Gröhling vyzýva k očkovaniu študentov, podporili ho i mládežnícke organizácie

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) vyzýva mladých ľudí, aby sa dali zaočkovať proti COVID-19 ešte pred začiatkom školského roka. K výzve sa pripojili Aliancia stredoškolákov a predstavitelia mládežníckych organizácií viacerých politických strán. V súčasnosti je najviac mladých od 12 do 17 rokov zaočkovaných v Bratislave (43 percent), najmenej v okrese Medzilaborce (šesť percent).

10.08.2021 11:45 , aktualizované: 18:26
Gröhling Foto: ,
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS).
debata (76)

„Všetci títo mladí ľudia si uvedomujú, že pokiaľ ide o bezpečnosť a zdravie musíme sa spojiť a spoločne vyslať jednotný signál všetkým mladým ľuďom. Chceme vyzvať mladých ľudí, aby dôverovali vedeckým poznatkom a výskumu a aby očkovanie pred začiatkom školského roka využili a aby sa o očkovaní rozprávali s rodičmi,“ vyhlásil minister.

Najzaočkovanejšími regiónmi vo vekovej kategórii 12 až 17 rokov sú Bratislava (43 percent), Senec (38 percent), Pezinok (35 percent), Malacky, Dunajská Streda a Žilina (27 percent), Banská Bystrica, Trenčín a Trnava (26 percent). Najnižšiu zaočkovanosť evidujú v Medzilaborciach (šesť percent), nasleduje Revúca (sedem percent), Rimavská Sobota, Gelnica, Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš a Svidník (osem percent). Celkovo je zaočkovaných 19 percent mladých.

Ministerstvo školstva chce v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií pravidelne zverejňovať mapy s percentami zaočkovanosti učiteľov, zamestnancov škôl a tiež 12 až 17-ročných mladých ľudí v jednotlivých okresoch.

Minister pripomenul, že vyššia zaočkovanosť môže zmierniť výskyt ohnísk na školách a tak prispieť k zachovaniu prezenčnej výučby. Apeluje tiež na učiteľov, aby mysleli na svoje zdravie a dali sa očkovať.

Kolektívna (ne)zodpovednosť

„Nám mladým ide o veľa. Pandémia nám už raz školy zavrela. Napriek snahe všetkých zúčastnených sa už len zo svojej podstaty dištančná výučba nikdy nemohla vyrovnať prezenčnej. Nechceme, aby v nasledujúcom roku utrpeli naše vedomosti, sociálne väzby a naše psychické zdravie,“ objasnil Ladislav Kuna (Mladí Saskári). Matúš Mesároš (KDMS) podotkol, že pre očkovanie by sa mal rozhodnúť každý a spoločnosť by nemala dopustiť to, aby sa očkovanie stalo dôvodom nevraživosti medzi ľuďmi a niečím, čo spoločnosť rozdeľuje.

Karolína Blunárová (Mladí Progresívci) zdôraznila, že kolektívna zodpovednosť či nezodpovednosť nebude mať na všetkých študentov rovnaký vplyv. Ako ďalej vysvetlila, možnosť nevrátenia sa do škôl môžu horšie znášať práve žiaci s psychickými problémami a tí, ktorí žijú v zhoršených sociálno-ekonomických podmienkach.

Výzvu k očkovaniu mladých podporili mládežnícke organizácie koaličných strán – Mladí SaSkári a Mladí Za ľudí. Pripojili sa aj organizácie mimoparlamentných strán Mladí progresívci, Mladí Spolu, Kresťanskodemo­kratická mládež Slovenska a Občiansko-demokratická mládež. K očkovaniu vyzýva aj Aliancia stredoškolákov.

Mladí sociálni demokrati v reakcii uviedli, že do diskusie o téme očkovania neboli prizvaní. Ich predseda Robert Bestro dodal, že ich postoj nie je proti-vakcinačný, ani pro-vakcinačný a sú za slobodné rozhodnutie.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte aj Spustil sa informačný portál zobrazujúci mieru zaočkovanosti v jednotlivých obciach Pozrite si novú epizódu relácie Ide o nás o tom, ako zvládnuť, ak názor na očkovanie rozdelí najbližších
Video
76 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #školstvo #očkovanie #Branislav Gröhling #koronavírus