Klus: Cestovateľský semafor by mohol platiť už vo štvrtok

Ak by cestovateľský semafor počas rokovania v stredu 26. mája schválila vláda, mohol by platiť už od štvrtka 27. mája. Krajiny by delil do troch farieb, čiernej, červenej a zelenej. V dnešnej relácii televízie Joj Analýzy na hrane to uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS).

25.05.2021 19:48
martin klus Foto: ,
Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus.
debata (12)

Konzílium odborníkov schválenie cestovného semaforu vláde odporučilo. Krajiny by boli podľa neho rozdelené do troch farieb, zelenej, červenej a čiernej. „Práve zelená kategória je takým prvým krokom k príprave toho, čo avizujeme už niekoľko mesiacov. Teda takzvaný európsky COVID certifikát, ktorý zjednoduší cestovanie po celej Európskej únii a perspektívne aj po zvyšku sveta,“ uviedol Klus. Dodal, že európske krajiny by na COVID semafore boli zelené.

Občania, ktorí sú zaočkovaní, nebudú musieť v zelených krajinách podstupovať ani karanténu, ani testovanie, všetci ostatní by sa podrobili antigénovému alebo PCR testu. V prípade červených a čiernych krajín sa podľa Klusa pravidlá cestovania stále posudzujú. V prípade červených sa podľa štátneho tajomníka cestujúci po návrate na Slovensko nevyhnú buď testovaniu, alebo karanténe. K prehodnocovaniu jednotlivých krajín a ich zaradeniu na COVID semafore by malo dochádzať každý pondelok.

COVID semafor, ktorý má byť návodom na cestovanie, má podľa štátneho tajomníka slúžiť na to, aby sa šírenie vírusov a jeho mutácií spomalilo a na Slovensko sa nedostali tak skoro. „Videli sme, čo to spôsobilo vlani v decembri,“ uviedol Klus.

Budú okolité štáty akceptovať náš certifikát?

„Verím, že už zajtra príde pán minister Korčok (Ivan Korčok, nom. SaS – pozn. SITA) na vládu s dobrými správami o tom, že už tu máme niektoré krajiny najmä v našom bezprostrednom susedstve, ktoré sú ochotné akceptovať naše covidové certifikáty,“ povedal ďalej štátny tajomník. Ten vychádza z iniciatívy niektorých krajín, ktoré si chcú vlastné COVID certifikáty uznávať navzájom a Slovensko na to nebolo pripravené.

„Slovensko malo veľké množstvo typov potvrdení o tom, že občania boli zaočkovaní. Od pondelka existuje prototyp covidového certifikátu, ktorý teraz už vydávajú všetkým novozaočkovaným,“ uviedol tajomník rezortu diplomacie. Dodal, že takto by mohli občania Slovenska cestovať skôr, než bude hotové celoeurópske riešenie.

Slovenské certifikáty, podobne ako tie z iných krajín, sú dočasným riešením, ktoré má fungovať dovtedy, kým nebude plne funkčný COVID certifikát z dielne Európskej únie. Ide o iniciatívu niekoľkých krajín, ktoré už chcú svojim zaočkovaným občanom umožniť cestovanie aspoň v rámci okolitých štátov.

Rušenie letov z a do Spojeného kráľovstva ako posledná možnosť

Štátny tajomník konštatoval, že je oveľa ľahšie nechať lety medzi Slovenskom a Spojeným kráľovstvom v prevádzke, lebo sa tak bude dať ľahšie odsledovať nástup cestujúcich po príchode na Slovensko do karantény. Tvrdí, že Slovensko by sa skôr vybralo cestou sprísnenia pravidiel po príchode z ostrovnej krajiny.

Klus apeloval na občanov, že to, akým spôsobom sa bude cez letné mesiace a po nich žiť, majú občania vo svojich rukách. „Pokiaľ bude 70 percent populácie zaočkovaná, tak sa bude tvoriť kolektívna imunita,“ tvrdí. Dodáva, že dobrý príkladom očkovania je Izrael, Spojené kráľovstvo či niektoré štáty USA, kde sa rýchle zaočkovanie prejavilo na poklese prírastkov nákazy koronavírusom.

Rakúsko obmedzuje cestovanie z Veľkej Británie v súvislosti s obavami z variantu koronavírusu, ktorý sa tam šíri. Opatrenie vstupuje do platnosti okamžite, informovalo rakúske ministerstvo zdravotníctva.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus #koronavírus #covid semafor