Čechom bude stačiť pri vstupe do SR jedna dávka vakcíny

Česi budú môcť ku koncu tohto týždňa, od piatka 9. júla, opäť cestovať na Slovensko, a to po prvej dávke vakcíny proti koronavírusu a nebudú musieť ísť do karantény. V stredu o zmene v pravidlách informoval český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek.

07.07.2021 05:50 , aktualizované: 23:39
Kontroly / Hranice / Foto:
Uzavretý hraničný priechod Vrbovce – Velká nad Veličkou vo Vrbovciach
debata (92)
Vybrané krajiny

Pozrite si, ako sú na tom okolité krajiny

Krajina 
Aktívne prípadyv krajine Nové prípadyv krajine Prípady spoluv krajine Úmrtiav krajine Kritický stavv krajine Počet obyvateľov 
Krajina 
Aktívne prípadyna 100-tis. Nové prípadyna 100-tis. Prípady spoluna 100-tis. Úmrtiana 100-tis. Kritický stavna 100-tis. Počet obyvateľov 

zdroj: disease.sh

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:39 Koronavírusový variant delta sa stal v Nemecku dominantným a naďalej sa rýchlo šíri, uviedol stredu nemecký Inštitútu Roberta Kocha (RKI). Podľa poslednej analýzy RKI tvoril variant delta koncom minulého mesiaca až 59 percent prípadov nákazy koronavírusom. Podiel variant delta za teda oproti predchádzajúcemu týždeň takmer zdvojnásobil.

Nemecko v súčasnosti eviduje 33,2 milióna plnezaočkovaných obyvateľov, čo predstavuje takmer 40 percent nemeckej populácie. prvou dávkou vakcíny je v Nemecku v súčasnosti zaočkovaných 47,5 milióna obyvateľov, čo je viac ako 57 percent. (rki, ap, tasr)

23:00 Česi budú môcť ku koncu tohto týždňa, od piatka 9. júla, opäť cestovať na Slovensko, a to po prvej dávke vakcíny proti koronavírusu a nebudú musieť ísť do karantény. V stredu o zmene v pravidlách informoval český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek, ktorého citovali spravodajské portály TN.cz a Novinky.cz.

Slovensko totiž pre obavy z rýchlo sa šíriaceho variantu delta zatvorilo niektoré hraničné priechody so susednými krajinami vrátane ČR a nevedeli o tom ani obce pri hraniciach. Ich obyvatelia sa tak nedostali na svoje pozemky či do práce. Minister Kulhánek uviedol, že sa podarilo vyrokovať aj odklad povinnosti mať obe dávky vakcíny – prvá dávka bude stačiť do 9. augusta.

Slovenská polícia a armáda strážia hranice so všetkými susednými štátmi. Zatvorená je veľká časť hraničných priechodov, na ktorých sa objavili aj betónové alebo plechové zátarasy. Nové opatrenia rozhnevali občanov na oboch stranách česko-slovenskej hranice. V utorok, keď išli policajti na obed, niektorí ľudia zátarasy odsunuli a prešli. Problémy má z dôvodu prísnych opatrení aj autobusová doprava, píše portál TN.cz televízie Nova.

Medzitým český minister vnútra Jan Hamáček oznámil, že ho „slovenský minister vnútra práve informoval, že slovenská strana sa rozhodla ku konci týždňa otvoriť všetky hraničné priechody a prejsť na náhodné kontroly“. (tn.cz, novinky.cz, tn.nova.cz)

22:38 Karikatúra 07.07.2021. (Gašparec)

Gašparec, 7. 7. 2021

22:17 Spojené kráľovstvo zaznamenalo prvýkrát od januára vyše 30-tisíc nových prípadov nákazy koronavírusom za deň, práve v čase, keď sa britská vláda pripravuje na zrušenie všetkých zvyšných obmedzení v Anglicku zavedených v rámci lockdownu. Oficiálne vládne údaje v stredu ukázali ďalších 32 548 prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od 23. januára.

Väčšinu jari sa prípady infekcie držali pod hranicou 5-tisíc. Prudký nárast prípadov však zrejme spôsobil príchod nákazlivejšieho delta variantu koronavírusu, prvýkrát zisteného v Indii. Britská vláda napriek tomuto nárastu tvrdí, že stále mieni od 19. júla zrušiť všetky zostávajúce obmedzenia v Anglicku, ale podľa mnohých vedcov je tento krok nebezpečný.

Minister zdravotníctva Sajid Javid pripustil, že prípady nákazy môžu toto leto dosiahnuť denné maximum 100-tisíc, čo je počet infikovaných, aký sa počas predchádzajúcich vĺn pandémie nedosiahol. Vláda britského premiéra Borisa Johnsona dúfa, že rýchle očkovanie obyvateľstva vytvorilo múr imunity. To podľa jej tvrdení obmedzí počet hospitalizácií a úmrtí. (ap, tasr)

19:19 Francúzski poslanci pripravujú nový zákon, ktorý bude fakticky znamenať povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov proti koronavírusu. Podľa údajov Francúzskej federácie nemocníc doteraz iba 57 percent opatrovateľov v domovoch dôchodcov a 64 percent zamestnancov nemocníc vo Francúzsku dostalo aspoň jednu dávku očkovacej látky proti koronavírusu.

„Nehovoríme o povinnom očkovaní všetkých ľudí vo Francúzsku. Hovoríme len o povinnom očkovaní ľudí pracujúcich v zdravotníctve a osôb, ktoré sú v kontakte s najkrehkejšími ľuďmi," povedal pre televíznu stanicu CNBC francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

„Myslím si, že je to otázka zodpovednosti, a mať povinné očkovanie ľudí, ktorí sú každý deň v kontakte s najkrehkejšími ľuďmi v rámci francúzskej populácie, naozaj si myslím, že by to bolo rozumné rozhodnutie," dodal Le Maire. (cnbc.com, sita, ap)

18:31 Maďarská vláda ráta s tým, že v každom prípade príde aj štvrtá vlna pandémie nového druhu koronavírusu. Vyhlásil to v stredu v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý podľa spravodajského servera mfor.hu zdôraznil, že v kruhu nezaočkovaných môže delta variant tohto vírusu spôsobiť vážnejší priebeh ochorenia.

„Maďarsko je z hľadiska epidémie jednou z najbezpečnejších krajín v Európe, pričom delta variant koronavírusu ohrozuje v prvom rade tých, čo nie sú zaočkovaní,“ povedal Gulyás a dodal, že všetky vakcíny, ktoré sú v Maďarsku k dispozícii, sú účinné proti tejto mutácii, ktorá sa môže šíriť šesť- až sedemnásobne rýchlejšie než pôvodný kmeň.

Kabinet preto podľa jeho slov inicioval očkovaciu akciu prostredníctvom obvodných lekárov a medikov, ktorí pôjdu osobne zaočkovať najmä ľudí vo veku nad 60 rokov. Aktuálna bilancia pandémie v Maďarsku je 808 338 infiko­vaných a 29 999 úmrtí. Zaočkovaných je viac ako 5,5 milióna ľudí, obe dávky vakcíny podali už vyše 5,1 milióna ľuďom. (tasr, mfor.hu)

18:24 Svetová zdravotnícka organizácia v stredu vyzvala „na extrémnu opatrnosť“ tie krajiny, ktoré uvažujú o zrušení obmedzení proti šíreniu covidu. WHO to odôvodnila tak, že prenos koronavírusu sa zvýši bez ohľadu na vysokú mieru zaočkovania obyvateľstva.

Riaditeľ programu WHO pre núdzové situácie Michael Ryan na otázku o plánoch Anglicka zrušiť od 19. júla väčšinu svojich obmedzení proti koronavírusu na tlačovej konferencii odpovedal: „Vyzývam na extrémnu opatrnosť pri úplnom rušení opatrení na ochranu verejného zdravia a spoločnosti v tomto období, pretože to bude mať následky.“ (afp, tasr)

16:46 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaznamenala najnižšie počty úmrtí na ochorenie COVID-19 od začiatku októbra 2020. Organizácia to oznámila v stredu.

V týždni od 28. júna do 4. júla bolo hlásených tesne pod 54-tisíc úmrtí, čo je o sedem percent menej než v predchádzajúci týždeň, uviedla WHO citovaná tlačovou agentúrou DPA.

Stúpajú však počty prípadov nákazy, v daný týždeň ich zaznamenali vyše 2,6 milióna a nárast infekcií nastáva predovšetkým v Európe.

16:43 Maďarská vláda ráta s tým, že v každom prípade príde aj štvrtá vlna pandémie nového druhu koronavírusu. Vyhlásil to v stredu v Budapešti šéf úradu vlády Gergely Gulyás, ktorý podľa spravodajského servera mfor.hu zdôraznil, že v kruhu nezaočkovaných môže delta variant tohto vírusu spôsobiť vážnejší priebeh ochorenia.

„Maďarsko je z hľadiska epidémie jednou z najbezpečnejších krajín v Európe, pričom delta variant koronavírusu ohrozuje v prvom rade tých, čo nie sú zaočkovaní,“ povedal Gulyás a dodal, že všetky vakcíny, ktoré sú v Maďarsku k dispozícii, sú účinné proti tejto mutácii, ktorá sa môže šíriť šesť- až sedemnásobne rýchlejšie než pôvodný kmeň.

16:42 Počet zaznamenaných obetí koronavírusového ochorenia COVID-19 vo svete prekonal v stredu hranicu štyroch miliónov, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

„Svet sa nachádza v nebezpečnom bode tejto pandémie. Práve sme prekonali tragický míľnik štyroch miliónov zaznamenaných úmrtí na COVID-19,“ uviedol na tlačovej konferencii generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa jeho slov je však skutočný počet obetí pravdepodobne vyšší, uviedla agentúra AFP.

14:15 Po trojmesačnom poklese nových prípadov ochorenia COVID-19 Belgicko od uplynulého víkend zaznamenáva opätovný nárast počtu nakazených. Viac ako polovicu nových prípadov predstavuje variant delta a polovicu novonakazených tvoria mladí ľudia, informovala v stredu belgická televízia RTBF.

Podľa Inštitútu pre verejné zdravie Sciensano, v priebehu tohto týždňa sa počet nových infekcií ustálil na v priemere 300 nových prípadov za deň, čo je najviac od júla 2020.

Epidemiológ Sciensana Steven Van Gucht zároveň upozornil, že variant koronavírusu s označením delta sa v Belgicku stal dominantným variantom: prvý známy variant, alfa, má v súčasnosti na svedomí 47 percent infekcií, zatiaľ čo variant delta spôsobuje 50,2 percent zaznamenaných prípadov nákazy.

12:48 Slovensko ku koncu týždňa otvorí všetky hraničné priechody s Českom a začne na nich vykonávať námatkové kontroly. Oznámil to v stredu na Twitteri český minister vnútra Jan Hamáček s tým, že ho o tom informoval jeho slovenský partner Roman Mikulec.

11:01 Uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 44 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrel jeden pacient. Aktuálna bilancia koronavírusovej pandémie je 808 338 infiko­vaných a 29 999 úmrtí, informoval v stredu operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Z nákazy sa vyliečilo 740 535 osôb, počet aktuálne infikovaných klesol na 37 804. Hospi­talizovaných je 80 pacientov, z ktorých 17 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

10:15 PCR testy odhalili za utorok na Slovensku 45 nakazených koronavírusom. Celkovo pritom laboratóriá urobili za uplynulý deň 5 637 takýchto testov. Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň sa znížil o 5 na 115. Pribudli ďalšie dve obete ochorenia COVID-19. V utorok dostalo prvú dávku vakcíny takmer 10-tisíc ľudí.

test, covid, testovanie Ružinov Čítajte viac Na Slovensku pribudlo 45 prípadov nákazy koronavírusom a dve obete

09:46 Na prvý pohľad sa môže zdať, že vakcín a termínov na očkovanie je ďaleko viac, ako ľudí, ktorí sa chcú nechať vakcinovať. Opak je však pravdou, informuje portál vZdravotníctve.sk. V čakárni na pridelenie prvého termínu očkovania proti ochoreniu COVID-19 k 4. júlu čakalo viac ako 50-tisíc ľudí. Zdá sa, že tento stav je aktuálny už dlhšie, ako minulý týždeň upozornili aj analytici projektu Dáta bez pátosu na sociálnej sieti.

„Na termín čaká viac ako 50-tisíc ľudí. A porastie to. Väčšina odbornej obce už od mája rozpráva o prázdnej čakárni. Nehrozí,“ uviedli matematici, ktorí v súvislosti so šírením vírusu SARS-CoV-2 okrem analýz už rok a pol pripravujú aj predikcie. To, že počet nových žiadostí o očkovanie porastie, potvrdila portálu vZdravotníctve.sk aj hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Veronika Bauch. „V priemere sa za posledné týždne do čakárne hlási každý týždeň zhruba 88-tisíc záujemcov,“ uviedla Bauch.

Problémom je však dlhšia čakacia doba. Zároveň na druhú dávku očkovania na Slovensku čaká necelých 225-tisíc ľudí. Je však otázne, koľkí z nich sa druhou dávkou zaočkovať pôjdu a koľkí nie. Podľa NCZI sa toto číslo nedá určiť.

9:34 V pevninskej Číne pribudlo za utorok 57 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok novoinfikovaných od konca januára tohto roku. Informoval o tom v stredu na svojej webstránke denník The Guardian s odvolaním sa na údaje čínskych úradov.

Ako uvádza Čínsky Národný zdravotný výbor (NHC), v prípade 15 novoinfikovaných išlo o lokálny prenos nákazy. Vyskytli sa v meste Žuej-li v provincii Jün-nan na juhozápade Číny ležiacom pri hraniciach s Mjanmarskom. Úrady v reakcii na šírenie nákazy zaviedli v tomto meste lockdown, uzavreli väčšinu podnikov a požiadali občanov, aby nevychádzali z domov.

Utorkové prípady nákazy v meste Žuej-li zachytili úrady počas masového testovania občanov. Medzi pozitívne testovanými boli občania Číny i Mjanmarska, keďže toto pohraničné mesto je zároveň obchodnou križovatkou. Úrady preto oznámili, že posilnia hraničné kontroly.

7:45 Svetová zdravotnícka organizácia odporučila používať na liečbu pacientov s ochorením COVID-19 aj protizápalové lieky s účinnými látkami tocilizumab a sarilumab.

covid Čítajte viac WHO odporúča lieky na artritídu pre pacientov s covidom

6:47 Austrálske štátne orgány v stredu oznámili, že lockdown v najväčšom austrálskom meste Sydney predĺžia o týždeň. V meste totiž zaznamenali ďalších 27 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom agentúra AFP. V Sydney, kde evidujú 357 nakazených, zaviedli od 26. júna dvojtýždňový lockdown. K sprísneniu opatrení došlo pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu a rozširujúci sa nákazlivejší delta variant koronavírusu, ktorý prvýkrát objavili v Indii.

Viac ako päť miliónov ľudí, ktorých sa opatrenia týkajú, môžu vyjsť z domu len za účelom nákupu nevyhnutného tovaru, športovania, návštevy lekára alebo práce. Predpokladá sa, že opatrenia v Sydney potrvajú do 16. júla.

5:50 Lotyšská vláda v utorok rozhodla, že očkovanie proti koronavírusu bude povinné pre ľudí pracujúcich v medicínskych, sociálnych, vzdelávacích i v iných zariadeniach. V prípade, že sa zamestnanci týchto zariadení odmietnu zaočkovať, zamestnávateľ ich bude môcť prepustiť z práce, informovala agentúra LETA.

Zamestnanci, ktorých sa toto nariadenia týka, sa budú musieť nechať zaočkovať najneskôr do 15. septembra tohto roku. Zamestnávateľ bude následne po tomto dátume môcť nariadiť pozastavenie plnenia pracovných povinností, zmeniť pracovnú pozíciu alebo dokonca aj ukončiť pracovný pomer s ľuďmi, ktorí nepredložia certifikát o očkovaní alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19.

Lotyšské ministerstvo spravodlivosti v spolupráci s rezortom zdravotníctva a ďalšími ministerstvami majú do 14. júla pripraviť novelu zákona o opatreniach súvisiacich so šírením covidu. Tá bude klásť dôraz na povinnosť zamestnávateľov zabezpečiť poskytovanie z „epidemiologického hľadiska“ bezpečných služieb, čo znamená, že poskytovateľ služieb musí mať certifikát o očkovaní alebo potvrdenie o prekonaní covidu.

K podobnému kroku prednedávnom pristúpila aj ruská metropola Moskva, ako aj iné ruské regióny, ktoré zaviedli povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre ľudí pracujúcich v maloobchode, školstve, oblasti zdravotnej starostlivosti, vo verejnej doprave a v ďalších zamestnaniach, ktoré poskytujú služby veľkému počtu osôb. Prvou dávkou vakcíny sa pritom zamestnanci týchto sfér musia nechať zaočkovať najneskôr do 15. júla. Zamestnávateľ následne musí nezaočkovaným osobám zamedziť prístup na miesto výkonu práce alebo mu navrhnúť prácu z domu.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus