Generál Macko v Ide o pravdu: Máme morálnu povinnosť udeliť privezeným Afgancom azyl

„Trumpovu dohodu s Talibanom vnímajú Afganci ako zradu,“ povedal v relácii Ide o pravdu generál Pavel Macko. Podľa neho Taliban nebude vedieť spravovať krajinu, a preto potrebuje medzinárodnú akceptáciu.

19.08.2021 20:45
debata (263)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a generála Pavla Macka v relácii Ide o pravdu.

Video

Za katastrofálny debakel medzinárodného spoločenstva v Afganistane môže viacero faktorov. „V prvom rade sú to zlé politické rozhodnutia, a to nielen Američanov,“ povedal v relácii Ide o pravdu Pavel Macko, generál vo výslužbe.

V Afganistane bol najvyššie postaveným slovenským vojakom, keď sa stal náčelníkom operačného štábu na veliteľstve misie ISAF. Podľa Macka bola pre Afgancov zlomová dohoda amerického prezidenta Donalda Trumpa s Talibanom.

„Dodnes to vnímajú civilisti aj armáda ako zradu Západu,“ dodal. Nesúhlasí s tvrdeniami, že za roky medzinárodnej misie sa nič nepodarilo.

„Podarilo sa nám zastaviť šírenie terorizmu, vybudovali sme základy bezpečnosti a štátnej administratívy,“ upresnil generál Pavel Macko.

Je presvedčený, že Taliban nebude vedieť spravovať krajinu. „Preto potrebujú medzinárodnú akceptáciu, a aj ľudí, ktorých sme vyškolili pre riadenie štátu,“ upozorňuje s tým, že situáciu ale nevidí pozitívne a jednoznačne.

Macko pripúšťa, že Taliban môže dnes byť iný ako na konci 90-tych rokov, ale podľa neho je stále nevyspytateľný.

„Nerátajme s demokratickým štátom, to bude islamský emirát, kde sa dá vládnuť všelijako,“ varuje generál, ktorý nevylučuje, že Taliban bude masívne porušovať ľudské práva.

Prečo by sme mali udeliť azyl Afgancom, ktorých vo štvrtok Slovensko priviezlo z Kábulu? Ako vníma Pavel Macko niektoré vyjadrenia politikov o tom, že prijať desať migrantov stačí? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom.

263 debata chyba
Viac na túto tému: #generál Pavel Macko #Ide o pravdu