Finančník Martin Kvietik čelí ďalšiemu obvineniu z korupcie. NAKA zadržala osem osôb

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu osem osôb pre korupčnú trestnú činnosť súvisiacu so Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Pre TASR to potvrdil Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru.

19.05.2021 15:57 , aktualizované: 16:10
debata (2)

„Ide o policajné akcie s krycími názvami Latifundista a Feudál. Bližšie informácie v súčasnosti nie je možné poskytnúť,“ dodal Slivka.

Podľa televízie Markíza by medzi zadržanými mal byť aj finančník Martin Kvietik. Jeho advokát Dušan Ivan pre televíziu povedal, že jeho klient vinu odmieta.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa hovorcu Daniela Hrežíka zatiaľ nemá bližšie informácie a ani mená osôb, ktorých sa predmetná záležitosť dotýka. SPF ako inštitúcia podľa neho koná samostatne, dianie na SPF však agrorezort rozhodne zaujíma.

„Orgány činné v trestnom konaní majú našu podporu a plnú dôveru v to, že očistia túto krajinu od nekalých praktík a korupcie, voči ktorej má vedenie MPRV SR nulovú toleranciu,“ podčiarkol hovorca agrorezortu. „Veríme preto, že činnosť NAKA je opodstatnená a ministerstvo, ako aj verejnosť sa dozvedia bližšie informácie hneď, ako to bude možné,“ dodal Hrežík.

Kauza Dobytkár

Najvyšší súd SR 23. marca obvineného finančníka Martina Kvietika ponechal na slobode. Potvrdil tak rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu z pondelka 15. marca. Kvietik je v tomto prípade obvinený z trestného činu prijímania úplatku, pričom skutok sa údajne stal v roku 2017.

Ako uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ktorý zastupoval dozorujúceho prokurátora, obvinený Kvietik mal na Pôdohospodárskej platobnej agentúra „viaceré vetvy”, prostredníctvom ktorých preberal úplatky. Obhajoba naopak argumentovala, že keďže bol Martin Kvietik v rámci kauzy Dobytkár začiatkom marca z väzby prepustený, išlo by o opätovnú väzbu v tej istej veci.

Kauza Dobytkár súvisí s podozreniami na korupciu v prostredí Poľnohospodárskej platobnej agentúry. Polícia hodnotu poskytnutých úplatkov v rámci tejto kauzy vyčíslila na 10,5 milióna eur. V skupine osôb obvinených z korupcie a legalizácie príjmov z trestnej činnosti sú napríklad exšéf PPA Juraj Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, bývalý generálny riaditeľ sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na ministerstve pôdohospodárstva Marek K., finančník Martin Kvietik či podnikatelia Norbert Bödör a Peter K. Medzi ďalšími obvinenými sú aj advokáti či veterinár.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Slovenský pozemkový fond #SPF #kauza Dobytkár #Martin Kvietik