orbán.

Podľa spravodajského servera 444.hu premiér opätovné objednávanie očkovacej látky z Číny zdôvodnil skutočnosťou, že americká spoločnosť Johnson & Johnson odkladá distribúciu svojej vakcíny do Európy, čo v prípade Maďarska znamená výpadok vyše 580-tisíc dávok.

Prvú zásielku 28-tisíc kusov od firmy Johnson & Johnson prevzalo Maďarsko v utorok, avšak tieto vakcíny z dôvodu pozastavenia použitia výrobcom pre šesť podozrivých prípadov krvných zrazenín v USA nebudú podávať. Z Číny Maďarsko doposiaľ prevzalo 1,1 milióna dávok vakcíny od spoločnosti Sinopharm, ktorými bolo zaočkovaných 550-tisíc ľudí. (444.hu, tasr)

14:47 Osoby, ktoré prídu na územie SR od pondelka (19. 4.) od 6.00 h, musia ísť do karantény. Ak však dostanú negatívny výsledok PCR testu, karanténu môžu ukončiť. V piatok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Pôvodne ÚVZ SR informoval, že tieto osoby do karantény ísť nemusia.

Podľa ÚVZ SR sa teda izolácia v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení ukončuje pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 14. dňa alebo získaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na covid-19. „Tento test možno podstúpiť kedykoľvek, netreba čakať osem dní od návratu zo zahraničia,“ zdôraznila Račková.

U detí do desiatich rokov sa pri bezpríznakovom priebehu izolácia ukončuje zároveň so skončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti.

Osoby, ktoré prídu na Slovensko a počas predchádzajúcich 14 dní navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko alebo Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska a absolvovali očkovanie proti covidu, sa budú musieť preukázať tým, že od očkovania druhou dávkou vakcíny od spoločnosti Moderna alebo od konzorcia Pfizer/BioNTech uplynulo viac ako 14 dní, prípadne, že od podania prvej dávky vakcíny AstraZeneca uplynuli viac ako štyri týždne. Prípadne musia vedieť preukázať, že prekonali ochorenie COVID-19 pred menej ako 180 dňami.

Ak osoba prekonala koronavírus a bola zaočkovaná do 180 dní vektorovou alebo mRNA vakcínou a uplynulo najmenej 14 dní od podania prvej dávky, taktiež sa musí preukázať potvrdením o tejto skutočnosti.

Rovnako sa takíto ľudia musia najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko registrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica a na požiadanie sa preukázať potvrdením o registrácii, ďalej musia mať potvrdenie o negatívnom výsledku antigénového testu na covid-19 nie staršie ako 48 hodín alebo negatívny RT-PCR test nie starší ako 72 hodín. (tasr)

13:56 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala v piatok poslancov nemeckého parlamentu, aby prijali novelu zákona o ochrane pred infekciami, ktorý by spolkovej vláde umožnil v prípade zhoršujúcej sa pandemickej situácie zatiahnuť „záchrannú brzdu“ a plošne sprísniť protiepidemické obmedzenia v krajine.

„Záchranná brzda platiaca na celonemeckej úrovni je podľa môjho presvedčenia neodkladná, pretože aj dnes musím, žiaľ, opäť povedať, že situácia je vážna – a síce veľmi vážna. A my ju musíme brať vážne. Naša krajina je stále v pevnom zovretí tretej vlny pandémie. O tom vypovedajú denné počty infikovaných, ktoré zverejňuje Inštitút Roberta Kocha (RKI), ale predovšetkým to ukazujú počty obsadených lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti aj v tomto týždni. Záchranná brzda je teda nástroj, ktorý môže zabrániť hroziacemu preťaženiu nášho zdravotného systému,“ povedala Merkelová poslancom Spolkového snemu.

„Iné riešenie neexistuje. Musím túto tretiu vlnu pandémie zastaviť… a aby sme to dokázali, musíme lepšie ako doteraz spojiť silné stránky spolkovej vlády a krajinských vlád,“ konštatovala kancelárka.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Angela Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas zasadnutia parlamentu v Berlíne 16. apríla 2021

Spomínaný zákon určí postup v prípade, ak sa bude týždňová incidencia nákazy v nejakom okrese či meste pohybovať tri dni za sebou na hodnote vyššej ako 100. V takýchto regiónoch by následne začal platiť súbor opatrení dopredu stanovených spolkovou vládou, medzi ktoré patrí aj zatvorenie obchodov, kultúrnych a športových zariadení, obmedzenie stretávania sa a zákaz vychádzania od 21.00 h do 05.00 h.

Cieľom navrhovaného zjednotenia pravidiel je ukončiť výrazné rozdiely v zavedených opatreniach medzi 16 spolkovými krajinami. Pravidlá lockdownu si v súčasnosti určuje každá spolková krajina zvlášť, čo vyvoláva medzi obyvateľmi zmätok a frustráciu. Vlády jednotlivých spolkových krajín sa však zdráhajú vzdať sa svojich kompetencií v prospech vlády v Berlíne. Spomínané zmeny musia schváliť obe komory nemeckého parlamentu – Spolkový snem i Spolková rada. (ap, tasr)

13:49 Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová má dôveru ministra zdravotníctva. „Zatiaľ má moju dôveru,“ povedal v piatok v Rádiu Expres minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO). Nemyslí si, že situáciu s vakcínou Sputnik V, ktorej dodávky žiada ruská strana vrátiť, pokazil ŠÚKL. Lengvarský avizoval, že o ďalšom osude vakcíny plánuje rozhodnúť na budúci týždeň.

Zuzana Baťová Čítajte viac Baťová má dôveru ministra zdravotníctva, situáciu so Sputnikom podľa neho nepokazil ŠÚKL

13:27 Vrcholní rakúski politici vrátane kancelára Sebastiana Kurza a prezidenta Alexandera Van der Bellena, si v piatok počas pietnej akcie uctili pamiatku ľudí, ktorí zomreli na covid. Rakúsko, kde žije asi 8,9 milióna ľudí, eviduje 9 843 prípadov úmrtia.

Podľa prezidenta Van der Bellena je smutné, že časť z týchto ľudí zomrela osamote. „Zomreli bez posledného slova útechy, bez dotyku od tých najbližších. Táto nedokončená rozlúčka bolí mimoriadne silne,“ povedal v prejave.

Kancelár Kurz uviedol, že kvôli pandémii vznikli v rakúskej spoločnosti i politike hlboké priepasti medzi tými, ktorí sa nákazy boja a sú „ochotní maximálne obmedziť svoju slobodu“, a medzi tými na druhej strane. „Naším cieľom musí byť tieto priepasti prekonať a uzmieriť sa,“ uviedol. Vicekancelár Werner Kogler poďakoval zdravotníkom. Väčšina ľudí si podľa neho ani nedokáže predstaviť, akú prácu lekári, sestry a ošetrovatelia v nemocniciach, najmä na jednotkách intenzívnej starostlivosti, odvádzajú. (čtk)

12:58 Tretia vlna pandémie nového druhu koronavírusu v Maďarsku vrcholí. Povedala to v piatok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová, ktorá zdôraznila, že klesá počet hospitalizovaných a očkovať je možné už aj mladších ľudí.

„Stojíme na vrchole tretej vlny pandémie. Terajší pokles je mimoriadne krehký, tendenciu z neho ešte nemôžeme vyvodiť. Epidemiologické údaje už týždeň stagnujú a nepatrne aj klesajú,“ konštatovala Müllerová. Poznamenala však, že analýza koncentrácie koronavírusu v odpadových vodách to ešte nepotvrdzuje.

Počet infikovaných SARS-CoV-2 podľa nej ešte týždeň určite zostane na terajšej úrovni. „Klesá aj počet hospitalizovaných, už druhý deň je ich menej ako 10-tisíc,“ dodala Müllerová. (metropol.hu, tasr)

12:48 Opatrné uvoľňovanie opatrení počas pandémie má svoj význam. Rovnako napriek úľavám je potrebné nezabúdať na dodržiavanie protiepidemických opatrení. V opačnom prípade sa aj dobrý trend vývoja pandémie môže zvrhnúť. Uviedol to hovorca iniciatívy Veda pomáha Richard Kollár v súvislosti s uvoľňovaním opatrení od budúceho týždňa.

Virus Outbreak Double Masks Čítajte viac Kto od pondelka vymení respirátor za rúško a kto ho nosiť nemusí vôbec?

„Opatrný prístup k opatreniam je aj z toho dôvodu, že sme videli v iných krajinách, ako Rakúsko či Česko, že rýchle otváranie prispelo k tomu, že dobrý trend vývoja sa môže úplne zvrhnúť a zmeniť sa na rastúci trend, ktorý je potom veľmi ťažké zvrátiť,“ upozornil Kollár.

Je presvedčený, že je lepšie udržať klesajúci trend a čo najnižšie čísla nakazených. Podľa neho sú počty nakazených stále vysoké. „Potrebujeme čísla oveľa nižšie, potrebujeme si vytvoriť novú kapacitu v nemocniciach a znížiť incidenčné číslo,“ zhrnul.

Pripomenul tiež, že otváraním prevádzok či služieb môžu ľudia prenášať infekciu a šírenie nového koronavírusu bude pokračovať. „Naše opatrenia musia zodpovedať epidemiologickému stavu, ktorý máme. Stav je momentálne síce dobrý, ale na druhej strane vieme, že ak by sme zvýšili počet infikovaných akokoľvek náhodne, napríklad naším správaním alebo zavlečením zo zahraničia, tak by sa nám situácia opäť mohla zhoršiť. V podstate sa nám to môže rozhorieť hocikde, keďže zaočkovanosť ešte nie je dostatočná,“ poukázal Kollár. Nevyhnutné je preto dodržiavať povinnosť nosenia rúšok, sociálne odstupy či zvýšenú hygienu rúk.

Dodal, že našu spoločnosť chránia pomerne zatvorené hranice, teplejšie počasie a to, že ľudia sa snažia neprispievať k šíreniu infekcie vo vnútorných priestoroch. (tasr)

Matematik Richard Kollár Foto: TASR
Richard Kollár Matematik Richard Kollár

12:26 Vo Švédsku uvoľnia protiepidemické opatrenia pre ľudí, väčšinou seniorov, ktorí dostali aspoň jednu dávku vakcíny proti koronavírusu. S odvolaním sa na švédske zdravotnícke úrady o tom informovala v piatok agentúra Reuters.

Zaočkovaní sa po troch týždňoch od podania prvej dávky vakcíny môžu začať stretávať s tými, ktorí nepatria do ich sociálnej bubliny – a to aj v interiéroch. Obnoviť sa môžu aj aktivity pre obyvateľov v domovoch pre seniorov. Zaočkovaní dôchodcovia tiež môžu opäť nakupovať v obchodoch. „Odteraz môžu zaočkované staré mamy objímať svoje vnúčatá,“ uviedol šéf úradu verejného zdravotníctva Johan Carlson.

Zdôraznil však, že tieto zmeny sú len „malým zmiernením obmedzení“ a ani tí, ktorí boli zaočkovaní, sa stále nebudú môcť v plnej miere vrátiť k životu v čase pred pandémiou. Keďže epidemická situácia vo Švédsku je stále nepriaznivá a po San Marine má druhé najvyššie prírastky nakazených v Európe, podľa úradov momentálne nie je vhodné zmierniť obmedzenia aj pre ďalšie skupiny obyvateľstva.

„Doteraz nebolo zaočkovaných dosť ľudí na to, aby sa zmiernil tlak na zdravotný systém alebo všeobecne šírenie nákazy,“ uviedla ministerka zdravotníctva Lena Hallengrenová. Vo Švédsku doteraz aspoň prvou dávkou protikoronaví­rusovej vakcíny zaočkovali približne pätinu obyvateľstva – teda najmenej 2,2 milióna z 10,4 milióna Švédov. V tejto skupine sú takmer všetci klienti domovov sociálnych služieb. Očkovať sa postupne môžu aj ľudia nad 60 rokov.

Vakcinácia však nenapreduje podľa plánu najmä pre problémy s dodávkami očkovacích látok a obavy z možných vedľajších účinkov vakcín od spoločností AstraZeneca a Johnson & Johnson. (reuters.com, tasr)

AstraZeneca Čítajte viac Dánsko už nebude používať vakcínu od AstraZenecy

10:56 Vakcínou proti koronavírusu zaočkovali v Česku vo štvrtok rekordných 68 286 ľudí. Laboratóriá tiež za tento deň potvrdili ďalších 3 238 prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 2 043 menej než pred týždňom a najmenej od 5. októbra. Vyplýva to z údajov, ktoré v piatok zverejnilo ministerstvo zdravotníctva ČR.

Tzv. reprodukčné číslo, udávajúce rýchlosť šírenia vírusu, kleslo z hodnoty 0,92 na 0,84. Ak je reprodukčné číslo vyššie ako jedna, epidémia sa zrýchľuje. Hospitalizovaných bolo k piatkovému ránu 4 651 ľudí, o 313 menej ako deň predtým a o 1 603 menej ako pred týždňom. Vo vážnom stave je 1 016 pacientov. V súvislosti s koronavírusom zomrelo najmenej 38 ľudí, čo je najnižší počet obetí za deň od októbra minulého roka.

V ČR od začiatku pandémie potvrdili 1 597 103 prípadov nákazy koronavírusom a 28 317 úmrtí v spojitosti s koronavírusom. (mzcr.cz, tasr)

10:30 V súvislosti s covidom pribudlo v Maďarsku za posledný deň 241 úmrtí, čím počet obetí koronavírusovej pandémie dosiahol 24 762. Testy v tomto čase potvrdili nákazu 5216 osobám, od vypuknutia pandémie ich evidujú už 742 198, vyplýva z údajov operačného štábu zverejnených v piatok na webovej stránke koronavirus.gov­.hu.

V nemocniciach sa nachádza 9 459 pacientov, z ktorých 1 117 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Prvou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali v Maďarsku dosiaľ 3 145 592 ľudí, obe dávky očkovacej látky dostalo už 1 349 314 osôb. Podľa operačného štábu sa nákaza šíri ešte stále rýchlo, tretia vlna pandémie však zrejme už vrcholí. V Maďarsku aktuálne evidujú 271 516 nakazených. (koronavirus.gov­.hu, tasr)

10:10 Vo štvrtok odhalili PCR testy na Slovensku 636 prípadov nákazy koronavírusom. Laboratóriá otestovali 7 662 vzoriek. Potvrdili aj ďalších 93 úmrtí na pľúcnu formu covidu. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným koronavírusom alebo s podozrením naň sa znížil o 99 na 2091. Pribudlo viac ako 9-tisíc zaočkovaných.

covid Čítajte viac Hospitalizovaných s covidom je už menej ako 2-tisíc, obetí takmer 11-tisíc

9:36 Indické zdravotnícke úrady ohlásili ďalších 217 353 prípadov koronavírusu, zatiaľ najviac od začiatku jeho šírenia v Indii. Ide už o niekoľký rekordný prírastok za posledných deväť dní. V Indii majú mnohí chorí s covidom problémy nájsť voľné lôžko v nemocnici.

Mnohé kliniky pacientov odmietajú, pretože sa stretávajú s výpadkami dodávok materiálu. Problém je napríklad s kyslíkom. Situácia je horšia v malých mestách. Pacientom, pre ktorých sa nenájde lôžko v zdravotníckom zariadení, lekári radia, aby si sami zohnali nádoby s kyslíkom a aplikovali si ho doma.

Sociálne siete tiež zaplavili príspevky ľudí, ktorí zúfalo zháňajú lieky ako remdesivir alebo tocilizumab. Aj keď o prínose týchto liečiv pri liečbe covidu sa po celom svete vedú debaty, niektoré krajiny vrátane Indie ich núdzové použitie schválili. India síce vývoz remdesiviru zakázala, ale výrobcovia majú aj tak problémy uspokojiť vysoký domáci dopyt.

V Indii, ktorá má 1,3 miliardy obyvateľov, sa od začiatku pandémie nakazilo takmer 14,3 milióna ľudí, čo je najviac po USA. Covidu v krajine podľahlo 174 408 osôb. Za posledných 24 hodín pribudlo 1 185 úmrtí. (reuters, čtk)

8:22 Očkovanie proti koronavírusu sa v Česku zrýchlilo. Aspoň jednu dávku dostalo už 1 482 502 osôb a 796 463 ľudí už má za sebou kompletnú vakcináciu. Sedemdňový priemer očkovania sa dostal nad hranicu 50-tisíc podaných dávok. Viac ako 2 278-tisíc podaných dávok vakcíny by v ČR stačilo na kompletné zaočkovanie desatiny obyvateľov (10,4 percenta), čo je podľa údajov agentúry Bloomberg napríklad na úrovni Švédska či Poľska (10,5 percenta).

Susedné štáty majú podaných viac vakcín – Rakúsko na úrovni 12,4 percenta populácie, Nemecko na úrovni 11,6 percenta, Slovensko na úrovni 11 percent. V Európe sa môže pochváliť najvyšším percentom podaných vakcín v prepočte na obyvateľov Británia (30,3 percenta), Srbsko hlási vakcíny pre 20,8 percenta ľudí.

Rusko, ktoré v rámci zahraničnopoli­tických operácií ponúka mnohým krajinám svoje vakcíny Sputnik V, má zatiaľ zaočkované len štyri percentá vlastnej populácie. Čína by podľa dostupných údajov mohla mať kompletne zaočkovaných 6,3 a India 4,2 percenta obyvateľstva. Výnimkou z veľmocí sú Spojené štáty s 30,5 percentami zaočkovaných obyvateľov. (novinky.cz, bloomberg.com, čtk)

7:13 Nemecko zaznamenalo za uplynulý deň ďalších 25 831 prípadov koronavírusu a 247 úmrtí infikovaných ľudí. Vyplýva to z dnešných údajov Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Presne pred týždňom krajina zaznamenala 25 464 nových infekcií a 296 úmrtí.

Po dočasnom poklese nových prípadov počas veľkonočných sviatkov pokračuje prudký vzostup počtu pozitívnych prípadov. Obzvlášť vzrástli u mladších vekových skupín, uviedol RKI. Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vo štvrtok spolkové krajiny vyzval, aby prijali prísnejšie reštrikcie, a zastavili tak nárast tretej vlny covidovej epidémie v krajine. (rki, dpa, čtk)

6:00 Do roka po podaní oboch dávok vakcíny proti koronavírusu od americkej firmy Pfizer vyvinutej s nemeckou spoločnosťou BioNTech, budú ľudia „pravdepodobne“ potrebovať aj tretiu dávku. Povedal to v rozhovore pre stanicu CNBC odvysielanom vo štvrtok výkonný šéf Pfizeru Albert Bourla.

„Pravdepodobný scenár je, že pravdepodobne bude nutná tretia dávka, a to niekde medzi šiestimi až dvanástimi mesiacmi,“ uviedol Bourla v rozhovore nahranom 1. apríla. Dodal, že neskôr bude nasledovať i každoročné preočkovanie, no všetky tieto kroky je ešte potrebné potvrdiť. Kľúčovú úlohu bude podľa neho zohrávať nové varianty vírusu. „Je mimoriadne dôležité potlačiť množstvo ľudí, ktorí môžu byť náchylní na tento vírus,“ zdôraznil.

Farmaceutická firma Pfizer v apríli zverejnila štúdiu, podľa ktorej má jej vakcína približne 91-percentnú účinnosť v ochrane pred covidom a tiež vyše 95-percentnú účinnosť voči ťažkému priebehu choroby do šiestich mesiacoch po podaní druhej dávky. Na zistenie toho, či vakcína poskytuje ochranu i po uplynutí šiestich mesiacov, sú však potrebné ďalšie dáta.

Vakcína proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech momentálne zohráva kľúčovú úlohu vo vakcinačných kampaniach v Spojených štátoch i v Európe. Vo februári farmaceutický gigant oznámil, že testuje tretiu dávku tejto očkovacej látky s cieľom zabezpečiť jej vyššiu účinnosť voči novým variantom koronavírusu. (cnbc.com, afp, tasr)

182 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus