Minister Matovič pokračuje v rozklade štátu

Po tom, ako absolútne nezvládol pandémiu, sa zrejme rozhodol, že definitívne rozvráti aj štátny rozpočet. A zdá sa, že to už ani nikomu neprekáža. O čo ide?

12.08.2021 00:00
Drucker, PR článok, reklama, nepoužívať

Pred týždňom minister financií oznámil, že daňovo odvodová reforma je “v spiacom štádiu”. Jeho “odpad-lo mi od chuti” už poznáme, nevzbudilo to ani väčšiu pozornosť. Veď čože je daňovo-odvodová reforma za miliardy v porovnaní s lotériou za 20 miliónov…

Minister svojou nečinnosťou porušuje svoje vlastné pravidlá, “Základný rámec pre tvorbu rozpočtu verejnej správy”. Podľa nich sa totiž východiská rozpočtu na ďalší rok predkladajú na rokovanie vlády do konca marca. Máme už august, ale rámec nikde. Pritom všetky, podčiarkujem VŠETKY doterajšie vlády rokovali o východiskách rozpočtu na ďalší rok už pred letom a počas leta. Lebo štátny rozpočet sa nerokuje a neprijíma tak, že podvečer ho vláda pošle parlamentu a na druhý deň doobeda sa ide hlasovať. Je to zákon roka a tomu má zodpovedať aj príprava – obzvlášť v tejto ťažkej dobe.

Ďalší termín ministrovi financií vyprší 15. augusta. Dovtedy má predložiť návrh rozpočtu verejnej správy do vlády, aby bolo jasné, čo ide vláda a štát robiť, kde sú priority a ako sa zaplatia.

Keď si to zhrnieme:

  • O návrhu štátneho rozpočtu nevieme nič
  • Máme ministra financií, ktorý sa na všetko pozerá cez osobnú pomstu
  • Máme jednu strašnú skúsenosť s tým, ako manažoval pandémiu. Teraz má manažovať celý štátny rozpočet, a tak to aj vyzerá: nič nie je, nikto nič nevie a ministri sú pre istotu ticho, aby sa im Matovič nepomstil škrtaním…

Problém však je, že tu nejde o pomstu jedného Matoviča kolegom vo vláde, ale o pomstu všetkým občanom. Veď bez dobrého rozpočtu nebude ani lepšie zdravotníctvo, ani kvalitnejšie školy, ani udržateľné dôchodky… Skrátka nič, len rovnaký marazmus, ako doteraz.

Je najvyšší čas, aby predseda vlády buchol po stole a urobil si vo vláde poriadok. Začať môže vyhodením Matoviča za neschopnosť.

chyba