Z nitrianskej traumatológie odchádza 34 zdravotníkov

Fakultná nemocnica v Nitre, ktorá v zime dlho a ťažko bojovala s pandémiou, má teraz iný problém. Hromadné výpovede podalo takmer celé oddelenie traumatológie. Dokopy je na odchode 34 zdravotníkov.

02.07.2021 06:00
debata (193)

Podľa informácií denníka Pravda nespokojnosť oznámili aj riaditeľovi Milanovi Dubajovi, no ten im mal odkázať, že situáciu vyrieši „po tom, ako odídu“.

Milan Dubaj sa stal riaditeľom nemocnice ešte vlani, keď sa ako jediný uchádzač zúčastnil na výberovom konaní. Fakultná Nemocnica Nitra sa k otázkam zatiaľ nevyjadrila.

Na nitrianskej traumatológii končí 12 lekárov zo 17, ktorí sú na oddelení, a s nimi sa zbalilo aj 22 sestier. Chceli tak poukázať, že majú dlhodobé problémy s prednostom kliniky. O tom, že sa niečo nie dobré deje, vedel aj riaditeľ nemocnice. Keď však situáciu neriešil, podali výpovede.

Na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti – jedinej v kraji – podali všetky sestry výpovede. Aj ony o svojich problémoch informovali vedenie nemocnice, no nezmenilo sa nič.

Dôvodov na hromadnú výpoveď je aj podľa zdravotníkov viac. Zdá sa, jednou z posledných kvapiek bolo, keď chcel Dubaj v apríli na lekároch ušetriť. Tvrdil, že jeho cieľom nebolo šetriť na platoch, ale zefektívniť fungovanie nemocnice, no už vtedy sa ozvali zdravotníci, že podajú výpovede.

„V rozpise služieb upravuje šéf nitrianskej nemocnice služby tak, že im papierovo klesnú nadčasy a viac budú chýbať na oddelení počas normálnej pracovnej doby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom. Rovnako zlučuje služby lekárov na ich materských oddeleniach a urgentnom príjme. Kým doteraz slúžil jeden lekár na oddelení a ďalší na urgente, teraz bude k dispozícii iba jeden lekár,“ priblížil situáciu v nemocnici poslanec Richard Raši (nezar., Hlas) ešte v apríli. Lekárske odborové združenie vtedy upozorňovalo na Dubajov výrok, že na jednom atestovanom sa takto má ušetriť 180 eur.

Keď sa proti týmto krokom vedenia ozvala primárka centrálneho príjmu, tak ju riaditeľ preradil na infekčné oddelenie. Po tejto skúsenosti podľa Lekárskeho odborového združenia podala výpoveď.

Lekári na traumatológii informovali v pondelok riaditeľa nemocnice o ťažkostiach na ich klinike, s tým že na nej už viac nedokážu pracovať, ak sa nič nezmení. Nakoniec v stredu podali výpovede.

„Nemocnica má dobrý potenciál, robí sa tu dobrá medicína. Ministerstvo zdravotníctva bolo dlhodobo upozorňované na problémy v našej nemocnici a teraz reálne hrozí, že sa obmedzí kľúčové detské a traumatologické oddelenie v kraji,“ varuje šéf Lekárskeho odborového združenia a nemocničný lekár Peter Visolajský a pripomína, že takýmto problémom sa dalo zabrániť.

„Keď sa pokazí sonografický prístroj za niekoľko tisíc eur, tak je z toho veľké haló. Keď vinou riaditeľa odíde skúsený atestovaný lekár, ktorý má oveľa vyššiu cenu, tak vedenie nemocnice mávne rukou,“ upozorňuje Visolajský. Doplnil, že hoci je šéf Lekárskeho odborového združenia, prosil zdravotníkov, ktorí podali výpovede, aby zostali.

„Naozaj mávame ťažkých pacientov a skúsené sestry na JIS sú na nezaplatenie. Také na Slovensku len tak nenájdete. Bez nich je celé toto oddelenie súce na zavretie. Týchto zdravotníkov nenahradíte ani za rok, ani za dva,“ dodal a pripomenul, že nakoniec to pocíti aj tak pacient.

Aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) pripustil, že problémov v riadení bolo v minulosti viac a uvedomuje si, že personál je nespokojný už dlhší čas. Dodal, že o situácii v Nitre sa dozvedel zatiaľ len zo SMS správy.

„Buď tam pána Dubaja nechám, alebo ho tam nenechám,“ naznačil riešenie situácie Lengvarský. Minister sa tiež chce stretnúť s tými, čo dávajú výpovede. Podľa informácií Pravdy však tých, čo podali hromadné výpovede, prehovárajú a zo strany vedenia je na nich vytváraný nátlak.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Nitra