Nemci držia deltu na uzde, Ukrajine hrozí vlna úmrtí

Počty novo nakazených v Nemecku sú z týždňa na týždeň nižšie, ale aj pred rokom po poklese v rovnakom období došlo k prudkému nárastu.

18.09.2021 07:50 , aktualizované: 20:16
koronavírus, COVID-19 Foto: ,
Zoe Nassimoffová z Argentíny sa pozerá na biele vlajky, ktoré sú súčasťou dočasnej umeleckej inštalácie výtvarnice Suzanne Brennan Firstenbergovej „V Amerike: Spomínajte“ na pamiatku Američanov, ktorí zomreli na COVID-19, v National Mall vo Washingtone (piatok, 17. septembra 2021). Príbuzný Zoe, ktorý žil na Floride, je medzi obeťami kovidu.
debata (48)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

20:16 Polícia v austrálskom meste Melbourne zadržala v sobotu 235 účastníkov protestu proti prísnym obmedzeniam prijatým vládou v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

Ako informovala agentúra AFP, pri zásahu bolo zranených desať policajtov, pričom šiestich z nich museli hospitalizovať so zlomeninami a inými zraneniami.

Podľa AFP na proteste, ktorý bol porušením zákazu vychádzania, sa zúčastnilo asi 700 ľudí, pričom mnohí z nich nemali prekryté nos a ústa. Proti nim zasahovalo približne 2000 policajtov, ktorí na rozohnanie davu použili aj obranné spreje.

V súvislosti s protestom v centre Melbourne dočasne nepremávali autobusy a električky a uzavreté bolo aj hlavné cesty.

18:57 Rusko za uplynulý deň zaznamenalo ďalších 20 329 prípadov nákazy koronavírusom a 799 úmrtí. O deň skôr to bolo 19 905 prípadov nákazy, uviedli dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na vládny krízový štáb.

„Je to prvýkrát od 22. augusta, keď sa potvrdilo viac ako 20-tisíc nových prípadov,“ zdôrazňuje denník Kommersant.

Najviac novo nakazených, a to 2746, hlási Moskva. Tam je prírastok najvyšší od 8. augusta. Druhý je Petrohrad s počtom 1791 nových prípadov.

9:19 V Nemecku pribudlo za posledný deň 8 901 nových prípadov koronavírusu, čo je zhruba o 2300 menej ako pred týždňom. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú dnes zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Zomrelo ďalších 63 ľudí.

V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, hygienici od začiatku pandémie covidu-19 evidujú 4 134 779 pre­ukázaných prípadov infekcie a 92 920 úmrtí.

K dnešku v Nemecku pripadá 72 nakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov za posledných sedem dní. Tento údaj – takzvaná sedemdňovej incidencia – klesá piaty deň v rade, pred týždňom jeho hodnota predstavovala 82,8.

9:09 Ďalších 422 prípadov nákazy koronavírusom pribudlo v priebehu piatka v Českej republike, čo je len o dva prípady menej, než bolo zaznamené v piatok minulý týždeň. V porovnaní so štvrtkom, keď bolo evidovaných 551 nových prípadov, je to o 109 menej, píše spravodajský server Novinky.cz.

Reprodukčné číslo v Česku od soboty stagnuje na hodnote 1,13, a je teda rovnaké ako v piatok. Vyplýva to z oficiálnych údajov ministerstva zdravotníctva.

Ukazovateľ udávajúci počet nakazených od jedného pozitívne testovaného sa nad zlomovou hodnotou 1,0 znamenajúcou šírenie epidémie drží od 26. augusta, približuje uvedený zdroj.

8:59 Ukrajina je na pokraji svojej najsmrtiacejšej vlny pandémie koronavírusu, varovali v piatok domáci odborníci na medicínu. Zaočkovanosť obyvateľstva pritom zaostáva a počty prípadov nákazy stúpajú. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

Krajina so 40 miliónmi obyvateľov a zastaraným systémom zdravotnej starostlivosti mala najprv problémy zaobstarať si vakcíny a odvtedy je zasa pomalé tempo očkovania, pretože obyvatelia majú voči vakcínam nedôveru.

Nové prípady nákazy neustále stúpajú – za posledných sedem dní pribudlo 27.600 infiko­vaných, v porovnaní so 17 000 prípadmi v predchádzajúci týždeň.

Predstavitelia zdravotníctva v hlavnom meste Kyjev v piatok hlásili najvyšší počet nových denných prípadov od mája, pričom aj priemerné denné hospitalizácie stúpli tento týždeň oproti tomu minulému o takmer 400 ľudí.

„Táto vlna bude s najväčšou pravdepodobnosťou najsmrtiacejšia,“ povedal pre AFP bývalý námestník ministra zdravotníctva a zakladateľ Centra pre analýzu verejného zdravia Pavlo Kovtoňuk. „Máme veľmi málo zaočkovaných ľudí na to, aby sme ju zabrzdili,“ dodal.

Úplne zaočkovaných jednou zo štyroch vakcín dostupných v krajine, vrátane AstraZenecy a Moderny, je iba 12 percent Ukrajincov, pritom nálady proti očkovaniu sú silné.

Šéf Centra pre zdravotnícku ekonomiku na Kyjevskej ekonomickej škole Jurij Ganyčenko povedal, že aj keď úrady nedokážu zistiť prevládajúci variant koronavírusu medzi Ukrajincami, je „vysoká pravdepodobnosť“, že ide o delta variant.

Táto vlna bude zrejme vrcholiť v polovici októbra a pokračovať aj v novembri, pričom denne bude zaznamenávaných 350 až 400 úmrtí, oproti približne 220 úmrtiam v skoršom období tohto roka, dodal Ganyčenko.

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v piatok oznámila, že rozbila sieť 5000 internetových robotov, ktoré mali úlohu „spochybňovať“ a „narušovať“ očkovací program Ukrajiny. Sieť bola riadená „ruskými sponzormi“, uviedla SBU vo vyhlásení.

Obaja analytici povedali, že ukrajinská sieť nemocníc je oproti začiatku pandémie teraz lepšie pripravená. „Ale bez ohľadu na to, ako dobre pripravíme naše nemocnice, budú preplnené,“ vyhlásil Kovtoňuk o prichádzajú­ce vlne.

Vláda začiatkom tohto týždňa oznámila, že v pondelok začnú platiť nové obmedzenia proti koronavírusu. Ukrajina zaznamenala celkovo vyše 2,3 milióna prípadov nákazy a vyše 55.000 úmrtí na ochorenie COVID-19.

7:50 V Nemecku pribudlo za posledný deň 8 901 nových prípadov koronavírusu, čo je zhruba o 2 300 menej ako pred týždňom. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú v sobotu zverejnil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Zomrelo ďalších 63 ľudí. V Nemecku, ktoré má približne 83 miliónov obyvateľov, hygienici od začiatku pandémie COVIDU-19 evidujú 4 134 779 pre­ukázaných prípadov infekcie a 92 920 úmrtí.

K dnešku v Nemecku pripadá 72 nakazených v prepočte na 100 000 obyvateľov za posledných sedem dní. Tento údaj – takzvaná sedemdňová incidencia – klesá piaty deň za sebou, pred týždňom jeho hodnota predstavovala 82,8.

Podľa odborníkov počty novo nakazených klesajú kvôli tomu, že pomaly ustávajú návraty ľudí z dovoleniek, a s tým aj prípady dovozu infekcie. K tomu vo viacerých spolkových krajinách testy po začiatku školského roka koronavírus odhalili u mnohých žiakov, ale vďaka karanténám a pokračujúcemu testovaniu sa počty nakazených v tejto vekovej skupine stabilizovali, alebo dokonca klesli.

Agentúra DPA pripomína, že aj pred rokom sa sedemdňová incidencia v tomto čase o niečo znížila, koncom septembra ale prudko vzrástla.

V týždennom úhrne pripadá v Nemecku na 100 000 obyvateľov 1,89 pacienta s COVIDOM-19, ktorý musel byť kvôli ťažkému priebehu ochorenia hospitalizovaný. V piatok táto hodnota predstavovala 1,87. Vôbec najvyššie, na 15,5, sa vyšplhala v období Vianoc. Počty hospitalizovaných sú jedným z hlavných kritérií, ktorými sa úrady v jednotlivých spolkových krajinách budú riadiť pri prípadnom zavádzaní nových protiepidemických opatrení.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus