Potvrdili ďalšie dva prípady delty. Krčméry: Tretia vlna príde v auguste

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) po zasadnutí krízového štábu informoval, že na Slovensku zistili ďalšie dva prípady delta variantu koronavírusu. Lengvarský uviedol, že pozitívni sa vrátili zo zahraničia a neboli očkovaní proti covidu.

28.06.2021 15:48 , aktualizované: 17:59
mikas, lengvarský, mikulec Foto: ,
Hlavný hygienik Ján Mikas a ministri za OĽANO Roman MIkulec a Vladimír Lengvarský po rokovaní krízového štábu.
debata (253)

VIDEO: Budú sa kontrolovať hranice? Vyjadrenie po Ústrednom krízovom štábe.

Video

Minister zároveň potvrdil, že na Slovensku zatiaľ nedochádza k šíreniu delta variantu a pandemická situácia v krajine sa naďalej zlepšuje a viac informácií ohľadom opatrení predostrú v stredu po rokovaní vlády.

Už šesť prípadov

„Potvrdzujeme dva nové prípady delta variantu, ktoré sa sekvenačnou metódou podarilo zachytiť. Ide o prípady zo zahraničia. Ani jedna osoba nebola zaočkovaná,“ uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas. Tieto prípady sú, ako tvrdí, podchytené a nie je možnosť ďalšieho šírenia. „Je to memento na to, aby sme boli opatrní a pokračovali v epidemiologickom šetrení každého zisteného prípadu,“ podotkol Mikas. Minister zdravotníctva v tejto súvislosti vyzval ľudí na očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Na Slovensku je k pondelku aktuálne celkovo šesť laboratórne potvrdených prípadov delta variantu. Všetky osoby boli nezaočkované a prišli zo zahraničia.

Zasadne koaličná rada

Lengvarský tiež informoval, že koaličná rada sa bude ešte v pondelok zaoberať otázkou režimu a kontroly na hraniciach. „Očkovaní budú mať výhody pri vstupe a nezaočkovaní budú prísnejšie kontrolovaní,“ avizoval šéf rezortu. Platiť by to podľa jeho slov mohlo od 1. alebo 5. júla.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) priblížil, že prerokovali úlohy jednotlivých rezortov a pracovných skupín. „Dnes sme si prešli všetky tie úlohy a zhmotnili sme ich do prípravy uznesenia na vládu,“ povedal s tým, že opatrenia na hraniciach sa budú odvíjať od situácie v zahraničí alebo na Slovensku. Tvrdí, že je dosť „síl a prostriedkov“ na to, aby sa vedela zabezpečiť kontrola.

Otázkou motivácie na zaočkovanie sa budú zaoberať aj v utorok (29. 6.). Stretnutie zvolala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

VIDEO: Krčméry o mutácii delta. Má byť očkovanie povinné?

Video

Tretiu vlnu dovezú dovolenkári

Ďalšia vlna pandémie koronavírusu by podľa infektológa Vladimíra Krčméryho mohla prísť v auguste s príchodom dovolenkárov zo zahraničia. Očakáva, že naspäť „do normálnej situácie by sa Slovensko mohlo dostať v septembri či októbri. Povedal to v pondelok počas rokovania ústredného krízového štábu (ÚKŠ).

Predpokladá, že krajina bude lepšie pripravená. Myslí si, že tretia vlna bude mať podobu „tlejúcej choroby“. Pripustil, že plošné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je predmetom debát. „Má to svoju logiku, ale naráža to na vyjadrenia, ktoré máme z ministerstva spravodlivosti a z Ústavného súdu SR, kde je možné akékoľvek, či už povinné testovanie alebo povinné očkovanie zaviesť len vtedy, ak by bol určitý stupeň výnimočného stavu,“ povedal.

Zároveň hovorí o ľuďoch, ktorí majú právo nebyť infikovaný. Krčméry však hovorí, že téma povinného očkovania dospelých je logická, ale nie je populárna.

Predpokladá však, že by sa mali určité skupiny obyvateľov očkovať. Myslí si, že benefit pre nich bude väčší ako námietky oponentov.

Kovařík: Hranice vieme kontrolovať aj nepretržite

Slovensko má nastavený COVID automat na hranice, sú určené podmienky, aké hraničné priechody budú otvorené a koľko hodín ich bude nutné strážiť. Pred pondelkovým rokovaním ústredného krízového štábu v Bratislave to vyhlásil prezident Policajného zboru Peter Kovařík. Deklaruje, že polícia je pripravená kontrolovať hranice aj nepretržite, všetko však záleží od pandemickej situácie a rozhodnutia epidemiológov.

Video

Polícia je podľa policajného šéfa pripravená kontrolovať hranice aj v rámci najprísnejšieho režimu, a to 24 hodín sedem dní v týždni. „Teraz sme v zelenej fáze. Máme kontroly päť hodín cez deň, tri hodiny v noci a navyše dve hodiny aktívnej kontroly, kde sa skontroluje každé jedno auto. Časy sa posúvajú tak, aby nevznikol stereotyp a ľudia neobchádzali jednotlivé hraničné priechody,“ priblížil Kovařík. Kontroly sú podľa jeho slov nastavené inak pre veľké a odlišne pre malé hraničné priechody. Ako tvrdí, kontroly na letiskách sú štandardné pri všetkých príletoch lietadiel na územie SR.

Policajný prezident chce na rokovaní ústredného krízového štábu diskutovať o tom, aby polícia mala najaktuálnejšie dáta o osobe, ktorá prekračuje hranicu. „Ak chceme byť efektívni pri kontrolách na hraniciach, potrebujeme vedieť, odkiaľ osoby prichádzajú. Je to dôležité preto, aby sme nerobili len kontrolu papierov,“ spresnil Kovařík.

Či bude na hraniciach onedlho platiť najprísnejší režim kontroly, vylúčiť nevie. Požiadavka na to musí podľa neho prísť zo strany Úradu verejného zdravotníctva SR. „Nebude to záležať od polície, ale od vývoja pandemickej situácie v Európskej únii i v iných štátoch, prípadne na Slovensku,“ povedal. Ak sa bude musieť zaviesť najťažší režim, policajný šéf avizuje uzatvorenie časti hraničných priechodov.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Vladimír Krčméry