Medvedicu s mláďaťom nezastrelili, ale uspali. Tri mladé ušli do lesa

V nočných hodinách z nedele na pondelok na parkovisku pri Horskom hoteli Sliezsky dom vo Vysokých Tatrách boli štátni ochranári nútení usmrtiť medvedicu a jedno z jej štyroch dvojročných mláďat. Zvyšné tri ušli do lesa.

03.05.2021 10:47 , aktualizované: 14:37
medveď Foto:
Usmrtená medvedica a jedno z jej mláďat.
debata (166)

VIDEO: Takto sa pohybovala medvedica a jej mláďatá v Smokovci pred zásahom štátnych ochranárov.

Video

Medvedica spolu s mláďaťom nebola zastrelená, ale humánne usmrtená. Zásahový tím vyhodnotil, že sú pre človeka potenciálne nebezpečné. „Za účasti veterinára boli narkotizačnou šípkou uspaté a následne bola prevedená eutanázia,“ povedal riaditeľ Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko.

Už minulý rok medvedica aj s mláďatami navštevovala intravilány a odpadkové koše. Podľa riaditeľa TANAP-u takýto príbeh divokých zvierat vždy končí tragicky. „Mladí humanisti by si mali nastaviť zrkadlo. Naša pohodlnosť nám nedovolí sa zamyslieť nad dôsledkami nášho konania. To znamená, že napríklad pri Sliezskom dome sú otvorené dva veľké veľkokapacitné kontajnery. Nečudujem sa, že tam medvedica s mladými išla,“ hovorí Majko nahnevane.

Majko dodáva, že zásahový tím musel konať. Podotýka, že usmrtenie bolo maximálne humánne. „Je rozdiel, ak by ich zastrelil niekto guľovnicou, a potom ich ťahal po lese. Kľúčové je, aby sa zvieratá nedostali k odpadkom. Je to poučenie pre nás všetkých. Ak by sa dostal človek do stretu s medvedicami a mladými, mohla by zareagovať veľmi ostro,“ vysvetľuje

Ďalšie mláďatá ušli do lesa a momentálne nie je jasné či prežijú. „Ak budú mať šťastie tak áno, ale momentálne sa táto situácia nedá vyhodnotiť. Možno ich budeme musieť podobným spôsobom usmrtiť. V úvahe je viacero hypotéz,“ dodal riaditeľ parku.

Plašenie nepomohlo

Podľa oficiálneho stanoviska Štátnej ochrany prírody SR je zásah vo Vysokých Tatrách výsledkom ľudskej nedbanlivosti a nedostatočného zabezpečenia odpadu. Konkrétne medvede boli eutanazované preto, lebo od minulého roka spôsobovali škody na majetku. No takto sa malo aj zabrániť nebezpečným stretom s návštevníkmi a obyvateľmi podtatranských ob­cí.

„Usmrcovanie jedincov medveďa považujeme za najkrajnejšie riešenie, kedy plašenie jedincov nie je účinné. Musíme skonštatovať, že tento zásah je smutným následkom dlhodobo neriešenej situácie s nezabezpečeným komunálnym odpadom v Tatrách, na ktorú dlhodobo upozorňujeme a apelujeme na kompetentné inštitúcie, aby ju riešili,“ podotýkajú ochranári.

Medvedia rodina aj napriek Zásahovému tímu a použitiu dostupných prostriedkov a metód chodila do osídlenej oblasti a tak sa stala reálnou hrozbou pre ľudí. „Pri stretnutí s človekom nejavili známky plachosti a vykazovali nízku senzitivitu na plašenie svetlom, zvukom, poplašnými výstrelmi, pyrotechnikou a paintballovým strelivom,“ sumarizuje Štátna ochrana prírody.

Podľa nej bola príprava zásahu a priebeh odborný, profesionálny a pod dozorom veterinárneho lekára.

© Autorské práva vyhradené

166 debata chyba
Viac na túto tému: #medveď