Vláda dala zelenú Sputniku V, Lengvarský by sa ním zaočkovať nedal

Ministri odobrili použitie ruskej vakcíny Sputnik V. Očkovať by sa malo od 7. júna. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský by sa nedal očkovať ruskou vakcínou a neodporučil by to ani svojim známym.

26.05.2021 14:42 , aktualizované: 21:45
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
debata (534)

Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii. Ľudí, ktorí sa nechajú touto vakcínou zaočkovať, budú podľa jeho slov kontrolovať. Minister k tomu ešte vydá usmernenie pre praktických lekárov. Zatiaľ nie je jasné, kde sa bude Sputnikom V očkovať, podľa Lengvarského by však malo byť očkovanie touto vakcínou dostupné po celom Slovensku.

VIDEO: Matovič a Sputnik: Neviem ešte akou vakcínou sa dám zaočkovať.

Video

Minister predpokladá prípadné nežiaduce účinky po očkovaní Sputnikom V rovnaké, ako u AstraZenecy, pretože ide o rovnaký typ vakcíny. Zodpovednosť za nežiaduce účinky aj po očkovaní ruskou vakcínou preberá štát. Ľudia budú zároveň, rovnako ako pri každom očkovaní, podpisovať informovaný súhlas.

Sputnik V je podľa inštrukcií z ruskej strany určený pre osoby od 18 do 60 rokov. Medzi prvou a druhou dávkou by mal byť rozdiel 28 dní.

VIDEO: Lengvarský o Sputniku: Nedám sa ním zaočkovať. Vedľajšie účinky by mal mať Sputnik také ako AstraZeneca.

Video

Prekvapená Kolíková

Ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) prekvapilo, že predmetom uznesenia vlády má byť aj rozhodnutie o vakcinácii vakcínou Sputnik V. Uviedla to na sociálnej sieti. „Prekvapilo ma to preto, pretože som presvedčená, že rozhodnutie o tom, aká vakcína má byť použitá, je výlučná právomoc ministra zdravotníctva. Je to, jednoducho, odborné rozhodnutie a vláda nemôže v tomto suplovať odborné rozhodnutie ministra,“ povedala.

Podľa ministerky spravodlivosti výlučne minister zdravotníctva a jeho ministerstvo môže rozhodnúť o tom, či daná vakcína je bezpečná a vhodná na to, aby bolo umožnené ľuďom sa ňou očkovať. Očkovanie vakcínou Sputnik V preto nepodporila.

200-tisíc dávok

Slovensko má na skladoch 200-tisíc dávok dvojzložkovej vakcíny Sputnik V. Podaná tak môže byť 100-tisíc ľuďom. Podľa uznesenia vlády by sa ňou malo začať očkovať od 7. júna. Podľa rezortu zdravotníctva stále existuje nezanedbateľné množstvo občanov, „ktorí deklarujú, že sa budú očkovať iba vakcínou Sputnik V“.

V skladoch je 100-tisíc dávok, ktoré sa podávajú v prvom cykle očkovania. Podľa údajov, ktoré ministerstvo zdravotníctva predložilo do vlády, prvá zložka očkovania bola vyrobená 31. januára tohto roku, podať by sa mala najneskôr v júli.

Silvia Ruppeldtová Čítajte viac Sputnik ex machina

Aby bolo očkovanie účinné, musí byť podaná aj druhá zložka vakcíny. Časť dodávky, ktorú Slovensko už doviezlo, bola vyrobená už 12. januára a podať sa musí najneskôr v júli. Ide presne o 504 balení, pričom v jednom balení je päť ampúl. Druhá časť dodávky bola vyrobená 26. februára a vyexpiruje v auguste.

Podľa predkladacej správy sa nežiaduce účinky vyskytli iba u 0,1 percenta sledovaných, viac prípadov bolo medzi pacientmi, ktorí mali viac ako 60 rokov. Ministerstvo dodáva, že nie všetci sledovaní pacienti boli testovaní na ochorenie covid-19, takže účinnosť vakcíny nebola správne sledovaná.

Zmluvu na nákup vakcíny Sputnik V podpísal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO), to ho v konečnom dôsledku stálo funkciu. Prvá dodávka vakcíny prišla na košické letisko 1. marca.

Krajčí vtedy vyhlásil, že sa začne očkovať do dvoch týždňov, no zodpovednosť za možné vedľajšie účinky nechal na očkujúcich lekárov. Neskôr štát túto zodpovednosť prebral na seba.

Sputnik V bol rozbuškou koaličnej krízy. Jej výsledkom bolo odstúpenie Krajčího a rekonštrukcia vlády. Od 1. apríla je premiérom Eduard Heger a dovtedajší predseda vlády Igora Matovič sa stal ministrom financií (obaja OĽaNO).

© Autorské práva vyhradené

534 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Sputnik V #Vladimír Lengvarský