Slovensko bude o niečo viac žlté, štát chystá výhody pre zaočkovaných

Od budúceho pondelka 14. júna nebude podľa COVID automatu ani jeden okres v čiernej fáze. V druhom stupni varovania budú dva okresy, v prvom stupni varovania budú tri, v druhom stupni ostražitosti ich bude 19 a v prvom stupni ostražitosti ich bude 49. V stupni monitoringu bude šesť okresov. Vláda SR na svojom stredajšom rokovaní schválila v rámci COVID automatu rozdelenie okresov podľa aktuálnej rizikovosti.

09.06.2021 11:39 , aktualizované: 16:31
sputnik Foto: ,
Muž počas očkovania ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu Covid-19 na Poliklinike cudzokrajných chorôb v Bratislave.
debata (57)

V druhom stupni varovania budú okresy Kysucké Nové Mesto a Myjava, aktuálne sú tri.

V prvom stupni varovania budú od pondelka okresy Banská Štiavnica, Skalica a Trenčín, v tomto týždni ich je šesť.

V druhom stupni ostražitosti sú zaradené okresy Bánovce nad Bebravou, Bardejov, Bytča, Čadca, Gelnica, Humenné, Levice, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Trnava, Tvrdošín, Vranov nad Topľou a okres Žilina, čiče spolu 19 okresov. Momentálne ich je 28.

Regionálne opatrenia platné od
Stupne Covid automatu
Monitoring
Ostražitosť
I. stupeň ohrozenia
II. stupeň ohrozenia
III. stupeň ohrozenia

zdroj: korona.gov.sk

Do prvého stupňa ostražitosti, ktorý zodpovedá žltej farbe, bude zaradených 49 okresov: Banská Bystrica, Bratislava I.-V., Detva, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I.-IV., Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Revúca, Rožňava, Sabinov, Senec, Snina, Stará Ľubovňa, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a okres Zvolen. Momentálne ich je 40.

V stupni monitoring, ktorý zodpovedá zelenej farbe, budú od pondelka zaradené okresy Brezno, Púchov, Šaľa, Stropkov, Topoľčany a Turčianske Teplice. V tomto týždni sú také okresy len dva: Šaľa a Turčianske Teplice.

Belgicko EÚ EP Nemecko koronavírus oživenie Merkelová Čítajte viac Europoslanci odklepli COVID pasy, platiť budú od 1. júla

Výhody pre zaočkovaných

Ministerstvo zdravotníctva stále pracuje na COVID automate. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Avšak podľa neho nie je ani tak dôležité to, či v ňom budú redukovať farby, ale skôr to, ako čo najviac zvýhodniť zaočkovaných.

„Je potrebné urobiť opatrenia tak, aby sme zvýhodnili zodpovedných,“ skonštatoval Lengvarský. A na druhej strane, nemali by sa podľa neho veľmi segregovať tí, ktorí sa rozhodnú nezaočkovať. „Počet farieb v COVID automate nie je dôležitý, dôležitý je spôsob motivácie zaočkovať sa,“ doplnil minister.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová taktiež povedala, že intenzívne pracujú na COVID automate, no nie je to podľa nej jednoduché. „Súhlasíme s tým, že by sa mali dať určité výhody tým, ktorí sú zaočkovaní,“ uviedla Prokopová.

Pri tvorbe pôvodného COVID automatu nebola ešte otvorená čakáreň pre všetky vekové kategórie. „Nemohli sme vtedy uprednostniť zaočkovaných ľudí, pretože štát nedal všetkým možnosť byť zaočkovaným. Teraz, keď tú možnosť už majú, tak môžeme ten COVID automat upraviť,“ povedala Prokopová.

Rybníček žiada prehodnotiť ružovú farbu pre Trenčín

Primátor Trenčína Richard Rybníček žiada prehodnotenie najnovšieho rozdelenia okresov a preradenie okresu Trenčín z ružovej kategórie do oranžovej. Otvoreným listom sa dnes obrátil na vedúceho Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Mateja Mišíka.

„Mám informácie, že čísla, ktoré ste získali za okres Trenčín, boli rovnaké ako čísla okresu Nové Mesto nad Váhom, pričom nás ste ponechali v ružovej farbe a Nové Mesto nad Váhom ste zaradili do oranžovej farby podľa platného Covid automatu. Nakoľko sa na mňa ako primátora mesta obracajú majitelia gastroprevádzok, ktorí o tejto administratívnej chybe vedia, zdvorilo vás žiadam o nápravu," uviedol vo svojom liste Rybníček.

Podľa Rybníčka je prirodzené, že pri získavaní dát z rôznych zdrojov môže nastať akákoľvek chyba. „Oveľa dôležitejšie je podnikateľom v okrese Trenčín uvoľniť ruky a pomôcť im, aby svoje prevádzky mohli otvoriť aj v interiéroch už od nasledujúceho pondelka a nečakali celý budúci týždeň na zmenu," dodal Rybníček v žiadosti o nápravu.

Situácia sa zlepšuje

Epidemická situácia sa naďalej zlepšuje. Na pravidelnej tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii o tom informoval Mišík. Aktuálny priemer koronaprípadov je už podľa neho pod 200 denne.

V nemocniciach je hospitalizovaných okolo 300 pacientov a čísla podľa Mišíka klesajú približne o 20 % týždenne. Tempo poklesu je podľa neho rovnaké naprieč celým Slovenskom. „Pozitívne je, že už máme menej ako 30 pacientov, ktorí vyžadujú umelú pľúcnu ventiláciu,“ skonštatoval Mišík.

Po stredajšom rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zároveň skonštatoval, že plne očkovaných, teda tzv. druhoočkovancov, je na Slovensku už viac ako milión. Rezort zdravotníctva sa tak pripravuje na ďalšie možnosti očkovania tak, aby jeho tempo ešte viac urýchlili.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid automat