Opozícia žiada Matovičovu hlavu

Pod zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Igora Matoviča (OĽaNO) sa podpísalo 39 poslancov. Z vlády ho chce dostať Smer, Hlas, ale aj Miroslav Kollár (nez., Spolu).

28.06.2021 14:48 , aktualizované: 16:09
pellegrini odvolanie Foto: ,
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. 28. jún 2021.
debata (43)

VIDEO: Pellegrini: V štáte je chaos.

Video

„Igor Matovič politicky zodpovedná za chaotický stav a rozklad štátu,“ vyhlásil líder Hlasu Peter Pellegrini, keď odovzdal v pondelok do podateľne Národnej rady žiadosť o zvolanie mimoriadnej schôdze. „V štáte vládne chaos, zúri vojna v polícii a ostatných silových zložkách, dlhodobo bolo poškodzované zahraničné renomé Slovenskej republiky. Prvá aj druhá vláda Igora Matoviča vedie vojnu s občanmi, dochádza k amaterizácii štátnej správy, rozvrátil dôveru ľudí v štát,“ pokračoval Pellegrini s tým, že výsledkom je chaos a nedôvera v opatrenia, ktoré vláda prijíma.

Pellegrini tvrdí, že bez Matovičovho dovolenia sa neudeje nič. „Napáchal toľko zla, že si nemôže myslieť, že odchodom na teplé miestečko ministra financií si bez povšimnutia bude tichučko sedieť,“ zdôraznil líder strany Hlas. Za chyby bývalého premiéra považuje napríklad milióny minuté na antigénové testovanie, zanedbanie nákupu vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech či nákup a následný nezáujem o očkovanie vakcínou Sputnik V. Pellegrini zopakoval, že „Matovič je najväčšie zlo slovenskej politiky“ a opozícia mu musí „nastavovať zrkadlo“.

VIDEO: Fico: Máme neuveriteľné dôkazy o kajúcnikovi Makóovi.

Video

K odvolávaniu Matoviča z postu vicepremiéra a ministra financií sa prihlásil aj Smer. Jej predseda Robert Fico vo videu na sociálnej sieti spresnil, že návrh podpísalo všetkých 26 poslancov. „Je čím ďalej tým viac dôkazov, že Igor Matovič stojí na vrchole pyramídy zneužívania trestného práva v boji proti opozícii. Je zrejmé, že sa stretával a stretáva s hlavnými udavačmi, osobami, ktoré sú schopné kvôli svojej záchrane porozprávať čokoľvek a obviniť kohokoľvek,“ povedal Fico.

Navyše, Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu, na ktorej chce poukázať „na štátnu korupciu udavačov“. Hovoril o Ľudovítovi Makóovi, bývalom šéfovi kriminalného úradu Finančnej správy, ktorý je obvinený aj z korupcie. No najmä – z korupcie usvedčuje ďalších. Smer už upozornil, že Makó „je v pozadí súkromnej bezpečnostnej služby“, ktorá má biznis so štátnou Slovenskou poštou.

Podľa Fica bude jeho klub žiadať, „aby časť mimoriadnej schôdze bola neverejná“. „Máme neuveriteľné dôkazy o pánovi Makóovi a je potrebné o nich hovoriť,“ dodal líder Smeru.

Odvolanie podporí aj Miroslav Kollár

Bývalý poslaneac koalície Miroslav Kollár (nez., Spolu) tiež vyhlásil, že podporí odvolanie Matoviča. „Som dlhodobo presvedčený, že Igor Matovič nie je spôsobilý viesť akýkoľvek rezort, nieto ešte mimoriadne dôležitý rezort financií. Matoviča treba odvolať z funkcie ministra skôr, ako napácha škody na rozpočte, či nastavení daní a odvodov,“ napísal Kollár na sociálnej sieti.

„Videli sme, aký chaos dokázal Igor Matovič vyrobiť, keď neúspešne viedol boj proti pandémii. Je našou povinnosťou urobiť všetko, čo sa dá, aby podobné škody nemohol Igor Matovič napáchať aj v našich verejných financiách. Navyše, každý deň prítomnosti Igora Matoviča ako ministra vo vláde zvyšuje šance pre návrat starého a nového Smeru k moci,“ dodal bývalý poslanec koaličnej strany Za ľudí.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #Hlas #Igor Matovič