Odluka cirkvi od štátu je posledný bod novembra 1989

Zo všetkých cirkví je štát najštedrejší práve k rímskokatolíckej. Len za posledné dva roky dostala od vlády viac ako 68 miliónov eur, pričom rozpočet pre všetky náboženské spoločnosti je 102 miliónov. Občianske združenie Ethos a Inštitút ľudských práv zorganizoval čase príchodu pápeža na Slovensko protest za odluku cirkvi od štátu.

13.09.2021 10:19
debata (16)

VIDEO: Za odluku cirkvi od štátu.

Video

Akcia nebola útokom na náboženstvo ani nedehonestovala návštevu pápeža. Protestujúci chceli upozorniť, že cirkvi sú v otázke financovania nesamostatné, a zároveň aj na Vatikánske zmluvy. Tie sú podľa Petra Weisenbachera, výkonného riaditeľa Inštitútu ľudských práv, „pre Slovenskú republiku diskriminujúce, jednostranne nevýhodné a dávajú katolíckej cirkvi významné nadpráva“.

Na ne je nadviazané financovanie cirkvi, náboženstvo v školách, v zdravotníctve či v armáde. Vatikánske zmluvy však podľa protestujúcich neobsahujú žiadne ustanovenie o svojom vypovedaní. Preto sa o nej často píše ako o nevypovedateľnej zmluve.

Teológ a kňaz starokatolíckej cirkvi Martin Kováč na pódiu vyčítal zákonodarcom, že za 30 rokov nedokázali splniť požiadavku z čias novembra 1989 o dôslednej odluke cirkvi od štátu a že niektoré cirkvi sú stále financované zo štátneho rozpočtu. „Odluka cirkvi od štátu je posledný nenaplnený bod novembra 1989,“ pripomenul.

Protest vyjadroval aj podporu obetiam zneužívania kňazmi. Organizátori žiadali, aby sa pápež s nimi stretol, no Konferencia biskupov Slovenska a ani kancelária pápeža nereagovali. „Takéto stretnutia bývajú štandardným bodom programu návštev pápeža v iných krajinách. Dodáva tak obetiam, ktoré často aj v dospelom veku trpia závažnými psychickými problémami, nielen legitimitu, ale aj odvahu prehovoriť,“ spresnila aktivistka Alena Krempaská. Dodala, že počet týchto obetí na Slovensku sa odhaduje na tisíc.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #odluka cirkví od štátu