Ministerka Kolíková očakáva zdôvodnenie obvinenia Kovaříka

Polícia, prokuratúra, tí, ktorí vzniesli obvinenie voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi a ktorí prípad dozorujú, by sa mali postaviť pred verejnosť a zdôvodniť vznesené obvinenie. Pre TASR to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

27.08.2021 11:26 , aktualizované: 14:56
debata (213)

„Ak to neurobia, ak vyšetrovanie potrvá neúmerne dlho a ak ho sprevádza informačné vákuum, vzniká priestor na špekulácie a nemôžeme sa čudovať, že to má aj politický kontext. S týmto spokojná nie som,“ zdôraznila ministerka. Obvinenie policajného prezidenta považuje za veľmi vážnu vec. „Musí to znepokojovať nielen mňa, ale každého,“ podotkla.

Krajská prokuratúra v Bratislave obvinila vo štvrtok Kovaříka zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti. Mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Z. a Petrom P. Kovařík obvinenie odmieta.

Čaputová: Obvinenie policajného prezidenta je vážna vec, verejnosti ho treba vysvetliť

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje obvinenie policajného prezidenta Petra Kovaříka za vážnu vec. Je podľa nej dôležité presvedčivo ho verejnosti vysvetliť. Stanovisko prezidentky TASR poskytol riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

„Ak by svoj postup prokuratúra následne pred súdom neobhájila, je potrebné rátať s tým, že to na ňu vrhne veľmi zlé svetlo. Nateraz prezidentka nemá dostatok informácií, aby v tomto štádiu mohla vznesenie obvinenia posúdiť a počká si na ďalší priebeh vyšetrovania,“ skonštatoval Matej.

OĽANO verí, že Mikulec má dosť informácií, aby pri Kovaříkovi kompetentne rozhodol

Dôverujeme ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO), že disponuje dostatkom informácií, aby kompetentne rozhodol o ďalšom postupe voči policajnému prezidentovi Petrovi Kovaříkovi. Vyhlásilo to hnutie OĽANO v reakcii na obvinenie Kovaříka.

„Veríme, že na protikorupčné ťaženie a ďalší boj proti organizovanému zločinu nebude mať vzniknutá situácia žiadny vplyv. Hoci viaceré kroky krajskej prokuratúry môže vnímať verejnosť rozpačito, k jej konaniu sa vyjadrovať nebudeme,“ uviedlo hnutie.

Šeliga si nevie predstaviť zotrvanie Kovaříka vo funkcii, ak nevysvetlí otázky

Policajného prezidenta Petra Kovaříka nemožno zbavovať aj širšej zodpovednosti ako len trestnoprávnej v súvislosti s jeho obvinením. Predtým má však právo predstúpiť pred poslancov parlamentu a zodpovedať všetky otázky. Pre TASR to skonštatoval podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že platí prezumpcia neviny. Ak Kovařík otázky nevysvetlí, Šeliga si nevie predstaviť jeho zotrvanie vo funkcii.

„Ak dostatočne nevysvetlí a nevyjasní otázky, ktoré poslanci majú, rovnako, ktoré má verejnosť, v takom prípade si neviem predstaviť, ako by mohol zotrvať vo funkcii. V tejto chvíli to má vo svojich rukách. To, že postúpi určité právomoci na policajných viceprezidentov, alebo ich prizve k rozhodovaniu ako tretie osoby, považujem za automatický prejav kultúry v takejto komplikovanej situácii,“ uviedol Šeliga.

Líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová rešpektuje rozhodnutie vzniesť obvinenie šéfovi polície. Hovorí však o pochybnostiach verejnosti. Chce veriť, že zo strany prokuratúry ide o nestranné a dôsledné konanie. „Osobitne po zvláštnych postupoch policajnej inšpekcie, zameraných proti činnosti vyšetrovateľov najväčších korupčných káuz minulej politickej garnitúry. Od generálnej prokuratúry a jej podriadených prokurátorov verejnosť právom očakávala systémové zmeny a boj proti zločinu bez výnimiek,“ doplnila.

Mikulec: Policajný prezident má aj naďalej moju dôveru

Policajný prezident Peter Kovařík má aj naďalej dôveru ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Dôvod na jeho odvolanie zatiaľ nevidí.

„Obvinenie neznamená, že človek je aj vinný. Vzniesť obvinenie je právom orgánu činného v trestnom konaní, ak má dôvody a podozrenie, ale to neznamená, že to, čo je v obvinení, človek aj urobil,“ vysvetlil Mikulec pre médiá.

Dodal, že keď mu doručia uznesenie o vznesení obvinenia voči Kovaříkovi, bude sa tým zaoberať. „Budeme to skúmať, či vznikli podmienky na to, aby sme ho postavili mimo služby. Nemám zatiaľ dôvod na jeho odvolanie,“ zdôraznil Mikulec. Dodal, že ponechanie prezidenta vo funkcii nebude ohrozovať dôležitý záujem štátnej služby.

Prokuratúra eviduje sťažnosť Kovaříka voči vznesenému obvineniu

Krajská prokuratúra (KP) Bratislava eviduje sťažnosť policajného prezidentka Petra Kovaříka voči vznesenému obvineniu, ktorú podal do zápisnice z výsluchu.

„KP Bratislava eviduje sťažnosť voči vznesenému obvineniu, ktorú podal Peter K. do zápisnice z výsluchu. Po vyjadrení všetkých prokurátorov Krajskej prokuratúry Bratislava k podanej námietke zaujatosti bude následne vyšetrovací spis spolu so sťažnosťou predložený Generálnej prokuratúre (GP) Slovenskej republiky,“ uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Jana Tökölyová.

Kovařík podal sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom KP Bratislava. Obvinenia odmieta a celú vec vníma ako pokračovanie tlaku na políciu pre vyšetrovanie veľkých prípadov na NAKA.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kovařík #Mária Kolíková