Slovenský evakuačný špeciál z Kábulu pristál na Slovensku

Lietadlo Vzdušných síl Ozbrojených síl vo štvrtok SR opustilo Afganistan a po úspešne zvládnutej evakuačnej operácii sa vracia domov. Na sociálnej sieti to potvrdil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Krátko po polnoci zo stredy na štvrtok Naď ohlásil, že lietadlo je už na Slovensku.

18.08.2021 17:57 , aktualizované: 19.08.2021 05:38
Jaroslav Naď Foto:
Minister obrany Jaroslav Naď.
debata (90)

Šťastne a bezpečne na Slovensku, napísal k príletu lietadla Naď a pripojil k správe na sociálnej sieti hashtag #hrdinovia.

Zdôraznil, že bezpečnosť nasadených príslušníkov OS SR, rovnako ako aj evakuovaných ľudí bola tým najdôležitejším, o čo počas celej operácie ide. Uviedol, že informovanosť o celom procese bola mimoriadne limitovaná a vyzval médiá, „aby sa správali zodpovedne a neohrozili svojím, aj keď dobre mieneným spravodajstvom, bezpečnosť operácie a všetkých zúčastnených ľudí“.

Podľa skorších informácií Slovensko potrebuje evakuovať z Afganistanu desiatky ľudí. V televízii TA3 to povedal Naď s tým, že tie počty sa neustále menia a Slovensko za týmto účelom spolupracuje s viacerými spojencami. Minister zároveň doplnil, že pre Európsku úniu je v súčasnosti prioritou zabezpečiť čo najrýchlejšiu a najbezpečnejšiu evakuáciu obyvateľov jej členských krajín. Následne by sa podľa neho malo medzinárodné spoločenstvo zamyslieť nad tým, ako situáciu v Afganistane vyriešiť.

Šéf rezortu obrany avizoval, že vo štvrtok (19. 8.) predpoludním spolu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) a ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanom Korčokom (nominant SaS) poskytnú k téme ďalšie informácie.

Šéf rezortu obrany zároveň ozrejmil, že slovenskí vojaci sa už v Afganistane nenachádzajú. „Pôsobilo ich tam v priebehu rokov v rámci rôznych rotácií približne 4 500," doplnil.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #evakuácia #Kábul