Všetky školy otvorili svoje brány, Čaputová upozornila na klímu

Brány základných a stredných škôl sa po dvoch mesiacoch vo štvrtok opäť otvorili, začal sa školský rok 2021/2022. V tomto roku ich bude navštevovať 706 825 žiakov. Do školských lavíc zasadne po úplne prvý raz 65 622 detí, ide o prvákov základných škôl. Situácia z minulého roka by sa už opakovať nemala, školy sa už plošne z dôvodu pandémie zatvárať nebudú.

02.09.2021 07:02 , aktualizované: 10:26
škola, žiaci Foto:
Na školských laviciach si deti našli šlabikár a farbičky.
debata (30)

Do základných škôl vrátane špeciálnych škôl sa vráti 509 704 žiakov. Nárast celkového počtu žiakov základných škôl v porovnaní so školským rokom 2020/2021 je podľa informácií z odboru komunikácie a marketingu rezortu školstva o 23 425 žiakov.

Na stredné školy vrátane špeciálnych stredných škôl sa vráti celkovo 191 121 žiakov. Medzi nimi je aj 42 105 prvákov. Pokles celkového počtu žiakov stredných škôl v porovnaní so školským rokom 2020/2021 predstavuje 5 414 žiakov.

zväčšiť Premiér Eduard Heger a minister školstva... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
škola heger grohling žiaci Premiér Eduard Heger a minister školstva Branislav Gröhling odovzdávajú žiakom dary počas otvorenia nového školského roka. 2. september 2021.

Otvorili sa všetky školy

K štvrtku sa otvorili na Slovensku kompletne všetky školy. Počas tlačovej konferencie v priestoroch modelovej školy v Bratislave to povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Otvorenia nového školského roka sa na tejto škole zúčastnil aj predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Vo svojom príhovore poďakoval rodičom, žiakom, ale aj učiteľom, že zvládli uplynulý školský rok. Poukázal na to, že nikdy sme sa ešte asi tak netešili na začiatok nového školského roka ako teraz. Pripomenul, že školstvo je pre túto vládu prioritou.

Podľa šéfa rezortu školstva je zaočkovanosť zamestnancov škôl aktuálne 68 percent, v niektorých okresoch je to 70 až 75 percent. Poznamenal, že záujem zo strany rodičov o samotesty bol enormný, pričom o nich požiadalo viac ako 400 000 záujemcov. O kloktacie testovanie prejavilo záujem okolo 80 000 rodičov.

Najväčšia zmena podľa rezortu školstva nastane v novom školskom roku v rámci reformy obsahu vzdelávania, ktorá bude na konci školského roku pripravená. „Jej cieľom je vytvoriť zmysluplné učivo, ktoré na seba nadväzuje, podporiť moderné metódy výučby a dostať do výučby aj napríklad kritické myslenie. S týmito zmenami bude školám pomáhať 40 regionálnych centier, kde skúsení učitelia z praxe budú vzdelávať ostatných učiteľov a pomôžu im s prechodom na nový systém výučby,“ vysvetlil minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Aj v novom školskom roku rezort školstva pokračuje s projektom doučovania Spolu múdrejší a vyčleňuje naň ďalšie finančné prostriedky.

Školy sa plošne zatvárať nebudú

Začiatok školského roka poznačia aj prísne hygienické opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu. V novom školskom roku sa školy nebudú zatvárať plošne, vyžadovať sa nebude ani test na koronavírus. V prípade pozitívneho prípadu sa bude postupovať podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR. Školy sa budú riadiť takzvaným školským semaforom.

žiaci, študenti, spolužiaci, kamaráti, úsmev Čítajte viac Školský semafor - všetko dôležité o ňom

Rezort školstva odporúča minimalizovať miešanie tried, realizovať ranný filter či zabezpečiť pravidelnú dezinfekciu priestorov škôl. Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá tri a viac po sebe nasledujúcich dní, rodič predloží škole písomné vyhlásenie o bezpríznako­vosti žiaka.

Príroda i duševné zdravie

Prezidentka Zuzana Čaputová otvorila nový školský rok na Základnej škole Dubová v Bratislave. Vyzvala deti, aby mysleli na záchranu planéty a na svoje duševné zdravie.

Hlava štátu verí, že tento školský rok bude lepší ako tie predchádzajúce. „Všetci si želáme, aby bol štandardnejší, aby deti naozaj mohli chodiť do školy, vzdelávať sa a byť v kontakte so svojimi kamarátmi,“ poznamenala Čaputová. Poukázala, že predošlé dva roky boli na ujmu vzdelávania a mali následky aj v oblasti duševného zdravia.

zväčšiť Prezidentka Zuzana Čaputová počas otvorenia... Foto: TASR
čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová počas otvorenia nového školského roka na Základnej škole Dubová 2. septembra 2021 v Bratislave.

Čaputová si pre otvorenie školského roka vybrala ZŠ Dubová v Bratislave, pretože sa venuje téme duševného zdravia. Má rôzne programy na podporu detí a na to, aby si vedeli pomôcť samé alebo vyhľadali pomoc u dospelých. „Je to dôležitá téma a ja som rada, že sa školy tejto téme venujú,“ poznamenala.

V príhovore prezidentka poukázala aj na klimatické zmeny. „Všetci vieme, že posledné správy, ktoré vydala OSN, hovoria o tom, že planéta má vážny problém. Času je málo a treba konať,“ skonštatovala. Žiakov vyzvala k tomu, aby pri hraní uvažovali o tom, ako míňajú prírodné zdroje a či napríklad potrebujú ďalšiu novú plastovú hračku. Deťom prisľúbila, že v oblasti životného prostredia sa bude zo svojej pozície snažiť urobiť všetko, čo bude možné.

Deti je potrebné vybaviť aj náhradným rúškom

Deti je potrebné do školy vybaviť okrem rúška, ktoré majú na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v mikroténovom vrecúšku. Rúška môžu byť jednorazové alebo plátenné (ideálne z bavlny alebo husto tkanej látky). Plátenné rúško má byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pri príležitosti začiatku školského roka 2021/2022.

„Dieťaťu pribaľte do školskej tašky aj jedno čisté mikroténové vrecúško, do ktorého vlhké rúško odloží. Po návrate zo školy by mal rodič vrecko s jednorazovými rúškami vyhodiť do odpadkového koša ako bežný komunálny odpad,“ uviedol ÚVZ SR. Plátenné rúška je potrebné vyprať v práčke aspoň na 60 stupňov Celzia s bežne dostupnými pracími prostriedkami, prípadne vyvariť a následne vyžehliť suchým teplom.

deti, žiaci, spolužiaci, skupina, kamaráti Čítajte viac Školský semafor školy nezavrie

ÚVZ SR apeluje, aby ľudia minimalizovali dotyk s rúškom počas jeho nosenia. V prípade, že je rúško vlhké, špinavé alebo poškodené, je potrebné ho vymeniť za nové. Jednorazové rúška nie sú určené na opätovné používanie. „S tvárovým rúškom manipulujeme prostredníctvom gumičiek alebo šnúrok. Rúško neodstraňujeme jeho úchopom na prednej strane, pretože môže byť pokryté patogénmi. Po odstránení tvárového rúška je dôležité umyť si ruky mydlom a vodou, respektíve si ich vydezinfikovať,“ doplnili z ÚVZ SR.

Postup umývania rúk či správnu manipuláciu s rúškom by mali rodičia vysvetliť deťom veku primeraným spôsobom. „Vhodnou komunikáciou prispejeme k ľahšiemu pochopeniu situácie dieťaťom. Dieťa bude vedieť, ako si chrániť svoje zdravie a tým prispievať k ochrane zdravia svojich najbližších, čo v budúcnosti prispeje k zodpovednému prístupu k vlastnému zdraviu i zdraviu populácie,“ uviedla Eva Chmelanová z ÚVZ SR.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #školy #žiaci #školstvo #začiatok školského roka #školský rok 2021/2022