Hranice budú prísne strážené. Nezaočkovaní skončia v karanténe

Od pondelka budú slovenské hranice pri príchode zo zahraničia prísne strážené, niektoré menšie priechody uzavrú. Treba rátať so zdržaním a následne s karanténou. Výnimku z karantény budú mať len úplne zaočkovaní.

05.07.2021 06:50 , aktualizované: 11:59
debata (709)

Polícia od pondelka začína vykonávať intenzívnu kontroly potrebných kovidových dokladov pri vstupe na Slovensko. Kontroly budú tiež vo vybraných vlakoch a na železničných staniciach, výnimku bude mať len nákladná doprava. Sprísnené kontroly sa budú týkať aj letísk. Policajti budú tiež preverovať splnenie povinnej registrácie pri príchode zo zahraničia na webe v systéme eHranica.

Hranice / Kontroly / Čítajte viac Vodiči pozor! Cez tieto hraničné priechody neprejdete

„Kontroly sa budú vykonávať taktiež vo vytypovaných vlakoch a na vlakových staniciach. Intenzívne kontroly sa budú od pondelka vykonávať aj na letiskách,“ doplnila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Policajný zbor bude vykonávať kontroly s podporou Ozbrojených síl SR.

Vyhláška hlavného hygienika Jána Mikasa hovorí, že každý, kto má viac ako 12 rokov, je povinný sa najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko zaregistrovať sa na webe korona.gov/eh­ranica. Aj keby bol len na nákupoch v susednom štáte.

Pri vstupe, ale aj kedykoľvek počas svojho pobytu na Slovensku, ten, kto prichádza zo zahraničia, musí sa preukázať na požiadanie policajtom alebo zamestnancom regionálneho úradu verejného zdravotníctva, že je registrovaný v systéme eHranica.

Cestujúci, ktorí sa na Slovensko dopravia letecky, musia vyplniť najneskôr pri vstupe elektronický formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia. Zverejnený je na webovej stránke www.mindop.sk/covid/.

Ľudia majú mať pripravené doklady a potvrdenia, policajti budú kontrolovať kovid pasy aj pomocou mobilných čítačiek. Formuláre k eHranici, ako aj kovid pasy, môžu kontrolovať policajti alebo pracovníci regionálneho úradu verejného zdravotníctva kdekoľvek, aj vo vnútrozemí.

Berg, hraničný priechod, koronavírus Čítajte viac Návrat zo zahraničia? Nikto sa nevyhne 'eHranici' - zaočkovaní, nezaočkovaní

Do registra eHranica sa môžu občania zaregistrovať 30 dní pred príchodom na Slovensko, teda ešte pred samotným vycestovaním do zahraničia. Ako vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, každý je pri príchode na Slovensko povinný zaregistrovať sa v aplikácii eHranica a následne sa tým preukázať na hraniciach pri návrate. Podľa nej sa tak vytvára priestor, aby sa cestujúci, ktorí nemajú smartfón či iné potrebné mobilné zariadenie, zaregistrovali ešte doma a potvrdenie o registrácii si vytlačili ešte pred odchodom zo Slovenska. Pri registrácii im tiež môžu pomôcť príbuzní.

Karanténne opatrenia

Od 9. júla od 6. hodiny ráno každý, kto príde na Slovensko, musí ísť do izolácie buď v domácom prostredí, alebo v karanténnom zariadení. Výnimku majú zaočkovaní. Niektoré špecifické prípady majú tiež výnimky (viac).

Karanténa sa končí po 14 dňoch. Alebo aj PCR testom, pričom sa testuje na piaty deň izolácie. Karanténa sa končí vo chvíli, keď cestovateľ dostane negatívny výsledok testu. Deti do dvanásť rokov sa pri bezpríznakovom priebehu izolácie riadia karanténou rodičov – deťom sa povinná karanténa končí vo chvíli, keď sa karanténa končí aj im rodičom. Ak absolvuje cestovateľ karanténu v domácom prostredí, do izolácie idú aj všetci, ktorí s ním žijú v domácom prostredí.

Do karantény nemusia ísť osoby, ktoré sú považované za plné zaočkované. Ale aj deti od 12 do 18 rokov, ak sa na žiadnu z osôb, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti, nevzťahuje karanténne opatrenie.

Kto je považovaný za plne očkovanú osobu?

  • zaočkovaný druhou dávkou vakcíny s dvojdávkovou schémou, ak prešlo najmenej 14 dní od podania druhej dávky, ale nie viac ako 12 mesiacov – registrácia takéhoto zaočkovaného v systéme eHranica je platná 6 mesiacov
  • zaočkovaný vakcínou s jednodávkovou schémou, ak od očkovania prešlo najmenej 21 dní, ale nie viac ako 12 mesiacov – registrácia takéhoto zaočkovaného v systéme eHranica je platná 6 mesiacov
  • ľudia, ktorí prekonali v intervale 180 dní ochorenie COVID-19 a boli zaočkovaní prvou dávkou vakcíny, pričom od očkovania prešlo najmenej 14 dní, ale nie viac ako 12 mesiacov – registrácia takéhoto zaočkovaného v systéme eHranica je platná 6 mesiacov
  • zaočkovaný prvou dávkou očkovacej látky proti ochoreniu COVID-19 s jednodávkovou alebo dvojdávkovou schémou – registrácia takéhoto zaočkovaného v systéme eHranica platí len do 9. augusta*

Rozdelenie okresov

Od pondelka je podľa COVID automatu v prvom stupni ostražitosti 33 okresov. V stupni monitoring je 46 okresov. V čiernej fáze, druhom a prvom stupni varovania a druhom stupni ostražitosti nie je ani jeden okres.

K žltým, teda okresom v prvom stupni ostražitosti, patria okresy Bardejov, Bratislava I – V, Bytča, Čadca, Detva, Gelnica, Hlohovec, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Levice, Malacky, Martin, Medzilaborce, Námestovo, Nové Zámky, Partizánske, okres Pezinok, Rimavská Sobota, Rožňava, Ružomberok, Senec, Senica, Skalica, Sobrance, Spišská Nová Ves, Turčianske Teplice, Tvrdošín, Vranov nad Topľou a Žilina.

V stupni monitoring sú okresy Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Krupina, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Prievidza, Púchov, Revúca, Sabinov, Šaľa, Snina, Stará Ľubovňa, Stropkov, okres Svidník, Topoľčany, Trebišov, Trenčín, Trnava, Veľký Krtíš, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce a Zvolen.

709 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #covid pasy