Antigénové testovanie už nebude zadarmo. Od päť eur, na 48 hodín

Do niekoľkých dní by sa malo spoplatniť antigénové testovanie. Jeden test v nemocniciach bude za päť eur. U súkromníkov aj za viac. Podľa Covid automatu bude platný 48 hodín.

11.08.2021 07:20
debata (362)

Takáto možnosť by podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO) mala byť vo všetkých nemocniciach hospodárskej mobilizácie. A tých je 68.

„Vydal som pokyn pre nemocnice na prípravu antigénových testov s manipulačným poplatkom päť eur. Ide o neobmedzený počet testov,“ spresnil minister.

Indikované testy zostávajú aj naďalej zadarmo. Ide napríklad o testy pred operáciou či pre ľudí, ktorí sa stali úzkym kontaktom nakazeného novým koronavírusom. „Naďalej budú fungovať aj mobilné odberové miesta, ale testy budú drahšie, ide o komerčnú cenu,“ upozornil Lengvarský.

Popri nemocniciach ostanú fungovať ak komerčné odberové miesta, kde však nie sú ceny regulované a testy tam budú stáť viac ako päť eur. Pri elektronickom objednaní to môže byť desať eur. Bez objednania však aj pätnásť.

VIDEO: Lengvarský: V Covid automate prihliadame na stav očkovanosti.

Video

Tým, ktorí sa nemôžu dať zaočkovať, postačí potvrdenie od lekára. Pozerá sa na nich ako na zaočkovaných. „V stredu budeme riešiť, ako dostaneme toto potvrdenie do aplikácie Green pass,“ avizoval minister.

Na cene PCR testov sa však zatiaľ koalícia nedohodla. Zatiaľ teda platí stará dohoda, že štát hradí dva testy mesačne. Zároveň sú testy hradené pri predoperačných vyšetreniach, po návrate zo zahraničia, pred nástupom do detských táborov, pri príznakoch ochorenia či po kontakte s infikovaným.

S antigénovými testami a PCR testami počíta aj návrh nového Covid automatu pri vstupe do prevádzok, s výnimkou nevyhnutných obchodov a služieb.

Covid automat stanovuje, že ak bude podnik alebo akcia aj pre testovaných, výsledok PCR testu platí 72 hodín a antigénového 48 hodín. Tieto testy však nebudú zadarmo.

VIDEO: Čo robiť, keď očkovanie rozdelí rodinu či kamarátov: Emócie schladiť, viesť dialóg.

Video
362 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #antigénové testy