VIDEO: Piloti Vzdušných síl SR si vyskúšali nové lietadlo

Nové cvičné prúdové lietadlo pristálo na slovenskej leteckej základni Sliač, aby absolvovalo niekoľko letov so zmiešanou česko-slovenskou posádkou. Cieľom bolo predviesť letové vlastnosti lietadla a ukázať jeho schopnosti pre výcvik budúcich pilotov slovenských stíhacích lietadiel F-16.

27.04.2021 10:00
debata (32)

Lietadlo L-39NG dorazilo na základňu Sliač v nedeľu 18. apríla 2021. V nasle­dujúcich dňoch prebehli tri lety, vždy s jedným z továrenských pilotov a slovenským pilotom v kokpite.

Video

Okrem továrenských pilotov a pozemného personálu, dorazila na leteckú základňu Sliač taktiež početná delegácia manažmentu a technikov spoločnosti AERO Vodochody AEROSPACE – českého výrobcu lietadla. Spoločne prezentovali komplexnú ponuku strategickej spolupráce vo výcviku vojenských pilotov medzi Českou republikou a Slovenskom.

„Modernizácia techniky Ozbrojených síl Slovenskej republiky patrí ku kľúčovým prioritám súčasného vedenia Ministerstva obrany SR,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. Zároveň dodal, že jedným z plánovaných projektov je tiež obmena súčasných cvičných lietadiel, ktorých životnosť postupne končí.

„Sme radi, že naši vojaci majú možnosť zoznámiť sa s možnosťami výzbroje priamo na ukážkach či prezentáciách. Preto oceňujem ponuku spoločnosti Aero Vodochody odprezentovať jej nové cvičné lietadlo priamo na letisku Sliač,“ doplnil Majer.

Dominantou prezentácie L-39NG na základni Sliač bola technická časť. Medzi tímom Aera, ktorého súčasťou bol aj šéfkonštruktér L-39NG Jaromír Lang, a zástupcami základne, prebehli detailné diskusie o technických parametroch lietadla, funkciách avionických systémov či moderných bezpečnostných systémoch lietadla.

Zástupcovia Vzdušných síl SR sa zoznámili s možnosťami využitia technológie Virtual Training System, pre výcvik pilotov a plnenie taktických misií, a tiež s kľúčovými parametrami vyzbrojenej verzie lietadla, ktorá by mala byť hotová v prvom štvrťroku budúceho roka.

L-39NG

  • L-39NG je moderné a efektívne ľahké prúdové lietadlo schopné plniť úlohu ľahkého bojového, jednotného a komplexného lietadla, pre plnohodnotný výcvik pilotov moderných vzdušných síl.
  • Lietadlo vychádza z aerodynamickej koncepcie pôvodnej L-39 s optimali­zovanými prvkami na zníženie odporu a zvýšenie účinnosti. Využíva technológie výroby a moderné vybavenie.
  • Pohon obstaráva vysoko úsporný motor FJ44–4M dodávaný s údržbovým systémom TAP Blue, ktorý užívateľom zaisťuje bezprecedentné letuschopnosti a predvídateľnosť údržbových nákladov.
  • Avionika lietadla je pripravená pre výcvik budúcich pilotov lietadiel štvrtej a piatej generácie a môže byť do značnej miery prispôsobená požiadavkám zákazníka.
  • Lietadlo je v bojovej variante vybavené piatimi závesníkmi pre nosenie výzbroje. Súčasťou lietadla je aj široké spektrum simulačných technológií, vrátane zapojenia do vysoko moderného taktického simulačného centra s cieľom zvýšiť účinnosť výcviku.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #vzdušné sily