Čaputovej prejav bol podľa koalície vyvážený. Fico: Dohromady nič nepovedala

Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej o stave republiky bol podľa strany SaS i predsedu parlamentu Borisa Kollára vyvážený. Premiér Eduard Heger poznamenal, že správa pravdivo popísala realitu. Podľa predsedu opozičného Smeru Roberta Fica prezidentka v prejave dohromady nič nepovedala a v plnom rozsahu podporila vládnu koalíciu.

28.09.2021 13:11 , aktualizované: 15:38
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prejavu o stave republiky v pléne NR SR, 28 septembra 2021
debata (101)

VIDEO: Eduard Heger po prejave prezidentky.

Video

„Prezidentka pravdivo vystihla, v ktorých oblastiach sme ako vláda zlyhali a kde sme naopak zaznamenali úspechy," uviedol premiér. Ocenil, že Čaputová v prejave vyzdvihla obetavosť ľudí v prvej línii boja proti covidu, očistu spoločnosti od mafie či reformy smerujúce k zvýšeniu kvality života ľudí.

„Som rád, že sa zhodujeme aj v otázke nezávislosti orgánov činných v trestnom konaní. Cenný bol aj jej postreh, že pandémia vyvolala u ľudí strach a následne aj hnev, čo žiaľ, niektorí začali politicky zneužívať," doplnil Heger.

Podľa Kollára prezidentka jasne povedala, že je potrebné spraviť zmeny, bojovať proti korupcii a po 30 rokoch upraviť fungovanie prokuratúry. Dodal však, že prezidentka zdôraznila aj to, že boj proti korupcii sa musí diať zákonným spôsobom.

Video: Prejav prezidentky Zuzany Čaputovej v pléne NR SR so správou o stave republiky.

Video

Prezidentka vyzvala aj na jednotu v koalícii. Podľa Kollára je táto výzva smerovaná nielen jemu, ale aj celej koalícii. „My spolu tvoríme jednu koalíciu a mali by sme ťahať za jeden povraz. Každý musíme niečo preto urobiť,“ doplnil. Predseda NR SR reagoval aj na kritiku prezidentky v súvislosti s úrovňou politickej diskusie na Slovensku. „Politická kultúra nieje na úrovni vyspelých demokracií… každý by si mal vstúpiť do svedomia. Aj ja,“ uzavrel Kollár.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Prejav Čaputovej: Rok traumy v zranenej krajine

Správa o stave Slovenskej republiky bola vyvážená a zároveň nastavila kritické zrkadlo nie len vláde, ale aj poslancom parlamentu. Vo svojom hodnotení to na tlačovej konferencii uviedla koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS). V strane sa podľa slov predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej stotožňujú aj s názorom prezidentky, že krajina potrebuje stabilitu a jednotné vedenie. Za oprávnenú považujú aj kritiku hlavy štátu, že pandémia postihla tých najzraniteľnejších obyvateľov Slovenska.

VIDEO: Peter Pellegrini o prejave prezidentky.

Video

„Sme radi, že pani prezidentka spomenula aj témy týkajúce sa životného prostredia. Vnímame aj jej silný apel k vyšetrovaniu korupčných káuz, ktoré musí prebiehať zákonným spôsobom. Nie je správne, ak dve strany v bezpečnostných zložkách štátu bojujú proti sebe svojimi kompetenčnými zbraňami," povedala Zemanová. Čaputovej dávajú podľa jej slov za pravdu aj v názore, že očkovanie je najefektívnejšia cesta, ako sa vysporiadať s pandémiou. „Tieto slová od pani prezidentky si berieme k srdcu a v našich radoch ešte budú dlho rezonovať," dodala predsedníčka poslaneckého klubu SaS.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) vníma pozitívne, že prezidentka v správe ocenila reformy, ktoré súvisia s očistou justície. Šéfka rezortu spravodlivosti konkretizovala, že ide napríklad o zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, majetkové previerky sudcov a previerky ich sudcovskej spôsobilosti či rozšírenie kompetencií Súdnej rady SR.

„Za veľmi dôležitú považujem požiadavku pani prezidentky, aby sme akékoľvek zmeny, ktoré považujeme za dôležité, presadili,“ uviedla Kolíková. Prezidentka podľa ministerky požaduje aj vyplnenie „medzier“ v práve, ktoré sa ukázali ako problematické. „Aby sme ich napravili uvážlivo a riadnym procesom,“ dodala.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, ako aj podpredseda strany Juraj Šeliga vyzdvihli v prejave prezidentky Zuzany Čaputovej jej výzvu na spoluprácu.

„Som rada, že pani prezidentka vyzdvihla dôležitosť spolupráce a jednoty v zápase o charakter Slovenska a ocenila protikorupčný étos tejto vlády. Zároveň poukázala na problémy Slovenska, ktoré sa 12 rokov neriešili, ako napríklad reforma zdravotníctva, školstva, ale aj dôležitosť reformy spravodajských služieb a polície. Strana Za ľudí bude naďalej ponúkať zdravé nepopulistické odborné riešenia predovšetkým v oblasti spravodlivosti, regionálneho rozvoja a profesionálneho, kompetentného a nekorupčného riadenia štátu,“ uviedla v stanovisku Remišová.

Šeliga na sociálnej sieti pripomenul, že jedine spolupráca je cesta k stabilite a pokoju v našej krajine.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Slovensko je zranenou krajinou, zúfalo potrebuje stabilitu

Prezidentka Zuzana Čaputová v správe o stave republiky, ktorý predniesla v pléne parlamentu, dohromady nič nepovedala a v plnom rozsahu podporila vládnu koalíciu. Na tlačovej besede to uviedol líder opozičnej strany Smer Robert Fico. Ako poznamenal, je členkou vládnej koalície, ignoruje najzávažnejšie veci v spoločnosti a strach a hnev prenáša na opozíciu.

„My nesieme zodpovednosť za rozklad štátu? My si robíme len svoju prácu,“ vyhlásil Fico. Podľa neho prepad podpory hlavy štátu vo verejnosti nie je spôsobený opozíciou, ale pre to, že prezidentka „sa správa ako člen vládnej koalície“.

Keď prezidentka v prejave konštatovala, že na Slovensku bol v istom čase najvyšší počet obetí pandémie na počet obyvateľov, tak podľa Fica nepovedala, kto za to nesie zodpovednosť. Ako podotkol, najvyšší počet obetí pandémie bol v januári a vo februári, za čo nesie zodpovednosť vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽaNO). „Nie je možné konštatovať katastrofálne výsledky a nepovedať B, kto za to nesie plnú zodpovednosť,“ vyhlásil Fico.

Prezidentka Čaputová v prejave hovorila, že strach a hnev sú dve najsilnejšie emócie, ktorými veľká časť spoločnosti reaguje na pandemickú krízu. Fico na tieto slová povedal, že strach a hnev nie sú výsledkom pandémie, ale neschopnosti vlády. „Ľudia sa boja, čo s nimi bude, necítia túto vládu za sebou, nerobí kroky, ktoré by ich ochraňovali,“ poznamenal.

Šéfa Smeru prekvapilo, že hlava štátu nepovedala „pol slova“ o stave verejných financií na Slovensku, na čo upozorňovala Európska komisia a Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. „To naozaj môže hlava štátu opomenúť, že vláda bude musieť nájsť 6 až 8 miliárd eur na stabilizáciu verejných financií?“ spýtal sa šéf Smeru. Ako ďalej uviedol, hlava štátu v prejave „chválila zbrojenie“ a obrazne povedané, že treba kupovať tanky a radary. Fico prezidentku kritizoval aj za to, že svoje vystúpenie použila na propagáciu očkovania. „Robila reklamnú agentúru farma firmám na svete,“ podotkol.

V súvislosti s vyšetrovaním korupčných káuz prezidentka spomenula, že polícia hromadí dôkazy. Podľa Fica ich nehromadí, ale sa vyrábajú. Nesúhlasil ani s jej tvrdeniami, že nemá informácie o prípadoch, ktoré sa vyšetrujú. Podľa šéfa Smeru bola prezidentka v máji na stretnutí na pôde Slovenskej informačnej služby, kde ju informovali o všetkých živých veciach. „Dáva od toho ruky preč, lebo dnes vystúpila ako predstaviteľka vládnej koalície,“ dodal.

Na to, v akom marazme sa Slovensko nachádza, bola prezidentka Čaputová v prejave o stave republiky príliš jemná, myslí si predseda strany Hlas Peter Pellegrini. Prezidentka sa podľa neho snažila nastaviť zrkadlo vládnej koalícii, ale mala príliš mierny jazyk.

„Myslel som, že si pani prezidentka mohla dovoliť byť tentokrát podstatne tvrdšia a trochu jasnejšia v tých vyjadreniach,“ povedal s tým, že Čaputová skritizovala vládu za nezvládnutú pandémiu, za slabú ekonomickú a sociálnu pomoc, za jedny z najdlhšie zatvorených škôl.

„Ale alibisticky sa postavila k otázke referenda, kde som od nej minimálne čakal výrazný apel, pretože tam na jednom mieste stálo takmer 150 poslancov a celá vláda, aby vyhoveli žiadosti viac ako 600-tisíc ľudí, ktorí referendum žiadajú,“ dodal Pellegrini.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Prejav prezidentky Čaputovej o stave republiky
101 debata chyba
Viac na túto tému: #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová