Remišová sa chystá v strane odstaviť Kolíkovú a jej ľudí

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová navrhne predsedníctvu strany pozastavenie výkonu práv členov skupine funkcionárov strany okolo Márie Kolíkovej, ktorí s konkurenčnými politickými stranami koordinujú postup proti vlastnej strane.

30.08.2021 12:03 , aktualizované: 14:05
Remišová Foto: ,
Veronika Remišová počas rokovania vlády.
debata (122)

Remišová to oznámila v oficiálnej tlačovej správe. Tvrdí, že „skupinka okolo Márie Kolíkovej svojimi vyjadreniami už niekoľko mesiacov ukazuje, že nemá záujem o rozvoj strany a o spoločné presadzovanie jej hodnôt a programu“.

Ďalej sa v správe píše, že „skupina poza chrbát predsedníctva strany rokuje s konkurenčnými politickými stranami o postupe, ako zo strany odísť a zároveň si udržať svoje funkcie, ktoré získali vďaka strane“.

VIDEO: Veronika Remišová o aktuálnej situácii v strane Za ľudí.
Video

Odchody od Remišovej

Podľa Remišovej takto zrádzajú členov strany a voličov. Dodáva, že strana má vyše 700 členov. Strana Za ľudí sa zmieta v kríze od marca. Časť členov vyčíta predsedníčke Remišovej, že sa nedostatočne postavila za ministerku spravodlivosti Kolíkovú v čase koaličnej krízy. Z ministerstva investícií, ktoré vedie Remišová, už odišlo niekoľko ľudí, medzi nimi aj štátni tajomníci Vladimír Ledecký či Marek Antal. Remišovej vyčítali nekompetentnosť, ale aj snahu kupovať si regionálnu podporu ponukami miest či už na ministerstve alebo v štátnych podnikov pre straníkov, ktorí sa postavia na jej stranu.

Zuzana Kumanová Čítajte viac Remišová vyhodila Kumanovú, lebo je z Kolíkovej frakcie

V parlamentnom klube strany Za ľudí Remišová nemá v podstate žiadnu podporu. V klube zostali len poslanci, ktorí podporujú Kolíkovú. Výnimkou je poslankyňa Miriam Šuteková. Nevyjasnené je postavenie Juraja Šeligu a Jany Žitňanskej, ktorí chcú byť akýmisi zmierovateľmi oboch rozhnevaných strán.

Heger bez komentára

Premiér Eduard Heger (OĽANO) nechcel dianie v Za ľudí komentovať. Komunikácia medzi ním, a ministerkami Kolíkovou a Remišovou prebieha. Uviedol to na pondelkovej tlačovej konferencii.

Heger je o situácii v strane informovaný, chce však komunikovať až výsledky rokovaní. „V tomto momente nie je potrebné komentovať proces,“ poznamenal.

Kolíkovej frakcia už mesiace žiada o zvolanie mimoriadneho snemu, kde by sa mala otvoriť otázka obsadenia postu predsedu. Remišová však získala väčšinu v predsedníctve strany a snem odmieta. Krajným termínom na zvolanie je snemu je najbližší víkend.

VIDEO: Mária Kolíková o rozkole v strane Za ľudí.
Video

Poslankyňa Šuteková potvrdzuje, že Kolíkovej frakcia mala rokovať so SaS. „Netajila sa tým, ani pán Sulík to nepoprel,“ dodala Šuteková s tým, že Remišovej krok je logický. „Z vyjadrení, ktoré máme k dispozícii je jasné, že rokovali s SaS. O čom, to sa musíte spýtať ich,“ povedala.

VIDEO: Poslankyňa Šuteková: Kolíková rokuje so SaS. Chce rozbiť koalíciu.
Video

Šutekovej prekáža, že Kolíková naznačuje otváranie koaličnej zmluvy, považuje to za destabilizáciu.

Veronika Remišová Čítajte viac Majerský odchádza z predsedníctva i zo strany Za ľudí

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí