Ribára obvinili z toho istého, za čo bol nezákonne vo väzbe. Len v inom prípade

Informácie, z ktorých nové obvinenie advokáta Martina Ribára vychádza, mala polícia už viac ako rok. Použila ich až po prepustení Ribára z kolúznej väzby.

11.06.2021 07:18
debata (112)

VIDEO: Advokát Ribár v rozhovore pre Pravdu o svojej nezákonnej väzbe. (20. 5. 2021)

Video

Známy advokát Martin Ribár, ktorý strávil nezákonne takmer 20 mesiacov vo väzbe a musel ho prepustiť až Ústavný súd, je opäť za mrežami. Vo štvrtok ráno ho zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA). Ribára obvinili z totožných skutkov, pre ktoré bol vo väzbe, tentoraz však pre iný čin. Spolu s ním NAKA zadržala a obvinila aj ďalšieho bratislavského advokáta Alexandra Fila. Trestné stíhanie má opäť súvisieť so zločineckou skupinou takáčovcov.

„Policajti Národnej kriminálnej agentúry dnes zadržali dve osoby, s ktorými momentálne prebiehajú procesné úkony. V tejto chvíli nie je možné poskytnúť žiadne konkrétne informácie,“ potvrdila hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Vo štvrtok poobede oboch obvinených za prítomnosti svojich obhajcov vypočuli. Ribára paradoxne obvinili z tých istých skutkov ako pred necelými dvoma rokmi, ale údajne sa ich tento raz dopustil v inom prípade.

„Klient má vznesené obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z navádzania na krivú výpoveď ako aj obzvlášť závažného zločinu vydierania. V podstate ide o identické skutkové podstaty, z akých bol obvinený vo svojom pôvodnom trestnom konaní s tým rozdielom, že ide o iné skutky,“ povedal pre Pravdu Ribárov obhajca Matej Marhavý z Iniciatívy advokátov za právny štát (IAPŠ).

Ako priblížil, informácie, z ktorých toto nové obvinenie vyplýva, mala polícia už viac ako rok. „Týmito informáciami sa začali orgány činné v trestnom konaní zaoberať až vtedy, keď bola môjmu klientovi zrušená kolúzna väzba a preventívna mu uplynie najneskôr 28. mája 2021. A na ich základe sa toto obvinenie vznieslo,“ priblížil Marhavý.

Advokát Ribár je stále v cele predbežného zadržania. V čase našej uzávierky návrh na väzbu ešte podaný nebol. „Uvidíme, či vyšetrovateľka podá prokurátorovi podnet. Predpokladám, že sa o tom dozvieme v najbližšom čase,“ dodal Marhavý.

Ako Ribár povedal po svojom prepustení z väzby v rozhovore pre denník Pravda, niektorí vyšetrovatelia a prokurátori svoju prácu preháňajú.

„Na Slovensku je teraz obrovská snaha o očistu justície a celej spoločnosti. Spoločnosť volá po zmene, lenže niekedy to človek robí tak horlivo, že si neuvedomuje následky. Niektorí vyšetrovatelia NAKA a niektorí prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry sú ako odtrhnutí z reťaze. Ale každý sa ich bojí kritizovať a už vôbec nie ich kontrolovať,“ hľadal Ribár dôvody svojej rok a pol dlhej väzby v rozhovore pre Pravdu.

Prvýkrát bol Ribár spolu s ďalšími 18 ľuďmi zadržaný v októbri 2019 v rámci akcie Apač, ktorá bola zameraná na bratislavskú zločineckú skupinu takáčovcov. Obvinili ho zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, z navádzania na krivú výpoveď ako aj obzvlášť závažného zločinu vydierania.

Podľa polície sa pod hrozbou násilia snažil prinútiť svojho klienta Pavla Kmeťa, aby sa držal pôvodnej výpovede a zachoval voči ostatným členom skupiny mlčanlivosť. Ribár však od začiatku svoju vinu popiera a tvrdí, že je trestne stíhaný len za výkon svojho advokátskeho povolania. Na jeho podporu sa vtedy postavili aj desiatky advokátov ako aj samotná Slovenská advokátska komora.

Po takmer 20 mesiacoch, konkrétne 565 dňoch, ho z väzby napokon 14. mája prepustil až Ústavný súd. Ten práve v čase rozhodovania Špecializovaného trestného súdu v Pezinku o ďalšom predĺžení väzby vydal nález, v ktorom konštatoval, že celá dovtedajšia Ribárova väzba bola protizákonná. Z predchádzajúcich súdnych odôvodnení jeho väzby by podľa Ústavného súdu vyplývala možnosť držať obvinené osoby vo väzbe po akokoľvek dlhý čas a bez akýchkoľvek dôvodov. Pre tieto zásadné nedostatky v predchádzajúcich rozhodnutiach súdov o väzbe nariadil Ústavný súd advokáta bezodkladne prepustiť.

© Autorské práva vyhradené

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský #Martin Ribár