Bratislava mohla byť už zelená. Hygienici radšej povedali nie

Napriek tomu, že okres Bratislava spĺňa všetky podmienky na prechod do lepšej fázy, tak sa Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol s uvoľňovaním počkať ešte týždeň. Hygienici majú totižto posledné slovo v tom, aké opatrenia budú v regióne platiť.

06.07.2021 09:00
debata (57)

V zelenej farbe sú výrazne voľnejšie opatrenia. Na hromadné podujatia sa dostane tisíc ľudí namiesto päťsto a skoro dvojnásobne sa zvýši aj kapacita fitness, wellness, či akvaparkov.

Okresy sa automaticky vyfarbujú podľa toho, aká je v nich epidemiologická situácia. Covid automat každú stredu určí, aké opatrenia budú v regióne od pondelka.

Pri regionálnom automate sa sleduje sedemdňová incidencia, teda počet prípadov za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov. Ďalej počet vykonaných PCR testov a ich pozitivita testov, kde sa zisťuje koľko z nich bolo pozitívnych a posledný parameter je rozhodnutie regionálneho hygienika.

„Okresy spadajúce pod Regionálny úrad hygieny Bratislava, Senec, Malacky, Pezinok majú sedemdňovú incidenciu na spodnej hranici žltého pásma a doposiaľ aj hodnotenie hygienikov bola na úrovni dva,“ vysvetľuje Matej Mišík, šéf Inštitútu zdravotníckych analýz prečo je okolie Bratislavy žlté.

Regionálne opatrenia platné od

Na prechod do zelenej farby musí okres dosiahnuť sedemdňovú incidenciu menšiu ako 10 prípadov na 100-tisíc obyvateľov. Okres Bratislava, spolu s ďalšími troma okolitými majú ale priemer 13,5 prípadov na 100-tisíc obyvateľov.

Hygienici však pri hodnotení situácie na okresnej úrovni sledujú aj ďalšie faktory.

Váhu pri ich rozhodnutí zohráva, čas potrebný na sledovanie kontaktov, percento úspešne sledovaných kontaktov, či výsledky zo sekvenácie prípadne analýz odpadových vôd.

„Obzvlášť pre pohraničné regióny, resp. pre úzko previazané regióny je nutné posúdiť aj medzi-regionálnu mobilitu a situáciu v susednej krajine,“ dodal Úrad verejného zdravotníctva.

„Po konzultácii s regionálnym hygienik už bola situácia hodnotená na úrovni jeden a teda ak sa tento pozitívny výhľad potvrdí tak nasledujúci týždeň by už tieto okresy mali byt zelené,“ dodal Mišík. Jeden z dôvodov je, že región má dobrú pozitivitu testov aj minimálne počty prípadov infekcie u seniorov.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koronavírus #Covid automat