Poslanec SaS Žiak dal podnet na Blahu a Tarabu pre „horalkovú kauzu“

Poslanec strany Sloboda a Solidarita (SaS) Miroslav Žiak sa obrátil na Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií, aby rozhodol, či poslanci parlamentu Ľuboš Blaha (Smer) a Tomáš Taraba (nezaradený) neporušili ústavný zákon o ochrane verejného záujmu a aby im prípadne následne uložil pokutu vo výške dvanásťnásobku ich mesačného platu.

26.08.2021 09:36
Ľuboš Blaha / Tomáš Taraba / Foto:
Vľavo Tomáš Taraba a Ľuboš Blaha
debata (160)

Dôvodom je negatívna reklama, ktorú šírili o známych sušienkach. Informovala o tom Marie Stracenská z komunikačného oddelenie SaS.

„Poslanci sú verejní funkcionári a ako takí majú presadzovať a chrániť verejný záujem. Verejný, nie svoj osobný. Na reklamu – a ani na antireklamu – nesmú používať svoje meno a tvár. To, čo Blaha a Taraba robili počas „horalkovej kauzy“ bola antireklama celkom ukážková,“ komentoval svoje podanie Žiak.

Z účtov na sociálnych sieťach oboch spomínaných poslancov je podľa Žiaka zjavné, že šírili negatívnu reklamu. „Podľa názoru právnikov, s ktorými komunikujem, Blaha aj Taraba prezentovali averziu k produktom spoločnosti I.D.C. Holding. Ľuboš Blaha sušienky hádzal do smetného koša, obaja vyzývali na bojkot a nekupovanie konkrétnych produktov,“ povedal poslanec SaS.

Podľa neho Blaha aj Taraba tak prezentovali svoj osobný názor na tému očkovania proti covidu v súvislosti s negatívnou reklamou produktov Pečivární Sereď a využili teda svoju osobu, meno a priezvisko a fotografie na negatívnu reklamu ich produktov. „Mám za to, že prezentovali svoj osobný záujem, a to najmä s cieľom získať politické body,“ uzavrel Žiak.

Poslanci Taraba a Blaha reagovali na výzvu na sociálnej sieti, aby ľudia nekupovali známe sušienky po tom, čo sa jeden zo spolumajiteľov spoločnosti, ktorá sušienky vyrába, vyjadril, že kto je zaočkovaný, nech si slobodne ide kam chce a kto nie je, nech sedí doma.

160 debata chyba
Viac na túto tému: #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Ľuboš Blaha #Tomáš Taraba