V okolí Bardejova padali krúpy veľké ako pingpongové loptičky

Búrka s krúpami sa v stredu popoludní prehnala obcami v okrese Bardejov. Škody väčšieho rozsahu však podľa doterajších informácií nenapáchala.

30.06.2021 15:31 , aktualizované: 16:48
debata

„Obcou sa prehnala búrková vlna len tak okrajovo. Boli však aj krúpy väčšie ako pingpongové loptičky,“ uviedla pre TASR starostka obce Kurov Mária Špirková s tým, že väčšie škody v súvislosti s búrkou obyvateľmi nahlásené neboli.

V obci Becherov došlo k vybreženiu Becherovského potoka a voda tam zaliala úrodu. „O 15.45 h sme vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity. Krúpy sme mali na tri fázy, neboli až také obrovské, skôr to poškodilo úrodu v niektorých častiach. Asi sa s tým už treba naučiť žiť, lebo sa to stáva pravidelnosťou,“ priblížil starosta obce Becherov Jozef Gmiterko.

Meteorológovia vydali najvyšší stupeň výstrahy pred výskytom silných búrok s krúpami od dvoch do šiestich centimetrov pre okres Bardejov. Predbežne platí do 17.00 h, Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozornil na svojom webe.

VIDEO: Tlačí sa k nám veľká tlaková níž, na koľko dní sa u nás ochladí?

Video

Druhostupňová výstraha pred silnými búrkami s krúpami od dvoch až do piatich centimetrov platí pre okresy, Levoča, Medzilaborce, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou, Michalovce, Sobrance a Trebišov. Na možný výskyt búrok s krúpami upozorňujú meteorológovia aj v ďalších oblastiach Prešovského, Košického a v časti Banskobystrického i Žilinského kraja. Platnosť výstrah je v stredu do 20.00 h.

Na väčšine Košického a Prešovského kraja, tiež v okresoch Lučenec, Revúca a Rimavská Sobota platia v stredu do 18.00 h výstrahy pred vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia. Pre okresy Trebišov, Michalovce a Sobrance platí zvýšená výstraha pred vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #búrka #SHMÚ #krúpy #prietrž mračien