Z Imuna Pharm odviezli na kontrolu do Ruska 600 ampuliek Sputniku V.

Zo závodu Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch v stredu ráno odviezli 600 ampuliek vakcíny Sputnik V. Ministerstvo zdravotníctva v utorok (27. 4.) informovalo, že si ich ruská strana odvezie na vlastnú kontrolu.

28.04.2021 10:25 , aktualizované: 14:55
debata (38)

"Naložili sme pre ruskú stranu 600 ampúl vakcíny. Prišli pre to z DHL z Viedne, doručia to do Moskvy výrobcovi. Preprava sa deje pri teplotách nižších ako mínus 18 stupňov Celzia, ako predpisuje výrobca.

To znamená, že doprava sa deje v chladenom aute a termoboxe, v ktorom je suchý ľad a kontrolovaná teplota," uviedol predseda predstavenstva Imuna Pharm Juraj Kamarás. Priblížil, že sa postupovalo podľa vzorkovacieho plánu, ktorý stanovuje, akým spôsobom sa má robiť náhodný výber vzoriek.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo, že 600 dávok vakcíny Sputnik V si ruská strana zo Slovenska odvezie na vlastnú kontrolu. Kontrola vakcín má trvať jeden mesiac a definitívne rozhodnutie o očkovaní Sputnikom na Slovensku padne podľa rezortu zdravotníctva až po ukončení kontroly.

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

Zmluva k Sputniku sa zverejní v stredu

Zmluva k nákupu vakcíny Sputnik V sa zverejní ešte v stredu. Po stredajšom rokovaní vlády to oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Pôvodne minister sľuboval zverejnenie zmluvy už v utorok, ale nestalo sa tak.

Zmluva má byť zverejnená v plnom rozsahu. Podľa Lengvarského je všetko pripravené tak, že podpíše súhlas so zverejnením. O používaní tejto očkovacej látky ho musia presvedčiť slovenskí odborníci, povedal.

So zverejnením zmluvy so Slovenskom o nákupe vakcín Sputnik V mala súhlasiť aj ruská strana, uviedol používateľský účet vakcíny Sputnik V na Twitteri. Na ten sa odvolal aj minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

O potrebe zverejnenia zmluvy hovorili prezidentka Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

čaputová Čítajte viac Matovič o dôvode požiadavky na vrátenie Sputniku klamal. Kolíková potvrdila slová Čaputovej

Slovensko si objednalo dva milióny vakcín Sputnik V. Nákup vyvolal pnutie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Šarišské Michaľany