Na skladoch máme približne 12 miliónov Ag. testov, sieť MOM-iek sa už mierne okresala

Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR má na sklade približne 12 miliónov kusov antigénových testov. Ide o testy, ktoré nakúpilo Ministerstvo zdravotníctva. Uviedla to riaditeľka kancelárie predsedu SŠHR SR Natália Petríková.

27.05.2021 10:40
Testovanie / Covid 19 / Koronavírus / Foto:
debata (7)

Ako povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, na mobilných odberových miestach (MOM) sa využívajú aj nazálne antigénové testy. Tie boli pôvodne určené na samodiagnostiku a nakúpiť ich dal bývalý minister Marek Krajčí (OĽaNO).

Ministerstvo zdôraznilo, že testovanie bolo v čase vážnej epidemiologickej situácie účinnou prevenciou na zachytenie vírusu u bezpríznakových ľudí, čím sa eliminovalo jeho ďalšie nekontrolovateľné šírenie a chránili sa zdravie a životy ľudí.

Doplnila, že z hľadiska MOM sa sieť už mierne okresala, svoje fungovanie ukončilo približne 116 miest. MZ SR avizovalo, že chce sieť MOM v budúcnosti nastaviť tak, aby sa v prípade zhoršenia situácie mohlo testovanie ľuďom zabezpečiť.

Pripomenula, že víziou rezortu je spojenie antigénového a PCR testovania na jednom mieste. Mobilné odberové miesta majú zmluvy platné do konca júna.

test testovanie Covid antigén trnavská cesta 37 autobus cestovka Čítajte viac Mobilné odberové miesta: zo služby sa stáva biznis
7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #Správa štátnych hmotných rezerv #antigénové testy