Vláda schválila reformu zdravotníctva, Sme rodina za ňu nezahlasovala

Vláda v stredu schválila reformu zdravotníctva. Nemocnice sa tak majú rozdeliť na viacero úrovní. Prvé reálne zmeny v praxi sa začnú realizovať v roku 2024. Za reformu zdravotníctva nezahlasovali na stredajšej vláde ministri za Sme rodina.

29.09.2021 14:57 , aktualizované: 20:27
Eduard Heger / Vladimír Lengvarský / Foto:
Vľavo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a premiér Eduard Heger
debata (94)

Po rokovaní to potvrdil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) je rád, že reforma prešla.

S reformou nemocníc nominanti Sme rodina zatiaľ nesúhlasili. Dôvodom má podľa Krajniak byť to, že nie je na 100 percent garantované, že nebudú rušené žiadne nemocnice. „Nie je to otázka nedôvery, no chceme si byť 100-percentne istí, že k žiadnemu rušeniu nemocníc nepríde,“ poznamenal.

Sulík tvrdí, že k reforme majú nejaké pripomienky, ktoré chcú potom zapracovať v Národnej rade. „Musíme sa pohnúť ďalej. Optimalizácia nemocníc je podmienkou, aby sme mohli obdržať peniaze z plánu obnovy na zdravotníctvo,“ povedal Sulík.

Reforma zdravotníctva podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) výrazne zlepší kvalitu zdravotnej starostlivosti. „Som rád, že vláda dnes schválila projekt, ktorý výrazne zlepší kvalitu zdravotnej starostlivosti občanov v nemocniciach na Slovensku. Je to kľúčová reforma a je skvelé, že ju môžeme podporiť miliardou eur z plánu obnovy,“ vyhlásil s tým, že tieto zdroje sú určené na výstavbu nových nemocníc a rekonštrukciu tých jestvujúcich.

„Verím, že ľudia pochopia princípy, z ktorých táto reforma vychádza a odrazí sa to aj v pozitívnom hlasovaní v našom parlamente,“ podotkol Heger.

zväčšiť Obrazovka zobrazujúca nové rozdelenie nemocníc... Foto: SITA
Nemocnice Obrazovka zobrazujúca nové rozdelenie nemocníc počas tlačovej konferencie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského

Mimoparlamentná strana Hlas si myslí, že nesystémovou reformou nemocníc vláda ohrozuje jeden a pol miliardy eur pre slovenských pacientov z Plánu obnovy.

"Táto vláda sa v Pláne obnovy zaviazala do konca tohto roka prijať nielen legislatívu, ale aj zoznam nemocníc, ktoré majú byť transformované. Aby sme neohrozili čerpanie 1,5 miliardy z plánu obnovy, vláda ho bude musieť zmeniť,“ povedal podpredseda strany a člen parlamentného zdravotníckeho výboru Richard Raši.

Pripomenul, že zoznam nového prerozdelenia nemocníc sa má po odklade zverejniť až koncom roka 2022. Vidí za tým obavy koalície z neúspechu v regionálnych voľbách.

Podľa Hlasu reforma nereflektuje ani problém s dostupnosťou a sieťou ambulantnej starostlivosti. Podpredsedníčka strany Zuzana Dolinková poukázala na to, že obsahom materiálu reformy je len časť týkajúca sa všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých a pre deti a dorast a chýba zmienka o špecialistoch. „Pacient nebude teda efektívne manažovaný od všeobecnej ambulancie k špecialistovi a odtiaľ do nemocnice,“ vyhlásila.

lengvarský Čítajte viac Hlas vyzýva ministra zdravotníctva, aby stiahol návrh reformy zdravotníctva

Experiment na pacientoch?

Lekárske odborové združenie vo svojom vyhlásení uviedlo, že reforma nemocníc je experiment na pacientoch a ešte viac zhorší situáciu v zdravotníctve.

Odborári poukazujú aj na to, že tzv. optimalizácia siete nemocníc nerieši príčiny, ale následky. "Pri tzv. optimalizácii siete nemocníc neustále počúvame od ministerstva zdravotníctva, ako je cieľom, aby sa zložité operácie a výkony robili len na oddeleniach či v nemocniciach, ktoré v daných výkonoch majú dostatočné skúsenosti. Centralizácia náročných výkonov je už dávno trend medicíny a mnohoročná prax aj v slovenských nemocniciach,“ vyhlásil predseda združenia Peter Visolajský. Pýta sa na doterajšie skúsenosti a prax autorov pripravovanej reformy.

„Aj v tejto súvislosti považujeme dnes vládou odobrené zmeny nemocníc za neodborný experiment na našich pacientoch, ktorý predstavuje riziko zhoršenia nášho zdravotníctva,“ podotkol.

Odborári poukázali aj na veľký počet pripomienok, ktoré boli k návrhu vznesené, „ktoré neboli akceptované ani dostatočne spracované, čo je tiež dôkazom absentujúcej diskusie“. Visolajský ďalej uviedol, že zníženie počtu nemocníc nevedie k zníženiu pacientov, a preto ani po uskutočnení reformy nebude treba menej lekárov a sestier.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarského rezort chce ambulantných lekárov dostať do regiónov, kde je ich nedostatok

Najväčšia reforma za posledných 17 rokov

Podľa rezortu zdravotníctva ide o najväčšiu reformu za posledných 17 rokov. Priniesť by mala menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov, kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom a ich zastabilizovanie.

Po novom by mali nemocnice fungovať na piatich úrovniach – komunitná, regionálna, komplexná, koncová a národná. Vzniknúť tak má zoptimalizovaná sieť nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) zdôraznilo, že bude ešte niekoľko mesiacov pedantne vysvetľovať v teréne podstatu reformy a jej prospech pre obyvateľov Slovenska.

Nemocnice, ktoré budú v zozname, majú mať nárok na úhradu z verejného zdravotného poistenia. Rezort pripomína, že prinesie menej zbytočných úmrtí, viac zachránených životov či kvalitnejšie podmienky na prácu zdravotníkom, čo prinesie potrebné zastabilizovanie zdravotníckeho personálu.

Rezort zdôrazňuje, že sa žiadna nemocnica rušiť nebude. Lôžka, ktoré pred pandémiou zostávali nevyužité, sa budú transformovať v horizonte niekoľkých rokov na základe veľmi presných analýz a dát na iný typ starostlivosti, ktorá dnes mnohým pacientom chýba, a preto sa ťažko vracajú do svojho normálneho života.

Angelika Szalayová autor: Robert Huttner Čítajte viac Szalayová: Zdravotníctvo potrebuje zmeny. Prvé by mali byť do troch rokov

Ministerstvo sľubuje, že sa „nebude robiť všade všetko a v malom počte“. Lekári, sestry a ďalší zdravotnícki pracovníci budú podľa rezortu pracovať vďaka reforme s novými prístrojmi vo väčších tímoch, kde budú lepšie vedieť zvládať zdravotné komplikácie pacienta. Reforma by mala zvýšiť bezpečnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Optimalizácia siete nemocníc je súčasťou rozsiahlejšieho balíka reforiem, ktoré budú hneď po jej prijatí nasledovať. Sú na ňu naviazané historicky najväčšie investičné prostriedky vo výške jednej miliardy eur.

Na Slovensku by sa mal zaviesť nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast. Priniesť by to mal nový zákon o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý schválila v stredu vláda. Jej cieľom je zlepšiť situáciu s nedostatkom lekárov pre obyvateľov v miestnej dostupnosti na úrovni okresov.

Ministerstvo chce ambulantnú sieť definovať na základe určených parametrov, výsledky má monitorovať a vyhodnocovať každý rok. Parametrami pre klasifikáciu okresov budú počet obyvateľov, ktorí nemajú zabezpečenú miestnu dostupnosť, ďalej kapacitná priepustnosť a demografická štruktúra lekárov. Vzniknúť by tak mala klasifikácia okresov na zabezpečené, rizikové, rizikovo nedostatkové a kriticky nedostatkové.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Nemocnice sa začnú oddlžovať už tento týždeň. Dôležité sú však aj racionalizačné opatrenia

Tieto informácie by malo MZ SR poskytnúť lekárom, ktorí by mali záujem o zriadenie novej praxe. Napomôcť by to malo k rozhodnutiu, kde si zriadia svoju ambulanciu. Prospech by z toho mali mať aj pre vyššie územné celky, keďže majú právomoci v podobe vydávania povolení alebo schvaľovania ordinačných hodín. Rezort očakáva, že to napomôže k tomu, aby sa z nich stali koordinátori siete poskytovateľov ambulantnej starostlivosti.

Zákon by tiež mal umožniť možnosť finančnej podpory na zriaďovanie nových ambulancií v nedostatkových okresoch formou jednorazového príspevku v sume približne 60.000 eur, ktoré majú smerovať z plánu obnovy a odolnosti. O ten by sa mohli uchádzať aj úplne noví lekári, ale aj existujúci poskytovatelia, u ktorých sa zamestná nový lekár, ktorý ešte nemá záujem zriadiť si vlastnú prax.

Rezort zdravotníctva predpokladá, že práve tento krok podporí mladých lekárov po ukončení štúdia, aby sa vrátili do svojho rodiska alebo do iných nedostatkových či rizikových regiónov.

V ďalších fázach by sa mali riešiť podpora všeobecných ambulancií pre existujúcich poskytovateľov a definovanie novej koncepcie všeobecného lekárstva. Priniesť by mala rozšírenie kompetencií všeobecných lekárov aj sestier, či napríklad zníženie administratívnej záťaže.

očkovanie, vakcinačné centrum, poliklinika, nemocnica, koronavírus ružinov Čítajte viac Nemocnice opustilo takmer 800 sestier. Pandémia bude ošetrovateľskú profesiu aj naďalej oslabovať
94 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma zdravotníctva #Hegerova vláda