Na Luníku IX. privítali pápeža Františka spevom

Pápež František pokračuje v pastoračnej ceste povzbudenia menšín a ľudí na okraji spoločnosti. "Vy v cirkvi nie ste na okraji. Vy ste v srdci cirkvi," povedal pápež na Luníku IX. Potom čo sa v Bratislave stretol s chorými ľuďmi bez domova a predstaviteľmi židovskej komunity, navštívil aj košické sídlisko Luník IX, kde žije komunita Rómov.

14.09.2021 17:00
pápež Foto: ,
Pápež František na košickom Luníku IX.
debata (19)

Po liturgii v Prešove sa pápež prepravil do košického kňazského seminára na súkromný obed, po ktorom ho previezli na sídlisko Luník IX.

Sídlisko už o druhej hodine uzatvorili mnohé desiatky vojakov a policajtov. Aj tu bolo treba prejsť bezpečnostnou kontrolou. Zatvorená bola v tento deň aj jediná krčma, ktorá je na sídlisku.

Pápež František počas jeho stretnutia s rómskou...
Pápež František na košickom Luníku IX.
+4Pápež František na košickom Luníku IX.

Miestni obyvatelia a hostia čakali na príchod hlavy katolíckej cirkvi pri kultúrnom programe. Hrali a spievali deti zo zboru Maria kere čave z miestnej Základnej školy Ľ. Podjavorinskej a zaznel aj medzi mladými populárny hip hop.

Stretnutie s rómskou komunitou sa konalo na priestranstve pred miestnym saleziánskym komunitným centrom, ktoré je v strede sídliska.

Z okien bytov

Priamo pod pódiom bol vyhradený priestor pre očkovaných návštevníkov, ktorých bolo niekoľko stoviek.

Druhý sektor, kde bolo zhruba 2000 ľudí, organizátori vyhradili pre testovaných. Najďalej od pódia a zároveň najprázdnejší bol posledný tretí sektor určený pre všetkých ostatných. Umiestnený bol totiž v najbiednejšej časti sídliska neďaleko osady, kde nechcú chodiť ani niektorí miestni.

Množstvo miestnych ale program a vystúpenie pápeža sledovalo z okien svojich bytov. Pri príchode hlavy katolíckej cirkvi bola na sídlisku velmi živá atmosféra. Pápež vystúpil na pódium počas piesne v rómskom jazyku – Av manca, phrala, džas pal o Del, čo znamená Poď brat so mnou, ideme za Bohom.

VIDEO: Príchod pápeža na sídlisko Luník IX.
Video

Pápeža takmer presne o štvrtej privítali na dvore centra provinciál saleziánov na Slovensku Peter Timko, direktor saleziánskej komunity na Luníku IX Peter Veselský a dve rómske deti s kvetmi – Liliana a Patrik.

Po krátkom pozdrave odovzdali saleziáni pápežovi dva obrazy rómskych blahoslavených Emílie a Zefirína a zmenšeninu plastiky Krista Zmŕtvychvstalého, ktorej originál sa nachádza v kostole na Luníku.

Ste v srdci cirkvi

S prvým svedectvom vystúpil Ján Hero a jeho manželka z rómskej osady Medoravce v okrese Krupina. „Vašu návštevu vnímame ako prejav veľkého záujmu a ako potvrdenie bezvýhradnej Božej lásky ku rómskej komunite na Slovensku i k Rómom na celom svete,“ povedal Hero.

S druhým svedectvo vystúpili Nikola Harakályová a jej manžel René, ktorí na Luníku IX vyrástli. „Vyrastať na tomto sídlisku je náročné, ale vďaka Cirkvi a Saleziánov sme obdobie dospievania prežili krajšie a zmysluplnejšie,“ povedala 28-ročná Nikola.

„Túžili sme s manželom odísť z tohto sídliska, ale nevedeli sme ako. Saleziáni nám vnukli nádej, že sa to dá. Vzali sme si hypotéku, kúpili byt a odsťahovali sa do inej časti Košíc. Dnes vďaka tomu všetkému ponúkame svojim deťom šťastnejší, dôstojnejší a pokojnejší život,“ zdôraznila.

„Vy v cirkvi nie ste na okraji. Vy ste v srdci cirkvi,“ povedal pápež František v príhovore, po ktorom sa prítomní pomodlili modlitbu Otčenáš v rómskom jazyku. Na záver pápež udelil veriacim požehnanie.

Návšteva pápeža Františka na Luníku IX.
Policajní ostreľovači na košickom sídlisku...
+9Košické sídlisko Luník IX. pred príchodom...

Za spevu rómskej piesne pápež odišiel na dvor saleziánskeho centra. Tam sa pozdravil s europoslancom Petrom Polákom, starostom mestskej časti Luník IX Marcelom Šaňom či najstaršou obyvateľkou tohto sídliska Annou Krokovou.

„Je skvelé, že pápež prišiel. Sám nie som veriaci, ale určite je to pre miestnych povzbudenie. Ešte dôležitejšie sa mi ale zdá, že pápež František upriamil na Luník pozornosť. Pracovať treba nielen s Rómami, ale aj s majoritou, ktorá to miestnym veľmi neuľahčuje,“ povedal Jakub Andor, miestny dobrovoľník, ktorý na Luníku IX pôsobil ako komunitný pracovník.

„Ukazuje Boha nielen veľkého a vznešeného ale aj ľudského. Boli sme veľmi milo prekvapení, že sa Svätý Otec rozhodol medi nás prísť,“ povedala o pápežovi rehoľná sestra Silvia Zábavová z Congregatio Jesu.

pápež Čítajte viac Každý je darom a môže zo života urobiť dar, prihovoril sa pápež mladým v Košiciach

Od návštevy si sľubuje nielen podporu dôstojnosti života miestnych Rómov ale aj šírenie pozitívnych príbehov Rómov medzi majoritnou spoločnosťou.

Na Luník pricestovali Rómovia z celého Slovenska. „Dalo by sa povedať, že to je zázrak,“ povedal o návšteve pápeža Karol Sivák, Róm, ktorý prišiel zo Zborova pri Bardejove. Na príchod pápeža sa Luník pripravoval niekoľko dní. Na rozbitú príjazdovú cestu natiahli nový asfalt, opravili sa chodníky a okolité zelené plochy. Okrem úpravy a čistenia sídlisko skrášlili aj rurálnou maľbou, ktorá vznikla podľa predlohy miestnych detí. Znázorňuje kvety vyrastajúce z puklín budovy a majú predstavovať krásu a húževnatosť, ktorá je schopná presadiť sa i v neľahkých podmienkach. Maľba chce vyzdvihnúť ľudskú hodnotu a krásu bez ohľadu na životné podmienky.

Dielo má takto reagovať na myšlienky pápeža Františka, ktorý svoju pozornosť často smeruje na miesta, kde žijú ľudia v núdzi.

Potom pápež odíde autom na stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva.

Video

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva pápeža Františka na Slovensku