Briti budú AstraZenecou očkovať ľudí nad 40, WHO odklepla čínsku vakcínu

Vedecký orgán dohliadajúci na kampaň očkovania obyvateľstva proti koronavírusu v Británii odporučil, aby ľuďom vo veku do 40 rokov ponúkli náhradu za vakcínu AstraZeneca.

07.05.2021 06:00 , aktualizované: 22:59
koronavírus, Budha Foto: ,
Budhisti s maskami a lampiónmi v chráme juhokórejskom Soule slávia blížiace sa narodeniny Budhu (19. mája).
debata (32)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:58 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že sa nebráni rozhovorom o zdieľaní technológií na výrobu vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré navrhli Spojené štáty. Ako však uviedol podľa spravodajského portálu BBC, za naliehavejšiu otázku považuje distribúciu dávok do celého sveta.

Macron vyzval USA a Veľkú Britániu, aby ukončili vývozné obmedzenia týkajúce sa vakcín a surovín na ich výrobu. „Anglosasi dnes blokujú mnohé z týchto prísad a vakcín. V súčasnosti je 100 % vakcín vyrobených v Spojených štátoch určených pre americký trh,“ vyhlásil Macron po príchode do portugalského Porta, kde sa v piatok zúčastnil na samite Európskej únie.

Začiatkom tohto týždňa Spojené štáty predložili návrh na vzdanie sa ochrany duševného vlastníctva v prípade vakcín proti koronavírusu. Podľa Macrona sa však treba zaoberať úplne inou otázkou. „Môžete dať duševné vlastníctvo laboratóriám, ktoré nevedia vyrábať a nemôžu tak vyrábať hneď zajtra? Hlavným problémom solidarity je distribúcia dávok,“ dodal francúzsky prezident.

22:46 Americké mesto New York dodnes používa mraziarenské kamióny na skladovanie tiel ľudí, ktorí umreli po nákaze koronavírusu. Stovky mŕtvol sú takto podľa mesta uchovávané na móle v Brooklyne, zatiaľ čo sa pozostalí rozhodujú, ako s nimi naložiť, niektoré ale môžu skončiť na hromadnom pohrebisku pre obete, ku ktorým sa nikto nehlási. Napísala o tom agentúra AP.

Mraziarenské prívesy najľudnatejšie americké mesto ako dočasné márnice nasadilo vlani na jar, keď bolo globálne jedným z pandémiou najhoršie postihnutých miest a hlásilo stovky mŕtvych denne. Podľa neziskovej spravodajskej organizácie The City sa od vlaňajšieho apríla počet tiel skladovaných týmto spôsobom v New Yorku ani raz nedostal pod 500.

zväčšiť Ľudia v ochranných odevoch pochovávajú mŕtvych... Foto: TASR/AP
new york, covid Ľudia v ochranných odevoch pochovávajú mŕtvych v rakvách do masového hrobu na newyorskom ostrove Hart Island 9. apríla 2020.

Úrad mestského súdneho lekára dnes uviedol, že eviduje 750 tiel v „dlhodobom uskladnení“ v prívesoch na móle na konci brooklynskej ulice 39th Street. Úrad vo svojom vyjadrení oznámil, že telá čakajú na postup rodinných príslušníkov. Vysoko postavená pracovníčka úradu Dina Maniotisová ale v stredu pred výborom mestského zastupiteľstva povedala, že mnohé z týchto tiel by mohli skončiť na Hartovom ostrove. Tamojšie mestské pohrebisko sa stalo jedným zo symbolov epidémie covidu v Spojených štátoch po tom, čo sa tam v apríli hromadne ukladali do zeme desiatky tiel v drevených škatuliach.

Počas prvej vlny epidémie New York skrátil na 14 dní dobu, po ktorej sa telo zomrelého presunie na Hartov ostrov, ak sa oň nikto neprihlási. Neskôr sa prešlo k praxi „dlhodobého skladovania“, aby mohli pozostalí „uložiť svojich blízkych k odpočinku podľa svojho uváženia“, citovala AP hovorcu úradu súdneho lekára. „S citlivosťou a súcitom naďalej spolupracujeme s jednotlivými trúchliacimi rodinami od prípadu k prípadu,“ dodal.

20:53 Britská vláda oznámila čiastočné uvoľnenie doterajšieho úplného zákazu zahraničných dovoleniek. Občania Spojeného kráľovstva budú môcť cestovať do dvanástich destinácií vrátane Portugalska, Izraela a Austrálie bez toho, aby po návrate museli ísť do karantény.

Ako oznámil britský minister dopravy Grant Shapps, ktorého cituje agentúra AP, v súčasnosti platný plošný zákaz zahraničných dovoleniek nahradí 17. mája koronavírusový semafor, ktorý bude reflektovať riziko nákazy v jednotlivých krajinách.

Na britský „zelený zoznam“ relatívne bezpečných destinácií sa v piatok dostalo 12 krajín a teritórií: Portugalsko, Izrael, Singapur, Austrália, Nový Zéland, Brunej, Island, Falklandské ostrovy, Gibraltár, Faerské ostrovy, Južná Georgia a Južné Sandwichove ostrovy a Svätá Helena.

Populárne dovolenkové destinácie ako Francúzsko, Španielsko a Grécko však na zozname zatiaľ chýbajú, všíma si AP. Briti, ktorí sa do nich aj tak rozhodnú vycestovať, budú musieť po návrate stráviť desať dní v domácej izolácii.

Do krajín s nepriaznivou epidemiologickou situáciou môžu obyvatelia Británie cestovať len v nevyhnutných prípadoch a po návrate musia podstúpiť karanténu v hoteli. Londýn v piatok rozšíril tento zoznam o Nepál, Maldivy a Turecko, píše AP.

20:16 Grécko v rámci uvoľňovania epidemiologických opatrení otvorí od soboty súkromné pláže. Od budúceho týždňa sa v krajine otvoria aj múzeá. S odvolaním sa na piatkové vyhlásenie gréckych zdravotníckych úradov o tom informovala agentúra AFP.

Uvoľnenie opatrení prichádza v čase, keď sa krajina, ktorej ekonomika je závislá od cestovného ruchu, pripravuje na oficiálne otvorenie tohtoročnej letnej turistickej sezóny. Celé Grécko sa pre turistov úplne otvorí od 15. mája, pričom ľudia budú môcť po jeho území opäť voľne cestovať.

Deň pred začiatkom dovolenkovej sezóny sa otvoria aj múzeá. Od 21. mája bude môcť obmedzený počet ľudí navštíviť vonkajšie kiná a o týždeň neskôr aj divadlá.

Grécka vláda začala s uvoľňovaním reštrikcií začiatkom apríla znovuotvorením maloobchodných predajní s výnimkou nákupných centier.

O týždeň neskôr sa otvorili stredné školy a 3. mája aj vonkajšie terasy reštaurácií a kaviarní.

Ako však AFP pripomína, príchod väčšieho počtu turistov zo zahraničia sa očakáva najskôr v júli.

Minulý mesiac grécka vláda zrušila karanténu pre návštevníkov z krajín EÚ a niektorých krajín mimo eurobloku vrátane USA či Británie. Musia sa však preukázať potvrdením o očkovaní či negatívnym testom na covid.

V Grécku doteraz zaznamenali viac ako 350 000 prípadov ochorenia COVID-19. Aspoň jednu dávku protikoronaví­rusovej vakcíny dostalo už vyše 3,4 milióna občanov. Oboma dávkami zaočkovali zhruba milión ľudí, píše AFP.

18:35 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dala súhlas na núdzové použitie vakcíny proti koronavírusu od čínskej firmy Sinopharm. Rozhodnutie technickej poradnej skupiny WHO otvára možnosť, že by sa aj táto očkovacia látka mohla v nadchádzajúcich týždňoch alebo mesiacoch dostať do programu COVAX a prostredníctvom neho do krajín, ktoré nemajú dostatok vakcín.

Sinopharm verejne sprístupnil veľmi málo dát, s výnimkou efektívnosti svojich dvoch očkovacích látok – jednej vyvinutej Pekinským inštitútom biologických produktov a druhej od Wu-chanského inštitútu biologických produktov. WHO pre núdzové použitie hodnotila pekinskú vakcínu.

Ako uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, pekinská vakcína „sa tak stala šiestou, ktorá dostala od WHO potvrdenie o bezpečnosti, efektívnosti a kvalite", čo podľa jeho slov rozšírilo zoznam očkovacích látok, ktoré môže nakúpiť COVAX a tiež to dáva „krajinám istotu pre urýchlenie vlastných regulačných súhlasov", aby mohli dovážať a podávať túto vakcínu. Ďalšími so súhlasom od WHO sú vakcíny od Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna, AstraZeneca a verzia AstraZeneca vyrábaná Serum Institute of India.

Iný poradný orgán, ktorý WHO radí v súvislosti s vakcínami, sa už skôr vyjadril, že veľmi dôveruje ochrane vakcíny od Sinopharm vo vekovej skupine 18 – 59 rokov, no má nízku dôveru, čo sa týka jej efektívnosti u ľudí vo veku 60 rokov a starších. Jeho členovia konštatovali, že majú „veľmi nízku dôveru" k dostupným dátam o vážnych vedľajších účinkoch v tejto vekovej skupine.

17:43 Odborníci na vakcíny v Nemecku odporúčajú podávanie očkovacích látok proti koronavírusu od spoločnosti Johnson & Johnson iba pre osoby nad 60 rokov. Informoval o tom spravodajský web BBC s odvolaním sa na magazín Der Spiegel.

Tento krok prichádza po tom, ako Európska lieková agentúra (EMA) nedávno uviedla, že krvné zrazeniny sú veľmi zriedkavým vedľajším účinkom vakcíny Johnson & Johnson a jej výhody naďalej prevažujú nad možnými rizikami.

EMA nechala všetky členské štáty Európskej únie, aby sa sami rozhodli, ako budú postupovať. Nemecký poradný výbor vydal rovnaké odporúčanie aj v prípade vakcíny AstraZeneca.

17:20 Kvôli covidu vo svete umrelo približne 6,9 ​​miliónov ľudí, odhadli v čerstvej analýze vedci z Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (IHME) pri Washingtonskej univerzite. S vyčíslením „skutočnej bilancie pandémie“ prišli vo chvíli, keď bol súčet oficiálne nahlásených počtov úmrtí naprieč krajinami menej ako polovičný, konkrétne okolo 3,24 milióna. Podľa štúdie vládne štatistiky výrazne skresľujú situáciu aj na Slovensku.

„Akokoľvek otrasná sa pandémia covidu môže zdať, táto analýza ukazuje, že skutočná bilancia je výrazne horšia,“ povedal riaditeľ Ihme Chris Murray. Nové poznatky podľa neho môžu pomôcť verejnosti pochopiť rozsah koronakrízy, úradom zase poskytujú ďalšie podklady pre plánovanie.

O tom, že v mnohých krajinách oficiálne štatistiky zďaleka nezachytávajú všetky úmrtia spôsobené covidom, už dlhšiu dobu svedčia dáta o celkovej úmrtnosti za dobu pandémie. Práve tieto údaje a ich porovnanie s úmrtnosťou v minulých rokoch sú základom štúdie IHME. „Táto ‚prebytočná úmrtnosť‘ potom bola upravená s cieľom odpočítať úmrtia, ktoré možno nepriamo pripísať pandémii, ako aj úmrtia, ktorým pandémia zabránila. Výsledné upravené odhady zahŕňajú len úmrtia priamo spôsobené vírusom SARS-CoV-2,“ vysvetľujú autori výskumu.

Aj pri aplikácii tejto metodiky sú krajinou s najväčším počtom mŕtvych Spojené štáty, kde podľa IHME covid ku 3. máju spôsobil 905 000 úmrtí a nie necelých 575 000 evidovaných úradmi. Na druhé miesto sa dostala India, ktorej oficiálna bilancia v danom termíne predstavovala 221 000 mŕtvych, avšak skutočný počet úmrtí bol podľa autorov analýzy skoro trojnásobný.

Ešte markantnejší rozdiel medzi oficiálnym údajom a skutočnosťou ukazuje štúdia v prípade Ruska. To na začiatku mesiaca hlásilo necelých 110 000 smrteľných prípadov covidu, zatiaľ čo choroba mala v krajine údajne skoro 600 000 obetí. Skutočný počet mŕtvych podľa IHME niekoľkonásobne prevyšuje hlásený údaj tiež v Egypte, Japonsku, Kazachstane alebo Albánsku.

V prípade Slovenska je počet skoro dvojnásobný, úrady hlásili v prepočte na 100 000 obyvateľov len 216,6 úmrtí. V tabuľke IHME je Slovensko na 11. mieste za Peru, Rumunskom alebo Mexikom, najhoršie z porovnania vychádza Azerbajdžan s hodnotou 648,8.

Rúško / Koronavírus / Covid-19 / Odberné miesto / Čítajte viac Počet obetí covidu stúpol o 26, zaočkovali ďalších vyše 9-tisíc osôb

16:31 Nemecko už zrejme zastavilo tretiu vlnu nákazy koronavírusom spôsobovanú aj tzv. britským variantom. Oznámil to podľa TASR minister zdravotníctva Jens Spahn po tom, čo krajina za posledný týždeň zaznamenávala plynulý pokles v počte nových prípadov. Minister však zároveň varoval pred príliš rýchlym rušením protipandemických obmedzení. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. „Vyzerá to tak, že tretiu vlnu sme zastavili,“ povedal Spahn na tlačovej konferencii. „Čísla znova klesajú, ale stále sme na vysokom stupni nákazy. Ešte neklesajú všade rovnakou mierou, ale klesajú,“ dodal.

Nemecký zdravotnícky úrad Inštitút Roberta Kocha v piatok hlásil 18 485 nových prípadov nákazy za posledných 24 hodín – v porovnaní s 27.543 prípadmi v ten istý deň pred dvoma týždňami. Počet nových infikovaných na 100 000 obyvateľov (incidencia) za posledných sedem dní je 125,7.

Podľa celoštátnych protikoronaví­rusových opatrení zavedených v apríli môžu oblasti s incidenciou pod 100 začať uvoľňovať niektoré obmedzenia.Spahn však varoval, že príliš veľké a príliš skoré uvoľňovanie obmedzení „pomôže jedine koronavírusu“.

15:59 Od pondelka budú v Maďarsku zmiernené ďalšie protiepidemické opatrenia týkajúce sa školákov i zamestnancov, uviedol podľa TASR spravodajský server index.hu s odvolaním sa na vládne nariadenie zverejnené v štátnom vestníku. V nariadení kabinetu podpísanom vo štvrtok premiérom Viktorom Orbánom sa uvádza, že všetky ročníky verejných vzdelávacích inštitúcií a inštitúcií odborného vzdelávania budú môcť od pondelka 9. mája fungovať v riadnom režime. Škôlkari a školáci budú môcť navštevovať plavárne i telocvične a budú môcť absolvovať hodiny telocviku.

Ďalej bude od uvedeného termínu zrušené odporúčanie vykonávať prácu z domu v štátnej i verejnej sfére. V rámci opatrného a postupného obnovovania života, ktoré vláda podmienila očkovaním proti novému druhu koronavírusu, v prvom kroku po zaočkovaní dva a pol milióna ľudí 7. apríla otvorili obchody s obmedzením jedného zákazníka na desať štvorcových metrov. Nasledovali postupne etapy otvárania škôl, terás reštauračných zariadení a od 1. mája, keď boli podané vakcíny už vyše štyrom miliónom osôb, posunuli začiatok zákazu nočného vychádzania na polnoc.

Voľnočasové zariadenia, ako zoologické záhrady, múzeá, divadlá, kiná, knižnice či posilňovne a plavárne, ale aj interiéri reštaurácií a hotelov, možno od 1. mája navštevovať po preukázaní sa potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia COVID-19. Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 1541 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 106 pacientov. Počet potvrdených prípadov infekcie vírusom SARS-CoV-2 od vypuknutia koronavírusovej pandémie stúpol na 789 188 a počet obetí covidu na 28 403.

Aktuálne je nakazených 206 949 osôb. Proti koronavírusu zaočkovali prvou dávkou vakcíny 4 203 873 ľudí; kompletne je z nich zaočkovaných už 2 406 684.

14:20 Vedecký orgán dohliadajúci na kampaň očkovania obyvateľstva proti koronavírusu v Británii v piatok odporučil, aby ľuďom vo veku do 40 rokov ponúkli náhradu za vakcínu vyvinutú Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca. Informuje o tom podľa TASR tlačová agentúra AFP. Britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI) uviedol, že toto „preventívne bezpečnostné stanovisko“, týkajúce sa dospelých ľudí vo veku 30–39 rokov, prijal po tom, čo zhodnotil riziká vzniku krvných zrazenín po podaní vakcíny od AstraZenecy.

12:15 Od budúceho týždňa by sa mali opäť začať očkovať učitelia, ktorí vakcináciu nemohli absolvovať začiatkom roka zo zdravotných alebo iných dôvodov. Na piatkovej tlačovej konferencii to podľa TASR uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že očkovať sa zatiaľ bude len v jednom centre v Bratislave.

„Diskutujeme s ministrom zdravotníctva, aby sme to rozšírili aj do iných miest,“ povedal šéf rezortu školstva. Podľa neho by sa denne malo zaočkovať niekoľko stoviek učiteľov. Očkovať by sa malo vakcínou Pfizer.

Šéf rezortu školstva verí, že všetci učitelia, čo sa budú chcieť dať zaočkovať, túto možnosť využijú. „Je to ich osobné rozhodnutie. Nemôžeme ich donútiť,“ povedala hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová. Učiteľov zároveň prirovnala k zdravotníkom, pretože sa podľa nej môžu nachádzať v rizikovom prostredí.

8:47 Nemecko za uplynulý deň zaevidovalo 18 485 nových prípadov nákazy koronavírusom, informoval Inštitút Roberta Kocha (RKI). Je to menej ako pred týždňom, kedy sa v krajine preukázalo 24 329 nakazených. Za posledných 24 hodín v súvislosti s covidom zomrelo 284 ľudí. Minulý piatok Nemecko zaregistrovalo 306 úmrtí.

Celonemecký počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov je za posledných sedem dní 125,7. Hodnota sa na začiatku marca pohybovala pod 70, vrchol dosiahla na konci apríla a od tej doby opäť pomaly klesá. Vo štvrtok ráno predstavovala 129,1, pred týždňom 153,4.

Nemecký parlament vo štvrtok vyslovil súhlas s uvoľnením epidemických opatrení pre plne zaočkovaných a tých, ktorí sa z infekčného ochorenia uzdravili. V piatok o návrhu bude hlasovať Spolková rada, ktorá zastupuje priamo nemecké spolkové krajiny. Ak výhody schváli, nebudú vyliečení a plne zaočkované osoby od najbližšieho víkendu potrebovať testy a nebude sa ich týkať ani karanténa. Naďalej ale budú musieť nosiť rúška. (dpa, čtk, rki)

8:40 Japonské pobrežné mesto Noto sa stalo terčom kritiky, keď sa rozhodlo použiť časť peňazí na boj s následkami koronavírusu na stavbu obrej sochy kalmára. Prístav, kde je tento druh hlavonožca vyhlásenou delikatesou, dúfa, že tak prispeje k rozvoju turistiky.

Mesto Noto, ktoré sa nachádza v prefektúre Išikawa na západe Japonska, dostalo od centrálnej vlády 800 miliónov jenov (vyše 6 miliónov eur) v rámci programu, ktorý je určený na podporu miestnej ekonomiky v čase pandémie. Z tejto sumy sa mesto rozhodlo využiť 25 miliónov jenov (takmer 190-tisíc eur) na stavbu sochy ružovej farby s dĺžkou 13 metrov. Stavba začala vlani v októbri a tento rok v marci bolo dielo inštalované na pobreží.

Japonské úrady nestanovili, na čo presne sú financie určené, a prefektúra Išikawa má pomerne nízku mieru nákazy v porovnaní so zvyškom Japonska. Predstavitelia mesta Noto uviedli, že výstavba sochy je súčasťou dlhodobého plánu mesta, ktorého cieľom je prilákať späť turistov po pandémii.

Výstavba sochy ale napriek tomu vzbudila nesúhlasné reakcie. Jeden z miestnych obyvateľov pripustil, že z dlhodobého hľadiska bude možno socha prospešná, peniaze ale podľa neho mali byť použité skôr na „naliehavú pomoc“, napríklad pre lekárov a zdravotné sestry alebo pre zdravotnícke zariadenia. Odsudzujúce reakcie sa objavili aj na sociálnych sieťach. „Nech sa na to pozeráte akokoľvek, je to zlé. Musia tie peniaze vrátiť,“ napísal jeden z diskutérov na twitteri. (čtk, reuters, bbc.com)

7:36 Britský princ Harry s manželkou Meghan si chcú pripomenúť druhé narodeniny svojho syna Archieho tým, že vyzvali svojich sympatizantov, aby venovali peniaze na nákup proticovidových vakcín pre rozvojové krajiny.

Vysvetlili, že „takmer 80 percent z miliardy dávok vakcín podaných proti covidu bolo doteraz aplikovaných v najbohatších krajinách“. „Aj keď máme pocit, že návrat k normálnemu životu je za rohom, musíme si uvedomiť, že vo väčšine sveta, najmä v rozvojových krajinách, sa distribúcia vakcín ešte nezačala,“ upozornili vo vyhlásení vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu.

Aby boli vakcíny dostupné čo najväčšiemu počtu ľudí, Archieho rodičia pozývajú verejnosť, „ak si to môžu dovoliť“, aby prispeli na nákup očkovacích látok pre ľudí v rozvojových krajinách. Za dar vo výške päť dolárov, ktoré pokryjú náklady na jednu dávku vakcíny, sa manželia zaviazali štvornásobne zvýšiť, čím sa pokryjú náklady na štyri dávky vakcíny.

„Každý dolár je dobrý,“ uviedla dvojica, ktorá priznala, že „nedokáže vymyslieť lepší spôsob, ako si uctiť narodeniny svojho syna“. „Môžeme spoločne rásť, chrániť sa a starať sa jeden o druhého,“ zdôraznili Meghan a Harry vo svojom vyhlásení. (tasr)

6:20 India v piatok oznámila ďalší rekordný prírastok 414 188 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 3 915 úmrtí. O deň skôr ministerstvo zdravotníctva hlásilo 412 262 nových prípadov a 3 980 úmrtí, čo v oboch prípadoch predstavovalo najvyššie denné prírastky od začiatku pandémie.

India sa potýka s mohutnou druhou vlnou pandémie. Len tento týždeň pribudlo viac ako 1,57 milióna novo potvrdených prípadov infekcie. V krajine s viac ako 1,3 miliardou obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo 21,49 milióna ľudí, z ktorých 234 083 nákaze podľahlo.

V Indii sa rúca zdravotnícky systém, nemocnice nie sú schopné prijímať ďalších pacientov a podávať im kyslík, zahltené sú aj krematória. V reakcii na túto krízu vyslali mnohé krajiny sveta do Indie lietadla plné pľúcnych ventilátorov, liekov a ďalšieho zdravotníckeho vybavenia.

Do minulej nedele dorazilo len na medzinárodné letisko v hlavnom meste Dillí 25 lietadiel s 300 tonami nákladu. Kým počet prípadov v krajine naďalej stúpa, jednotlivé indické štáty sa sťažujú, že k ich ťažko chorým pacientom sa ešte žiadna pomoc nedostala. (reuters, čtk, bbc.com)

6:00 Talianska vláda chce pred letnou sezónou ochrániť pred možnou nákazou covidom aj obyvateľov malých ostrovov, preto tam v piatok spustí očkovaciu kampaň.Masové očkovanie proti covidu sa začne na ostrove Capraia ležiacom juhozápadne od toskánskeho mesta Livorno a na Aeolských ostrovoch severne od Sicílie.

Vláda chce v rámci tejto kampane zaočkovať každého obyvateľa asi 30 malých ostrovov, z ktorých mnohé majú len veľmi obmedzené podmienky pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Väčšie ostrovy – ako napr. Capri – sú už v očkovacej kampani ďalej. Na Capri je zaočkovaných už takmer 80 percent ostrovanov nad 16 rokov. Taliansko chystá oficiálny začiatok letnej sezóny na 2. júna. Aké pravidlá budú platiť pre turistov vrátane zaočkovaných, zatiaľ nie je jasné.

Dovolenka v Taliansku je v zásade možná aj v súčasnosti, ale pri vstupe na územie tejto krajiny sa stále vyžaduje päťdňová karanténa. Povinné je aj testovanie pred vstupom na talianske územie a po ňom. Toto nariadenie platí do polovice mája. (dpa, ansa, tasr)

32 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus