Melie koalícia z posledného? Bez Fica by Matovič nemal lotériu

Opozícií sa darí rozleptávať koalíciu. Hlasovanie o Igorovi Matovičovi (OĽaNO) je ďalším dôkazom, že politický líder stráca silu.

03.07.2021 06:00
debata (148)
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Koalícia na čele s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nom. OĽaNO) chce dosiahnuť vyššiu mieru zaočkovanosti. V mnohých nástrojoch, ktoré zvolila, je však nejednotná. Liberáli nepodporili očkovaciu lotériu ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Ten spolu s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom zasa odmieta uzákoniť povinnosť testovania pre nezaočkovaných, čo navrhuje šéf rezortu zdravotníctva.

Ciele, ktoré si koalícia vytýčila, sa jej podarilo naplniť na začiatku leta len na polovicu. Poslanci schválili očkovaciu lotériu aj bonus, ale bez taktizovania opozície, najmä Smeru a Roberta Fica, by Matovičov nápad skončil fiaskom. Smer a Hlas sa na hlasovaní nezúčastnili, čím znížili kvórum, a návrh prešiel aj bez podpory SaS.

„Neviem či to bola dohoda, ale skôr si myslím, že to bola náhoda,“ povedal komentátor Marián Repa v podcaste Počúvajte pravdu.

Ako koalícia funguje? Čo z nej zostalo? Repa si myslí, že štvorzáprah „už melie z posledného“, ale pripomína, že tento stav môže trvať dlhší čas. Rozdielne názory na testovanie či sprísnenie podmienok pre nezaočkovaných podľa neho dokazujú, že každá strana koalície si rieši svoje návrhy individuálne.

Kollárovcom komentátor vytýka, že sa pridali k opozícií, ktorá negatívnymi postojmi chce získať čo najviac podpory od voličov – antivaxerov, či inak radikálne naladených ľudí. „Vyvolávajú vo verejnosti iracionálne obavy z očkovania, čo nás vrátilo o desiatky rokov späť,“ zdôraznil v podcaste Repa.

Budú predčasné voľby? Alebo sa o koalícií rozhodne v referende? Nalaďte si podcast Počúvajte pravdu s komentátorom denníka Pravda Mariánom Repom.

148 debata chyba
Viac na túto tému: #podcast #Počúvajte Pravdu