Úrad inšpekčnej služby zadržal takáčovca Dömötöra

Úrad inšpekčnej služby rezortu vnútra zadržal Csabu Dömötöra zo zločineckej skupiny takáčovci, ktorý je svedkom i v kauze bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

20.07.2021 13:24 , aktualizované: 16:47
Polícia / NAKA / Foto:
Ilustračné foto
debata (16)

Ako ďalej informuje portál televízie Joj noviny.sk, po ďalších svedkoch v medializovaných kauzách príslušníci inšpekcie pátrajú. Všetci majú podľa portálu vypovedať v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš.

Podľa TV Joj mala inšpekcia v úmysle zadržať aj Petra Petrova s prezývkou Tiger a Mateja Zemana prezývaného Zemák. „Zeman, ktorý patril do skupiny takáčovcov, je v zahraničí. O aktuálnom mieste druhého svedka zrejme nevedia," uvádza portál noviny.sk s tým, že pri týchto osobách majú vyšetrovatelia podozrenia, že ich svedecké výpovede mohli byť zmanipulované vyšetrovateľmi v prípade Očistec či Judáš.

Portál pripomína, že Úrad inšpekčnej služby sa snaží preveriť podozrenia vyplývajúce aj zo správy Slovenskej informačnej služby, ktorá upozornila na možné manipulácie svedeckých výpovedí v najsledovanejších kauzách stíhaných top funkcionárov bezpečnostných zložiek štátu.

„Zeman je jeden zo svedkov v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Petrov je svedkom napríklad v Judášovi, kde aktuálne čelí obžalobe exriaditeľ kontrarozviedky SIS Vladimír Pčolinský, predtým aj námestník SIS Boris Beňa," dodáva portál.

Očistec / Polícia / NAKA / Čítajte viac Vyšetrovatelia NAKA v kauze Očistec vnímajú útoky ako pokus o zastrašovanie

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vo veci ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov začal trestné stíhanie a vzniesol obvinenie trom osobám. Potvrdil to krajský prokurátor Rastislav Remeta.

„Dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava v súčasnosti na podklade vyšetrovacieho spisu preskúmava zákonnosť a odôvodnenosť uznesenia vyšetrovateľa o vznesení obvinenia,“ uviedol Remeta. Vyšetrovateľ vzniesol obvinenie trom osobám pre zločin marenia spravodlivosti, zločin krivej výpovede a krivej prísahy.

Zaistené nemali byť a ani neboli žiadne osoby z prostredia polície ani prokuratúry, deklaroval. V súčasnom štádiu trestného konania nie je podľa Remetu možné poskytnúť ďalšie informácie.

Kovařík vyzýva inšpekciu na procesne čistý postup

Prezident Policajného zboru Peter Kovařík stojí za vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a chce, aby vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra vedel, že urobí všetko, aby sa podozrenia z údajného manipulovania vyšetrovania medializovaných káuz vysvetlili.

Uviedol, že niekto sa cez médiá snaží zastrašiť vyšetrovateľov NAKA a vyvolať v nich neistotu. Zároveň vyvrátil konšpirácie o vojne v polícii.

Policajný prezident tak reagoval na medializované informácie, že inšpekcia má v úmysle zadržať niektorých svedkov, ktorí vypovedajú v kauzách Očistec alebo Judáš. Zároveň vo vyhlásení zdôraznil, že verí, že vyšetrovateľom NAKA ide o to isté a nemajú problém ísť vypovedať pred vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby.

„Ako prezidentovi Policajného zboru mi neprináleží komentovať medializované procesné kroky Úradu inšpekčnej služby. Nepoznám spis a neviem náležite vyhodnotiť ich opodstatnenosť. Chcem však upozorniť na fakt, že situácia sa začína vyhrocovať a naberať nebezpečný smer," povedal Kovařík s tým, že niekto sa podľa neho snaží cez médiá zastrašovať vyšetrovateľov NAKA a vyvolať v nich neistotu.

„Takýmto štýlom sa pravdy nikdy nedopátrame. Od začiatku vravím, aké je dôležité preverenie informácií Slovenskej informačnej služby prostredníctvom Úradu inšpekčnej služby. Tak ako vyšetrovateľ inšpekcie potrebuje pokoj a podmienky na svoju prácu, tak ich potrebujú aj vyšetrovatelia NAKA," vyhlásil Kovařík.

Policajný prezident dodal, že apeluje na procesnú čistotu postupu vyšetrovateľov inšpekcie a vyjasnenie všetkých pochybností o ich nezaujatosti.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #takáčovci #Úrad inšpekčnej služby #akcia Judáš #kauza Očistec