Pandemická situácia sa opäť zlepšila. Lengvarský spomenul lotériu pre očkovaných

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) nevylúčil lotériu ako motiváciu pre zaočkovaných.

16.06.2021 14:38 , aktualizované: 20:56
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) prichádza na rokovanie vlády 16. júna 2021
debata (79)

„Dnes padla na vláde diskusia o hmotnom odmenení, takže je možné, že dôjde k nejakej forme finančného príspevku alebo nejakej lotérii pre očkovaných,“ povedal. Doplnil, že pôjde buď o plošnú odmenu pre všetkých, ktorí sa očkovali alebo určitú formu lotérie.

Šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík na spoločnom brífingu s ministrom zdravotníctva uviedol, že pandemická situácia na Slovensku sa opäť zlepšila. V nemocniciach je v tejto súvislosti hospitalizovaných viac ako 200 pacientov.

Prvou dávkou vakcíny proti covidu je zaočkovaných viac ako 1,9 milióna ľudí. Na umelej pľúcnej ventilácii je podľa jeho slov 22 pacientov. Plne zaočkovaných je 22 percent Slovákov, teda 1 194 127 ľudí.

Okres Trenčín bude s účinnosťou od štvrtka 17. júna zaradený do prvého stupňa ostražitosti, Mišík v tom problém nevidí. Od budúceho pondelka (21. 6.) bude podľa covid automatu v druhom aj prvom stupni varovania zhodne po jednom okrese. V druhom stupni ostražitosti ich bude 15 a v prvom stupni ostražitosti 45. V stupni monitoring bude 17 okresov.

Zvyšné dávky Sputniku by Slovensko mohlo predať či darovať

Lengvarský na brífingu po rokovaní vlády uviedol, že dávky vakcín Sputnik V by Slovensko mohlo predať alebo darovať krajinám západného Balkánu. Rokovať o tom by mohla vláda budúci týždeň. Prihlasovať sa na očkovanie touto vakcínou bude možné do 30. júna.

Ako vyplýva z dát Inštitútu zdravotných analýz (IZA), na ruskú vakcínu aktuálne čaká 5 898 ľudí. Najväčší záujem o ňu prejavili ľudia vo veku od 40 do 44 rokov. Tých je v čakárni aktuálne 709. O vedľajších účinkoch vakcíny bude pravidelne informovať Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Splnomocnenec na riešenie pandémie

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevylúčil zriadenie splnomocnenca na riešenie pandémie. Uvidí, ako sa bude situácia vyvíjať. Reagoval tak na mimoparlamentnú Dobrú voľbu, ktorá vyzvala na vytvorenie takejto pozície.

Lengvarský si myslí, že na Slovensku je dostatok kompetentných orgánov, ktoré by pandémiu mali riešiť. Splnomocnenec pre pandémiu by podľa ministra musel dostať špeciálne právomoci, a to je legislatívny proces. „Zamýšľali sme sa nad tým skôr, ako myšlienku to úplne nevylučujem,“ poznamenal.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v stredu po rokovaní vlády reagoval, že kompetencie pri riešení pandémie patria ministrovi Lengvarskému a zriadenie splnomocnenca je v jeho manažmente. Potvrdil tiež, že o zriadení splnomocnenca sa viackrát rozprávali.

Heger zároveň poukázal, že vláda nepodceňuje prípravu na tretiu vlnu pandémie, má ciele na jej zvládanie. „Sme na pulze dňa, nič nepodceňujeme. Práve naopak, veľmi intenzívne pracujeme na príprave a predchádzaní tretej vlne,“ podotkol.

Mimoparlamentná Dobrá voľba vyzýva vládu SR, aby nepodceňovala prípravu na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu a aby predstavila jasný plán. Zároveň jej navrhuje, aby vytvorila pozíciu splnomocnenca na riešenie pandémie a koordináciu úloh.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #epidemiologická situácia