Zomrel exminister školstva Milan Ftáčnik

Bývalý minister školstva, exprimátor Bratislavy, politik a vysokoškolský učiteľ Milan Ftáčnik zomrel vo veku 64 rokov. Potvrdila to jeho dcéra Lucia Čelovská. Ftáčnik pôsobil vo vysokej politike, bol pri založení Strany demokratickej ľavice v roku 1990, neskôr sa venoval komunálnej politike.

14.05.2021 09:21 , aktualizované: 11:36
Milan Ftáčnik Foto: ,
Milan Ftáčnik
debata (153)

„Dnes nás navždy opustil skvelý človek, pedagóg, bývalý minister školstva a primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. Kto ste ho poznali, venujte mu tichú spomienku,“ uvádza oficiálna stránka Milana Ftáčnika na sociálnej sieti Facebook.

VIDEO: Rozhovor pre Pravdu v januári pred minuloročnými parlamentnými voľbami. Zákony neplatia a politika je o záujmoch oligarchov, to treba zmeniť, komentoval politický život Milan Ftáčnik. Hovorí aj o tom, prečo odišiel z politiky.

Video

Ftáčnik počas svojej profesionálnej kariéry pôsobil ako výkonný koordinátor projektu Culture 2000 Virtual Heart of Central Europe. Naposledy zastával pozíciu predsedu Slovenskej informatickej spoločnosti. Bol členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh a tiež poradcom ministra školstva SR pre prípravu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania.

Ftáčnika si uctili aj poslanci

Poslanci Národnej rady SR si v piatok minútou ticha pripomenuli a uctili pamiatku zosnulého Milana Ftáčnika. Príhovorom si ho pripomenul podpredseda snemovne Juraj Blanár (Smer-SD), vyzdvihol jeho prínos v oblasti slovenskej štátnosti.

„Zomrel pre Slovensko veľmi významný človek, bývalý člen Predsedníctva Slovenskej národnej rady, spoluzakladateľ našej štátnosti, poslanec NR SR, minister školstva a rovnako aj primátor hlavného mesta Bratislavy. SR by mu mala byť vďačná za jeho profesijný život, ktorý venoval v prospech rozvoja SR. Bol to skvelý a múdry človek, ktorého si chceme aj takto uctiť a zachovať v našej pamäti. Česť jeho pamiatke,“ uviedol Blanár.

Predseda Národnej rady Boris Kollár poslal kondolenčný list rodine. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť najbližšej rodine a blízkym. Táto správa ma ľudsky zasiahla a úprimne ma to mrzí. V týchto ťažkých chvíľach som v myšlienkach so smútiacou rodinou a prajem im veľa síl,“ napísal v liste.

Správu o úmrtí Ftáčnika prijalo so zármutkom aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré Ftáčnik viedol v rokoch 1998 až 2002. „Jeho rodine a všetkým blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť," dodal rezort.

Minister školstva Branislav Gröhling na sociálnej sieti uviedol, že od roku 1989 mal rezort školstva mnoho ministrov, no málokto z nich v ňom zanechal takú stopu ako Milan Ftáčnik. „Táto smutná správa prišla žiaľ príliš skoro. S Milanom Ftáčnikom sme sa spoznali pri diskusiách k dokumentu Učiace sa Slovensko. Poznal som ho tiež ako člena správnej rady Slovenskej technickej univerzity, kde som si ho veľmi vážil za jeho seriózny a rozumný prístup," priblížil minister. Rodine Ftáčnika a jeho blízkym vyjadril úprimnú sústrasť a veľkú vďaku za jeho prácu v školstve a v politike.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba si Ftáčnika pripomenul ako človeka, ktorý presadzoval kultivovanosť a slušnosť v politike. „Milana Ftáčnika som mal vždy v úcte za to, ako sa správal a ako vecne pristupoval k riešeniu problémov. Môj postoj k nemu sa nezmenil, ani keď sme boli súpermi v župných voľbách, ani keď sme stáli na opačnej strane barikády v jednom prípade po voľbách. Či už bol spojencom alebo oponentom, každého si dokázal pozorne vypočuť a snažil sa byť konštruktívny," konštatoval Droba vo svojom profile na sociálnej sieti. Vyzdvihol tiež Ftáčnikovu argumentáciu, logiku, faktickosť. „Aj keď v poslednom volebnom období už nebol aktívny v komunálnej politike, bude nám v Bratislave chýbať. Pán Milan, česť vašej pamiatke," dodal bratislavský župan.

„Dozvedel som sa smutnú správu, že navždy odišiel môj priateľ Milan Ftáčnik. Bývalý minister, poslanec, primátor hlavného mesta, ale predovšetkým skvelý a múdry človek, ktorý pre Slovensko urobil veľa. Ďakujeme ti Milan, odpočívaj v pokoji," napísal vo svojom profile na sociálnej sieti podpredseda parlamentu a podpredseda opozičnej strany Smer Juraj Blanár.

Milan Ftáčnik (1956-2021)

Milan Ftáčnik sa narodil 30. októbra 1956 v Bratislave. Vysokoškolské vzdelanie nadobúdal v rokoch 1976 – 1980 na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v odbore teoretická kybernetika a ukončil ho na novovzniknutej Matematicko-fyzikálnej fakulte (MFF) UK s Cenou ministra školstva.

V rokoch 1980 – 1986 bol interným ašpirantom na Katedre teoretickej kybernetiky MFF UK. Titul CSc. získal v roku 1987 a o dva roky neskôr mu udelili vedecko-pedagogický titul docent. Vedecky či pedagogicky pôsobil na MFF UK na Katedre teoretickej kybernetiky, Katedre počítačovej grafiky a spracovania obrazu a Katedre aplikovanej informatiky Fakulty matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK v Bratislave (tento názov má pôvodná Matematicko-fyzikálnej fakulta od roku 2000). Od januára 2003 do decembra 2006 zastával aj post vedúceho katedry.

Bol spoluautorom vysokoškolskej učebnice Umelá inteligencia a autorom viacerých odborných publikácií. Pôsobil ako vedúci riešiteľ a zástupca vedúceho riešiteľa vo výskumných grantoch, zameraných na spracovanie obrazovej informácie a vytváranie virtuálnych trojrozmerných modelov miest.

V roku 1980 vstúpil do Komunistickej strany Slovenska (KSS). Po roku 1990 sa aktívne podieľal na jej transformácii na Stranu demokratickej ľavice (SDĽ), v ktorej pôsobil aj ako podpredseda. V roku 2002 vystúpil z SDĽ a založil stranu Sociálnodemokra­tická alternatíva (SDA) a bol jej predsedom až do jej integrácie so stranou Smer-SD v januári 2005.

Poslancom slovenského parlamentu za SDĽ bol v rokoch 1990 – 1998. Od roku 1990 do roku 1992 bol členom Predsedníctva Slovenskej národnej rady (SNR). Na post ministra školstva nastúpil v roku 1998 a ministrom vo vláde Mikuláša Dzurindu pôsobil do roku 2002.

V komunálnych voľbách v roku 2002 a potom aj v roku 2006 ho zvolili za poslanca Mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy, kde pracoval v komisii pre mládež, vzdelanie a šport a v komisii sociálnych vecí a zdravotníctva. V regionálnych voľbách v roku 2005 a aj v roku 2009 ho zvolili za poslanca zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), v ktorom pracoval v komisii školstva a kultúry. V rokoch 2006 – 2010 bol starostom mestskej časti Bratislava-Petržalka.

V novembri 2010 sa Milan Ftáčnik ako nezávislý kandidát s podporou strany Smer-SD po víťazstve v komunálnych voľbách stal primátorom Bratislavy. Vo funkcii bol jedno volebné obdobie, do decembra 2014, keď sa jeho nástupcom stal Ivo Nesrovnal.

Od roku 2014 pracoval na Katedre aplikovanej informatiky FMFI UK. Od apríla 2015 bol aj predsedom Slovenskej informatickej spoločnosti a od decembra 2015 členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy. Bol tiež členom Rady vlády SR pre digitalizáciu verejnej správy a jednotný digitálny trh.

Od januára 2019 pôsobil aj ako predseda Rady pre smart riešenia a inovácie, ktorá je koordinačnou platformou Smart cities klubu a Slovak smart city klastra.

Bol ženatý s manželkou Zlaticou.

© Autorské práva vyhradené

153 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Ftáčnik