Čaputová prednesie správu o stave republiky už v utorok

V utorok predpoludním prednesie Čaputová správu o stave republiky. "Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpi v pléne NR SR so správou o stave republiky o deň skôr ako bolo pôvodne avizované, teda už v utorok 28. septembra 2021 o 11.00," informoval hovorca Martin Strižinec. Pôvodne mala Čaputová vystúpiť až v stredu.

25.09.2021 15:14
Zuzana Čaputová Foto:
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (388)

V utorok sa bude konať aj 43. schôdza. Podľa oficiálnej pozvánky sa po prerokovaní tlače 560, čo je vládny návrh zákona o významných investíciách, začne schôdza, ktorú iniciovala opozícia.

Skupina poslancov navrhuje prijať uznesenie „k vážnym sociálnym dopadom výrazného rastu cien elektriny, plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022 a k ohrozeniu finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s otvorením prevádzky medzinárodného plynovodu Nord Stream 2“.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Nevracajme sa do stavu pred koronou, zhodnotila prezidentka stav SR

Čaputová vystúpila po prvý raz zo správou o stave republiky vlani v júni. Dotkla sa pandémie, šíriacich sa dezinformácií, ale aj škôl, ktorých väčšina bola v tom čase zatvorená.

Dotkla sa aj politickej situácie, keď len niečo vyše troch mesiacoch od parlamentných volieb upozornila na šíriacu sa neznášanlivosť. Hovorila o vytváraní sa nových deliacich čiar, ktoré „oslabujú akcieschopnosť zvládnuť sociálne a ekonomické následky krízy“.

„Po voľbách ste vy, vrcholní predstavitelia koaličných strán, sľúbili, že budete vládou aj pre tých viac ako 20 % občanov, vrátane príslušníkov národnostných menšín, ktorí v tejto sále nemajú zastúpenie svojich poslancov. Je to dôležitý sľub, zvlášť na mieste, kde sa prijímajú zákony pre všetkých občanov Slovenska, na ktorý sa mnohí nezastúpení voliči spoliehajú,“ dodala Čaputová.

Najpamätnejší je však prejav prvého prezidenta Michala Kováča. Ten v marci 1994 verejne upozornil na štýl a etiku politickej práce vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara (HZDS). Krátko na to parlament vyslovil Mečiarovi nedôveru.

Čaputová bude zrejme reflektovať jarnú koaličnú krízu, z ktorej vzišla nová vláda na čele s Eduardom Hegerom (OĽaNO), či aktuálne napätie v bezpečnostných zložkách, neúspešné snahy o odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), preskupenie síl v koalícii alebo snahy o zrušenie paragrafu 363 alebo vznik pracovnej skupiny, ktorá má obnoviť dôveru v právny štát.

mikulec matovič NR SR Čítajte viac Mikulec ustál hlasovanie a zotrvá vo funkcii ministra vnútra
388 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová