Polovica Nemcov nie je spokojná so zvládnutím pandémie

Aj keď viac ako polovica Nemcov nie je spokojná, ako ich vláda zvládla pandémiu, je to lepšie ako v marci - vtedy to boli dve tretiny.

29.05.2021 07:30 , aktualizované: 21:54
debata (22)

21:54 Tisíce ľudí demonštrujúcich proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusovou pandémiou pochodovalo v sobotu smerom k sídlu Európskej únie v belgickej metropole Brusel.

Ako píše agentúra AP, počas soboty vypukli menšie potýčky medzi políciou a účastníkmi tohto nepovoleného zhromaždenia.

Demonštranti sa stretli v Bruselskom parku pri príležitosti párty zorganizovanej v rozpore s platnými protiepidemickými opatreniami. Stovky ľudí bez rúšok následne pochodovali smerom k budovám Európskej únie, pričom mnohí skandovali „Sloboda“ a tvrdili, že choroba COVID-19 nie je o nič horšia ako chrípka, píše agentúra AFP.

Polícia blokovala ulice a po menších potýčkach sa im podarilo davy ľudí rozohnať.

16:13 Prokuratúry vo viacerých regiónoch v Nemecku začali vyšetrovať podozrenia z podvodov vo viacerých odberových centrách, ktoré ponúkajú pre občana bezplatné testovanie na chorobu COVID-19. Informovala v sobotu agentúra AFP.

Podľa nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung sa v piatok v meste Bochum na severozápade Nemecka uskutočnila policajná razia v priestoroch spoločnosti ponúkajúcej takéto testovanie. Týždenník WirtschaftsWoche zasa informoval, že prokuratúra v Lübecku na severe Nemecka začala s vyšetrovaním podozrenia z podvodov pri výkone a fakturovaní rýchlotestov na covid. V piatok mal neohlásenú kontrolu miestnej prokuratúry aj zdravotný úrad v Kolíne nad Rýnom.

14:28 V Rumunsku je na otvorenie pripravené očkovacie centrum, kde sa proti chorobe COVID-19 budú očkovať deti od 12 do 15 rokov. V bukureštskom parku Detský svet (Parcul Lumea Copiilor) budú na tento účel zriadené dve mobilné očkovacie jednotky, informovali v sobotu miestne médiá.

Podľa spravodajského portálu hotnews.ro sa s očkovaním proti chorobe COVID-19 vo vekovej kategórii 12– až 15-ročných detí začne v Rumunsku hneď po tom, ako tamojšie úrady vydajú všetky potrebné pokyny. Pripravené mobilné očkovacie centrá budú otvorené každý deň.

12:06 Vo Vietname bol detegovaný nový, vysokoinfekčný variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý v krajine zrejme spôsobil aj nedávny prudký nárast počtu infikovaných chorobou COVID-19. Podľa agentúry Reuters o tom v sobotu informovalo vietnamské ministerstvo zdravotníctva.

Genetickým sekvenovaním sa zistilo, že nový variant je „hybridom“ kmeňov koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré boli prvýkrát zistené v Británii a Indii, uviedol minister zdravotníctva Nguyen Thanh Long.

Minister dodal, že nový variant sa prenáša najmä vzduchom a replikuje sa mimoriadne rýchlo.

12:00 India zaznamenala v sobotu 173 790 nových prípadov koronavírusovej infekcie, čo je najmenší nárast za 24 hodín v priebehu posledných 45 dní. Nákaza sa po subkontinente šíri už v druhej pandemickej vlne, píše agentúra DPA.

Tento mesiac už India dosiahla v počte prípadov aj svetový rekord, keď jeden deň bolo zaregistravovaných 414-tisíc nových nakazených.

Počet mŕtvych zostáva naďalej vysoký, za ostatných 24 hodín zomrelo na zdravotné komplikácie spojené s covidom 3617 ľudí, oznámilo indické ministerstvo zdravotníctva. Navyše, krajina stále vykazuje veľmi nízky počet zaočkovaných obyvateľov – potrebné kompletné dávky vakcíny dostali zatiaľ len tri percentá populácie.

11:59 Za posledný deň sa v Maďarsku nakazilo novým druhom koronavírusu 465 ľudí a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo v tomto čase ďalších 27 pacientov, informoval v sobotu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Doterajšia bilancia koronavírusovej pandémie sa tak upravila na 804 032 infiko­vaných a 29 709 úmrtí.

10:07 Ministerstvo zdravotníctva Afganistanu v sobotu oznámilo, že s cieľom zabrániť ďalšiemu rozširovaniu choroby COVID-19 uzatvára v krajine – vrátane hlavného mesta Kábul – mnoho škôl škôl, univerzít a vzdelávacích stredísk. Píše o tom agentúra DPA.

Všetky pod vládu patriace i súkromné vzdelávacie inštitúcie sa v 16 z celkového počtu 34 afganských provincií počnúc sobotou zatvárajú na dva týždne, spresnilo ministerstvo.

Toto rozhodnutie padlo po tom, čo bolo v piatok v Afganistane zaznamenaných 977 nových prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2. Od začiatku vypuknutia covidovej pandémie ide o najvyšší počet novonakazených v priebehu 24 hodín.

8:48 Či tehotná žena dostane v Česku vakcínu proti covidu, ak príde do očkovacieho centra, zostáva na rozhodnutí očkujúceho lekára, uviedol v piatok na tlačovej konferencii minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Napísal o tom v sobotu spravodajský server Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

„Tehotenstvo nie je kontraindikáciou na očkovanie proti COVID-19. Zatiaľ to necháme na rozhodnutí konkrétneho lekára. Téme sa budeme venovať ešte budúci týždeň. Ale (ak môžem povedať) za seba, nebudeme tehotné priorizovať, teda posúvať do skupiny s prednosťou na očkovanie,“ reagoval na otázku Vojtěch s tým, že Česko sa nevydá cestou ako Británia, Izrael či Slovensko.

7:30 Viac ako polovica Nemcov nie je spokojná s tým, ako sa spolková vláda kancelárky Angely Merkelovej vysporiadala s pandémiou COVIDU-19.

Vo výskume agentúry YouGov vyjadrilo nespokojnosť 54 percent respondentov, uviedla agentúra DPA. V porovnaní s predchádzajúcimi prieskumami ale podiel negatívnych hodnotení klesol. Názory sa tiež veľmi líšia podľa straníckych sympatií.

Len šesť percent respondentov uviedlo, že bolo veľmi spokojných s počínaním vlády kancelárky Merkelovej v súvislosti s pandémiou. Dostatočne spokojných bolo 35 percent respondentov. Namiesto toho celkom nespokojných bolo 30 percent účastníkov prieskumu a 24 percent vyhlásilo značnú nespokojnosť. Päť percent hodnotenia nevyjadrilo.

V porovnaní s predchádzajúcimi výskumami sa ale podiel záporných odpovedí znížil. V marci negatívne vládu hodnotili takmer dve tretiny respondentov.

Epidémia COVIDU-19 v Nemecku spomaľuje. Inštitút Roberta Kocha (RKI) oznámil, že za predchádzajúcich 24 hodín bola nákaza koronavírusom potvrdená u 5 426 ľudí. Minulý týždeň to bolo viac ako sedem tisíc. Reprodukčné číslo je 0,72, hodnoty pod jedna signalizujú spomalenie šírenia infekcie. Kumulovaný počet nových prípadov za posledných sedem dní na 100 000 obyvateľov klesol na 37,5. V predchád­zajúcom týždni to bolo 66,8. Údaj za tento týždeň ale ovplyvňuje fakt, že v pondelok bol v Nemecku sviatok, keď sa zvyčajne testuje menej. V súvislosti s chorobou COVID-19 zomrelo za posledných 24 hodín 163 ľudí, od začiatku epidémie to je 88 350. Počas celého trvania pandémie sa v Nemecku nákaza koronavírusom preukázala u 3,68 milióna ľu­dí.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus