Armáde chýbajú vojaci i technika. Rokovanie veliteľov narušil anonym

Nie je donekonečna akceptovateľný stav, aby vojaci používali techniku, ktorá je aj dvakrát staršia ako oni. To sú slová náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Daniela Zmeka na veliteľskom zhromaždení Generálneho štábu. Prišla aj hlavná veliteľka Ozbrojených síl Zuzana Čaputová a minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

29.06.2021 12:14 , aktualizované: 17:54
naď čaputová OS ozbrojené sily vojaci Foto: ,
Minister obrany Jaroslav Naď a prezidentka Zuzana Čaputová počas privítania plnými vojenskými poctami pred začiatkom veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, 29.6.2021.
debata (82)

Práve Naď vyhlásil, že je odhodlaný "urobiť viac v kvalite techniky a infraštruktúry“. Pripomenul aj záväzok Slovenska dosiahnuť výdavky na armádu na úrovni dvoch percent HDP. „Udržali sme operačnú pripravenosť na úrovni roku 2019. Môžem konštatovať, že rozvoj Ozbrojených síl ide správnym smerom a očakávame, že práve modernizácia Ozbrojených síl pomôže aj ich bojaschopnosti. Nie je však donekonečna akceptovateľný stav, aby sme používali techniku často aj dvakrát staršiu ako vojaci, ktorí ju obsluhujú,“ zdôraznil Zmeko.

Ďaleko od ideálneho stavu

Náčelník Generálneho štábu apeloval aj na naplnenosť Ozbrojených síl, ktorá je v súčasnosti na úrovni 77 percent. „Na úlohy, ktoré sú pred nami, to, žiaľ, nie je dosť. Ak chceme plniť medzinárodné záväzky, byť efektívni v pomoci domácemu krízovému manažmentu a byť pripravení aj na to základné poslanie, musíme zvýšiť naplnenosť,“ upozornil. „Napriek ťažkým podmienkam si Ozbrojené sily svoje úlohy splnili,“ dodal Zmeko.

Minister Naď poukázal tiež na viaceré nedostatky. „Sme veľmi ďaleko od toho, aby sme povedali, že stav Ozbrojených síl je dobrý, už vôbec nie ideálny,“ priznal. Zanedbávanie investícií do obrany, ktoré trvalo desaťročia, sa podľa neho veľmi výrazne prejavilo na stave techniky a infraštruktúry. „To všetko musíme postupne naprávať a darí sa nám to krok po kroku,“ zdôraznil minister.

Video

Utorkové Veliteľské zhromaždenie náčelníka Generálneho štábu sa tento rok konalo pre pandémiu mimoriadne až v júni. Druhým dôvodom bola však aj zmena plánovacích cyklov. Namiesto jednoročných plánov Ozbrojené sily prechádzajú na dvojročné so začiatkom v októbri. „Táto zmena nám umožňuje harmonizovať jednotlivé postupy obranného plánovania a rozpočtovania, ale zároveň aj lepšie implementovať získané poznatky,“ priblížil Zmeko.

Anonym s bombou

Veliteľské zhromaždenie Ozbrojených síl sa pôvodne začalo ešte pred obedom. Museli ho však prerušiť pre nahlásenú bombu na súdoch. Zhromaždenie najvyšších predstaviteľov armády sa totiž konalo v priestoroch historickej budovy Národnej rady na Župnom námestí v Bratislave, ktorá susedí s Najvyšším súdom. Ako vysvetlila hovorkyňa bratislavskej polície Veronika Martiniaková, volajúci nahlasovateľ nekonkretizoval, na ktorom súde v rámci Slovenska má byť bomba. „Ihneď po prijatí oznámenia boli zo strany bratislavskej polície vykonané všetky potrebné úkony, ktorých cieľom je preveriť pravdivosť uvedeného oznámenia,“ povedala Martiniaková. Dodala, že o prijatom oznámení boli upovedomené aj ostatné krajské riaditeľstvá polície na Slovensku.

F-16, stíhačky, F16, armáda, letectvo Čítajte viac NKÚ kritizuje nákup stíhačiek. Obchod z čias SNS vyjde na 6 miliárd eur

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #armáda SR #Daniel Zmeko