Kolíková verí, že európska prokuratúra zlepší vyšetrovanie DPH podvodov

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) privítala vznik Úradu európskej prokuratúry (EPPO). Očakáva, že činnosť nového úradu bude prínosná najmä vo vyšetrovaní podvodov s DPH. Ministerka to uviedla v Luxemburgu, kde sa má okrem iného popoludní stretnúť s hlavnou európskou prokurátorkou Laurou Codrutou Kövesiovou.

07.06.2021 11:25 , aktualizované: 19:12
kolíková Foto: ,
Ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková pred rokovaním Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci EÚ v Luxemburgu.
debata (9)

Európska prokuratúra funguje od 1. júna. „Inštitúcia sa ešte len rozbieha. Myslím si, že buď tomu veriť alebo neveriť. Ja verím, že je to dobrá cesta. Je dobré, že pre trestné činy, ktoré sa páchajú v európskom priestore, je vytvorený inštitút európskeho prokurátora,“ zdôraznila ministerka.

Kolíková: Z viacerých krajín zaznelo, že prokuratúra by mala prejsť reformou

Viacero krajín sa na pondelkovom zasadnutí Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci EÚ zhodlo na tom, že prokuratúra by ako taká mala prejsť reformou. Debatovali aj o otázke jej nezávislosti. Uviedla to ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí).

Ministri hovorili o výzvach, pred ktorými stojí prokuratúra v rámci EÚ. „Okrem toho, že sa spomínajú výzvy digitalizácie, z viacerých krajín zaznelo aj to, že prokuratúra by mala prejsť reformou. Rovnako aj ja som v rámci tejto debaty prispela s takýmto príspevkom,“ spresnila ministerka.

Rada diskutovala aj o ochrane a šírení osobných údajov v rámci EÚ. „Súvisí to aj s dohodou so Spojenými štátmi americkými. Táto dohoda je znovu otvorená a treba vyriešiť, ako na jednej strane chrániť osobné údaje, ale na druhej strane umožniť ich šírenie,“ podotkla.

V súvislosti s aktom o digitálnych službách hovorila rada ministrov o postihovaní šírenia nenávistných a nezákonných informácií na sociálnych sieťach. „Debata bola o tom, ako zabezpečiť efektívne opatrenia, aby došlo k postihu voči takýmto nenávistným prejavom, ktoré súvisia nielen s rasovou nenávisťou, ale aj so zneužívaním obetí, ktorými môžu byť napríklad deti,“ uviedla Kolíková.

Ministerka okrem toho absolvovala bilaterálne stretnutie s francúzskym ministrom spravodlivosti Éricom Dupondom-Morettim. Dohodli sa na návšteve, ktorá by sa mala uskutočniť na prelome októbra a novembra v Paríži.

„Vzájomne sme si sprostredkovali, aké máme priority v rámci reformy justície a reformy väzenstva. Jedna z tém, ktorá bola v rámci debaty, bola aj otázka správneho súdnictva a zriadenia Najvyššieho správneho súdu SR,“ spresnila Kolíková s tým, že správne súdnictvo má vo Francúzsku dlhoročnú tradíciu.

Radu pre spravodlivosť a vnútorné veci (SVV) tvoria ministri spravodlivosti a ministri vnútra všetkých členských štátov EÚ. Ministri spravodlivosti sa spravidla zaoberajú justičnou spoluprácou v občianskych aj trestných veciach a základnými právami. Rada SVV zvyčajne zasadá každé tri mesiace.

Mária Kolíková Čítajte viac Kolíková: Spochybňovanie práce polície je nebezpečné

10 prípadov zo Slovenska

Európska prokuratúra už prebrala približne desať prípadov zo Slovenska. Pre médiá to potvrdil európsky prokurátor za Slovenskú republiku Juraj Novocký. Európska prokurátora od svojho vzniku postupne preberá prípady z jednotlivých členských štátov EÚ, v súčasnosti je ich zhruba sto.

Juraj Novocký nechcel špecifikovať, ktoré prípady Európska prokurátora zo Slovenska prevzala. „Zatiaľ je to predbežná otázka. Ale sú to tie prípady, ktoré jednoznačne patria do našej kompetencie. Teda týkajú sa či už korupcie pri prideľovaní eurofondov alebo aj samotného použitia eurofondov,“ doplnil. Ako dodal, Európska prokuratúra očakáva, že na Slovensku by mali ročne vybaviť približne sto prípadov.

Absolútne nezávislý orgán

Slovenský zástupca na Európskej prokuratúre vysvetlil, že budú spolupracovať so slovenskými orgánmi a prípadné žaloby budú podávať na slovenské súdy. „Európska prokuratúra na rozdiel od národných orgánov nebude akýmkoľvek spôsobom previazaná na národné orgány, ani politické orgány. Je absolútne nezávislým orgánom. Podlieha kontrole len zo strany Európskeho parlamentu. Jedine vo vzťahu k nemu bude predkladať správy o svojej činnosti. Nikto iný nemôže zasiahnuť do našej činnosti,“ uzavrel Novocký.

Hlavnou úlohou Úradu európskej prokuratúry je bojovať proti podvodom, ktoré sa týkajú finančných prostriedkov EÚ. Môže vyšetrovať aj cezhraničné podvody v oblasti DPH – ak sa týkajú najmenej dvoch členských krajín EÚ a spôsobená škoda presiahla desať miliónov eur -, a tiež colné delikty. Sídlom nezávislého Úradu európskej prokuratúry je Luxemburg, kde pôsobí 22 prokurátorov zo štátov, ktoré sa do fungovania EPPO zapojili. Dánsko, Írsko, Maďarsko, Poľsko a Švédsko tak zatiaľ neurobili.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Laura Codruța Kövesiová #Úrad európskej prokuratúry