Matovič sa so Slobodníkom stretol 'asi' trikrát, v kajúcnikovi sa podľa neho ozvalo svedomie

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa s bývalým šéfom finančnej polície NAKA Bernardnom Slobodníkom stretol asi trikrát po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti.

24.05.2021 11:50
debata (60)

VIDEO: Fico: Zurian môže skončiť ako Lučanský, Matovič sa stretával so Slobodníkom.

Video

Reagoval tak na slová predsedu strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica, ktorý v nedeľu 23. mája na tlačovej konferencii tvrdil, že Matovič ako predseda vlády v januári vypovedal na polícii a priznal sa, že sa s Bernardom Slobodníkom opakovane stretával.

Matovič priblížil, že viacerí príslušníci NAKA vypovedali, že ho v roku 2015 na príkaz „Ficových ľudí" dlhodobo nezákonne sledovali. Približne v januári bol preto pozvaný na výsluch na NAKA svedčiť, či si niečo všimol. „Počas výsluchu sa ma vyšetrovateľ opýtal, či poznám bývalého šéfa finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka. Pred približne siedmimi ľuďmi (dvaja vyšetrovatelia a asi päť advokátov obvinených) som odpovedal, že som sa s ním po vražde Jána a Martiny asi trikrát stretol," doplnil.

Expremiér tvrdí, že mal z Bernarda Slobodníka pocit, „akoby si po vražde začal uvedomovať, akej mafii to dlhé roky slúžil". „Áno, mal som z neho pocit, že svedomie sa v ňom silne ozýva. Do volieb som sa s ním už nestretol a po voľbách už vôbec nie," podotkol Matovič. Stretnutie s ním opisuje ako stretnutie „so zlomeným človekom", ktorý pravdepodobne túžil potom, aby sa skončila vláda Fica aj vláda Petra Pellegriniho (Hlas-SD). „A keď sa skončila, rozhodol sa svedčiť," doplnil Matovič.

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zavraždili v roku 2018, Slobodník od polície odišiel v auguste 2019 a polícia ho zadržala v novembri 2020.

Premiér Eduard Heger na vyhlásenia strany Smer reagoval lakonicky, vyhlásením tlačového a informačného odboru Úradu vlády: „Strany Smer a Hlas ako politické krídla organizovaného zločinu na Slovensku vytvárajú sústavný nátlak na orgány činné v trestnom konaní. Toto zastrašovanie policajtov, prokurátorov a sudcov premiér Eduard Heger odsudzuje a vyzýva lídrov týchto strán, aby s týmito aktivitami prestali.“

Fico na tlačovej konferencii povedal, že koalícia si za účelom likvidácie opozície našla systém udavačov, respektíve kajúcnikov. Šéf Smeru-SD spomenul troch, menovite bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, exšéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka a bývalého prvého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu.

„Udavači si vymýšľali preto, aby nemuseli ísť do väzenia a neboli obvinení zo závažných trestných činov," uviedol Fico. Tento systém bol podľa neho mimoriadne úspešný, keďže takto „dostali" bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika či exprezidenta policajného zboru Tibora Gašpara.

Odkaz Zurianovi: Nevracajte sa

Podľa Smeru ako prvý začal na systém udavačov upozorňovať už bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský. Ten je teraz vo väzbe, obvinený je z prijímania úplatkov.

Potom začal o tomto systéme viac hovoriť šéf bratislavských operatívcov protizločineckej jednotky NAKA Ján Kaľavský. Jeho polícia zadržala minulý týždeň a je podozrivý zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. Kaľavský mal údajne vynášať informácie ľuďom, ktorých NAKA plánovala zadržať.

V piatok sa zasa nepodarilo zadržať bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Ten je v zahraničí, polícia však prehľadala jeho byt v Poprade. „Vyzývam pán Zuriana, aby sa nevracal na Slovensko. Zavrú ho a umlčia ho,“ odkázal Fico bývalému prvému mužovi NAKA. Pripomenul, že hoci Zurianov syn šiel policajtom otvoriť otcov byt, vyrazili dvere a urobili prehliadku.

Fico tvrdí, že na tajnom stretnutí pred týždňom sa kajúcnikov najviac zastával práve špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. „Tak ako máte matku v bordeli, tak aj Lipšic je matkou všetkých udavačov na Slovensku. Bojoval za nich na tom stretnutí ako lev,“ dodal šéf Smeru.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Bernard Slobodník