Vačok v Ide o pravdu: SIS je zbytočná. Stojí nás veľa peňazí, a biľag únosu zo seba nikdy nezmyje

Paragraf 363 Trestného poriadku rozhádal koalíciu. „Ak ho zrušíme, zoberieme právo občanovi, nie generálnemu prokurátorovi,“ povedal v relácii Ide o pravdu Peter Vačok, advokát a bývalý vyšetrovateľ.

22.09.2021 13:00
debata (172)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Petra Vačoka v relácii Ide o pravdu.

Video

Od pondelka zasadá na úrade vlády špeciálna komisia na obnovu dôvery v štát. Tím odborníkov by mal pomenovať kľúčové problémy a ich riešenia v bezpečnostných zložkách štátu. Členom komisie je aj advokát a bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok.

„My môžeme iba poradiť politikom, čo majú urobiť. Ale rozhodnutie je na nich a na parlamente,“ povedal v relácii Ide o pravdu.

Odmietol zmeny v spornom paragrafe 363 Trestného poriadku, ktorý umožnil prokuratúre zrušiť obvinenie exšéfovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

„Zbytočne sa to spolitizovalo. Paragraf je pre občana mimoriadnym opravným prostriedkom. Ak ho zrušíme, zoberieme v prvom rade občanovi možnosť domáhať sa svojich práv,“ argumentoval Vačok. Rovnako neodporúča vytvoriť samostatnú špeciálnu prokuratúru, ktorá by bola novou inštitúciou. Tieto snahy vníma ako výsledok napätia medzi generálnou a špeciálnou prokuratúrou, a predovšetkým ako „osobné ťahanice“ medzi šéfmi oboch orgánov. „Prokurátor má rozhodovať, a nie sa medializovať,“ dodal advokát Peter Vačok.

V relácii upozornil na viacero chýb v štruktúre a kompetenciách polície, čo podľa neho zapríčinilo súčasné problémy medzi vyšetrovateľmi NAKA a inšpekčnou službou.

„Zmeny musí presadzovať predovšetkým minister vnútra,“ odkazuje Vačok. Je kritický k zdĺhavému vyšetrovaniu prípadov. Príčinu vidí v tom, že sa nesleduje rýchlosť objasnenia vecí, a vyšetrovatelia prestali byť pod tlakom vyriešiť prípady v primeranom čase. „To, či sa to zmení závisí od koalície, či to chce,“ uviedol.

Na margo obvinení, že situáciu v polícii môže ovplyvňovať aj činnosť SIS, bol Vačok nekompromisný: „Som presvedčený, že SIS treba zrušiť. Stojí nás veľa peňazí, a nikdy nezmyje zo seba biľag účasti na únose syna prezidenta Michala Kováča,“ uviedol.

Rovnako nepovažuje za správne, že spravodajská služba má zo zákona úlohu bojovať proti organizovanému zločinu. Podľa Petra Vačoka nie je dobré, keď agenti vstupujú do kriminálneho prostredia. „Pravdivosť ich zistení môže byť veľmi spochybnená,“ upresnil. Čo si myslí o treste pre špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika? A čo o procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom? Je Slovensko právny štát? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Petrom Vačokom, advokátom a bývalým vyšetrovateľom.

© Autorské práva vyhradené

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Vačok #Ide o pravdu