Polícia vytlačila dav z Hodžovho námestia, organizátorku protestov zatkli

Policajní ťažkoodenci postupne po 19.00 h vytlačili protestujúci dav ľudí, ktorý takmer tri hodiny blokoval cesty v okolí Hodžovho námestia v Bratislave.

01.09.2021 13:53 , aktualizované: 21:26
Bratislava / Prezidentský palác / Demonštrácia / Foto:
Účastníci protivládneho protestu pred Prezidentským palácom 1. septembra 2021 v Bratislave
debata (2287)

Na mieste bolo pripravené aj policajné vodné delo, použiť ho však nemuseli. Krátko pred 19.30 h sa podarilo opäť obnoviť dopravu v okolí Prezidentského paláca.

Polícia pred zásahom niekoľkokrát ľudí vyzvala, aby cestu prestali blokovať a upustili od protiprávneho konania. Polícii sa podarilo ľudí postupne z cesty vytlačiť na chodník pri Prezidentskom paláci.

Počas stredajších protestov v Bratislave zadržala polícia celkovo 12 ľudí. Jednou zo zadržaných je aj organizátorka protestov, ktoré sa konali v poslednom období na Hodžovom námestí.

Dôvodom zadržania boli priestupky proti verejnému poriadku, neuposlúchnutie výzvy verejného činiteľa. Taktiež aj blokovanie dopravy či pre podozrenie z trestného činu útoku na verejného činiteľa. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

„Podľa doterajších informácií došlo v súvislosti so služobnými zákrokmi k zraneniu jednej osoby. Situáciu na území hlavného mesta v súčasnej dobe aj naďalej monitorujeme,“ uviedol Szeiff.

Video: Potýčka medzi davom a políciou.

Video

Polícia musela použiť voči časti demonštrantov slzotvorný plyn. Niektorí demonštranti sa totiž správali k policajtom agresívne a nadávali im. Došlo aj k potýčkam medzi demonštrujúcimi a políciou. Pri jednej z nich musela polícia v sebaobrane zakročiť a použiť aj pelendreky. Jednej osobe museli privolať záchrannú zdravotnú službu.

Zdravotní záchranári ošetrili počas stredajších protestov v Bratislave tri osoby, potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Išlo o jednu ženu a dvoch mužov. „Žena utrpela úraz hlavy. Bola prevezená do nemocnice. Jeden z mužov mal taktiež poranenú hlavu. Bol ošetrený na policajnej stanici. Prevoz do nemocnice odmietol,“ spresnila Krčová. Druhý muž mal podľa jej slov poranený krk. Záchranári ho odviezli do nemocnice.

Video: Protestujúci blokovali dopravu v centre Bratislavy a chceli sa dostať až na Most SNP.

Jedna skupina protestujúcich počas protestu smerovala po ceste k mostu SNP. Na Staromestskej ulici pri mestských hradbách, neďaleko Dómu sv. Martina, však demonštrantov zastavil zásahový tím bratislavskej mestskej polície.

K mestskej polícii sa neskôr pridala štátna polícia so svojimi policajnými ťažkoodencami. Dav po nich kričal „gestapo, gestapo“ a „slobodu, slobodu“. Eskalácii napätia sa snažil zabrániť antikonfliktný tím a členovia zásahovej jednotky bratislavskej mestskej polície.

Účastníci protestného zhromaždenia na Námestí... Foto: TASR
Protest / Zhromaždenie / Bratislava / Ústava / Účastníci protestného zhromaždenia na Námestí slobody 1. septembra 2021 v Bratislave

V hlavnom meste sa pri príležitosti Dňa Ústavy SR konajú viaceré verejné zhromaždenia. Niekoľko stoviek ľudí sa zúčastnilo na proteste na Hodžovom námestí, na ktorom boli viacerí členovia i sympatizanti strany ĽSNS.

Po skončení prejavov rečníkov sa dav presunul ku schodom vedúcim k vstupným dverám do parlamentu. Pokračovať ďalej demonštrantom bránili desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste bol aj zásahový tím bratislavskej mestskej polície, dopravní policajti i policajný antikonfliktný tím.

Hoci sa dav chcel dostať k budove parlamentu a napätie eskalovalo, polícia nemusela zasahovať. Väčšina protestujúcich sa následne presunula späť na protesty na Hodžovo námestie a Námestie slobody.

Dav protestuje proti vláde, tvrdí, že na Slovensku prebieha „genocída slovenského národa“, porušuje sa Ústava SR i základné ľudské práva. Rečníci sa negatívne vyjadrovali voči očkovaniu proti covidu, voči pandémii i protipandemickým opatreniam. Kritizujú taktiež opatrenia na hraniciach.

Video: Protestujúci pred budovou NR SR sa dostali do konfliktu s políciou.

Video

Krátko popoludní sa pred budovou parlamentu niekoľko protestujúcich dostalo do slovných potýčok s policajtmi. Polícia musela zasiahnuť, aby bola dodržaná 50-metrová bezpečnostná vzdialenosť od budovy NR SR, zadržala dvoch protestujúcich. Prítomní boli aj ťažkoodenci.

„V čase po 13.00 h boli z dôvodu protiprávneho konania na Námestí Alexandra Dubčeka obmedzené na osobnej slobode dve osoby, ktoré boli následne eskortované na policajné oddelenie,“ potvrdila bratislavská polícia.

Bratislavská polícia uviedla, že pre stredajšie protesty v hlavnom meste prijala adekvátne opatrenia. „Situáciu budeme priebežne monitorovať a v prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo páchaniu inej protiprávnej činnosti, využijeme zákonné opatrenia na zjednanie nápravy,“ skonštatovala polícia.

Košice / Protest / Demonštrácia / Čítajte viac Na protestoch v Košiciach riešila polícia dva incidenty

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #protest #NR SR