Žiakom sa začínajú prázdniny. Vysvedčenia odovzdával aj premiér

Prváci na základnej škole na Sokolíkovej ulici v bratislavskej Dúbravke si v stredu prevzali vysvedčenia z rúk premiéra Eduarda Hegera (OĽANO). Predseda vlády, ktorý túto školu v minulosti navštevoval, im zagratuloval za dosiahnuté výsledky počas najťažšieho roka v školstve, ktoré krajina pre pandémiu zažila a zároveň poďakoval za trpezlivosť a vytrvalosť.

30.06.2021 10:25 , aktualizované: 17:59
vysvedčenie, koniec školského roku, Heger, Foto: ,
Premiér Eduard Heger počas odovzdávania vysvedčení žiakom prvého ročníka na Základnej škole Sokolíkova v Bratislave. 30. jún 2021.
debata (11)

VIDEO: Príhovor premiéra Hegera ku koncu školského roka.

Video

„Dovoľte, aby som pogratuloval všetkým študentom k zvládnutiu tak náročného školského roka. A poďakoval sa za trpezlivosť a energiu, ktorú ste investovali do vzdelávania sa aj takýmto náročným spôsobom,“ skonštatoval na brífingu Heger.

Pripomenul, že mnohí nemohli počas aktuálne končiaceho školského roka chodiť do škôl a museli prepnúť na dištančné vzdelávanie. Napriek tomu sa však podľa premiéra veľmi dobre popasovali s touto výzvou, teda naučiť sa čo najviac cez počítač a byť odlúčení od kolektívu, ktorý je tak dôležitý. Vyzdvihol tiež ich trpezlivosť a vytrvalosť, s ktorými k vzdelávaniu pristupovali.

Premiér ubezpečil, že vláda urobí všetko pre to, aby žiaci a študenti mohli do školských lavíc opätovne zasadnúť v septembri a aby do škôl mohli chodiť každý deň. „Aby informatika bola súčasťou ich výučby, ale nie preto, lebo musia ostať doma, ale preto, že sa chcú vzdelávať v tejto oblasti,“ zdôraznil Heger.

Vláda však podľa neho potrebuje pomoc občanov. Vyzval preto opätovne na očkovanie a obozretnosť pri dovolenke, najmä v zahraničí. Leto odporúča stráviť na Slovensku, čím sa zároveň podporí miestny cestovný ruch a domáci podnikatelia. Sám to má v pláne s rodinou, keď mu to pracovné povinnosti a čas dovolia.

Prezidentka: Jeden z najkompliko­vanejších školských rokov

Pre žiakov, študentov, učiteľov, ale aj rodičov sa skončil jeden z najkompliko­vanejších školských rokov. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Dodala, že pandémia nového koronavírusu preniesla vyučovanie do online priestoru, oddelila žiakov od ich učiteľov, deti od svojich spolužiakov, narušila zaužívaný chod domácností a rodičov prekvalifikovala na pedagógov.

Posledný školský deň prezidentka navštívila Strednú priemyselnú školu strojnícku na Fajnorovom nábreží v Bratislave. „Na tejto škole sa vyučovalo online viac ako tri štvrtiny tohto roka. Práve na odborné školy mala pandémia ešte vypuklejší dosah, pretože k tomu, čo sa žiaci učia tu, naozaj potrebujú byť v špeciálnych učebniach,“ zdôraznila.

Odlúčenie od rovesníkov a hodiny pred počítačom sa podľa nej odrážajú aj na duševnom zdraví študentov, a preto poprosila školy na celom Slovensku, aby tomuto problému venovali zvýšenú pozornosť.

Letné školy

Letné prázdniny si budú môcť žiaci oficiálne užívať od štvrtka 1. júla. Potrvajú do 30. augusta, avšak vyučovanie sa začne vo štvrtok 2. septembra. Dnes na školách dostane koncoročné vysvedčenie 486 279 žiakov základných škôl a 213 362 žiakov stredných škôl. Vysvedčenie dostane aj viac ako 56-tisíc prvákov.

Posledné tri týždne prázdnin, od 9. do 27. augusta, môžu školy zorganizovať „letné školy“, aby ich žiaci dobehli zameškané učivo v dôsledku prerušenej prezenčnej výuky. V porovnaní s minulým rokom sa do letných škôl budú môcť zapojiť aj stredné odborné školy či konzervatóriá. Ponúknuť by mali náhradu praktického vyučovania a umeleckej praxe, ktoré sa počas druhej vlny pandémie dali uskutočniť v obmedzenej miere. Upevniť si svoje vedomosti a zručnosti plánuje 1 024 stredoš­kolákov a 18 031 žiakov základných škôl.

Koniec školského roka na Základnej škole... Foto: Pravda, Ivan Majerský
vysvedčenie, koniec školského roku, žiaci Koniec školského roka na Základnej škole Sokolíkova v Bratislave. 30. jún 2021

Materské školy budú počas prázdnin v „letnom režime“, čo znamená, že sa prevádzka preruší nepretržite najmenej na tri týždne z dôvodov potreby dôkladného čistenia priestorov, dezinfekcie prostredia a hračiek, ako aj čerpania dovolenky zamestnancov. Prerušenie či obmedzenie prevádzky oznámi zriaďovateľ cez riaditeľa materskej školy rodičom spravidla dva mesiace vopred. Ako ozrejmil odbor komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, v miestach, kde je viac materských škôl jedného zriaďovateľa, sa počas prerušenia prevádzky môžu deti sústrediť do niektorej z nich.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) odovzdá vysvedčenia na troch základných školách v Bratislave. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v navštívi pri príležitosti konca školského roka Strednú priemyselnú školu strojnícku na Fajnorovom nábreží v Bratislave.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #vysvedčenie #koniec školského roka #Eduard Heger