Fico predpokladá, že za prepustením Plačkovej sú ľudia z vlády. A drogy

Aká bola motivácia prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, keď stiahol sťažnosť proti nevzatiu do väzby influencerky Plačkovej? Túto otázku položil líder opozičnej strany Smer Robert Fico. A špeciálny prokurátor Daniel Lipšic mu štipľavo odpovedal.

06.10.2021 10:21 , aktualizované: 16:02
debata (723)

Pokračoval, že „nebude hovoriť o tom, že ho niekto (prokurátora – pozn. red.) navštívil alebo mu ponúkal peniaze alebo niečo podobné“.

Video

„Ak si spojíte rozhodnutie ŠTS nezobrať týchto dvoch ľudí do väzby za drogy a k tomu si dáte nevídané stiahnutie sťažnosti prokurátorom, ktorý predtým žiadal väzbu aj sa sťažoval proti tomuto rozhodnutiu, tak vám nemôže prísť na rozum nič iné – len drogy,“ povedal Fico.

Minulý týždeň NAKA zadržala influencerku Zuzanu Strausz Plačkovú a jej manžela v rámci veľkej protidrogovej akcie. Policajti prehľadali ich byt v Bratislave a rozostavaný dom v neďalekom Miloslavove. Pri razii, ktorá prebiehala v troch krajoch, policajti objavili aj drogy.

Vyšetrovateľ obvinil celú skupinu z obchodovania z drogami. Špecializovaný trestný súd však Plačkovú a jej manžela nevzal do väzby. Ona sama mala pred súdom vypovedať, že zarába dosť a nepotrebuje predávať drogy. Verejnosť vyzývala, aby si dávali pozor, s kým sa stretávajú. V podstate podľa jej verzie sa na dovolenke stretla s ďalším obvineným mužom a ten mal vypovedať, že drogy dodával známym manželom.

„Je verejným tajomstvom, že vo vláde sedia ľudia, ktorí milujú drogy a kokaín,“ Fico sa oprel do súčasnej vládnej garnitúry. „Prečo nemáme právo v strane Smer tvrdiť, že Plačková a jej manžel sú na slobode preto, lebo dodávali kokaín významným ľuďom na Slovensku a títo významní ľudia sa naplašili a podľahli predstave, že by sa ich meno mohlo niekde objaviť?“ položil otázky bývalý viacnásobný premiér.

Pokračoval, že títo známi ľudia, mohli „zabezpečiť – úplne smiešne, úplne na hulváta – že nielenže nebola vzatá do väzby, ale zabezpečili, že prokurátor špeciálnej prokuratúry stiahol sťažnosť dva dni pred rozhodovaním Najvyššieho súdu SR“.

Fico dodal, že ani Plačkovej neželá väzbu a pripomenul, že je „proti väzbe“ aj v iných kauzách. „Teraz mi dajte argument, prečo by naše myslenie a naše predstavy nemali byť pravdivé? Čo iné tam môže byť?“ dodal Fico.

Keď Špecializovaný trestný súd v Pezinku Plačkovú nevzal do väzby, podal prokurátor z Úradu špeciálnej prokuratúry šťažnosť. V utorok však Najvyšší súd oznámil, že prokurátor túto sťažnosť nevzal a tak sa súd nebude zaoberať možnosťou jej vzatia do väzby.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic však pripomína, že „podľa uznesenia o vznesení obvinenia zločinecká skupina páchala drogovú trestnú činnosť od roku 2012“.

A potom Ficovi vrátil úder: „Trestné stíhanie v danej veci začalo až na jeseň 2020. Je zarážajúce, že táto zločinecká skupina pôsobila, bez povšimnutia zo strany orgánov polície, od roku 2012 do roku 2020. Kvôli zachovaniu potrebnej miery zdržanlivosti však nebudeme verejne špekulovať o dôvodoch, pre ktoré nebola táto zločinecká skupina v období rokov 2012–2020 rozpracovaná.“

Lipšic konštatuje, že sťažnosť voči rozhodnuti Špecializovaného trestného súdu v prípade influencerky a jej manžela prokurátor vzal späť preto, lebo sa „stotožnil s názorom sudcu pre prípravné konanie“. Takže Plačková s manželom sú zatiaľ stíhaní na slobode.

Fico: Lipšic má vysvetliť stiahnutie sťažnosti prokurátora v prípade Plačkovej

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic by mal vysvetliť, prečo prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) stiahol sťažnosť proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku o tom, že do väzby nezobral influencerku Zuzanu Strausz Plačkovú ani jej manžela Reného Strausza. Na stredajšej tlačovej konferencii to vyhlásil šéf Smeru Robert Fico.

„Lipšic musí vysvetliť nepochopiteľné stiahnutie sťažnosti pri väzbe ľudí podozrivých zo závažnej drogovej trestnej činnosti, vďaka čomu sú dnes na slobode,“ skonštatoval Fico na sociálnej sieti.

© Autorské práva vyhradené

723 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Zuzana Plačková