Lekár Visolajský v Ide o pravdu: Politici musia vidieť kolaps nemocníc na vlastné oči, aby sa rozhýbali

Vláda schválila reformu zdravotníctva, ktorá zmení niektoré nemocnice na komunitné. „Zatváranie nemocníc zlepšenie neprinesie. Kam pôjdu pacienti?,“ pýta sa v relácii Ide o pravdu Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia.

07.10.2021 14:00
debata (79)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Petra Visolajského v relácii Ide o pravdu.

Video

Chirurgovia, internisti, anesteziológovia z celého Slovenska sa pridali k Deklarácii o pripravenosti k výpovediam zo služieb. Žiadajú splnenie požiadaviek, ktoré by zásadným spôsobom stabilizovali personál v nemocniciach.

„Dostali sme sa do kritického bodu. Politici musia vidieť na vlastné oči kolaps nemocníc, a až potom sa rozhýbu,“ vysvetlil v relácii Ide o pravdu lekár Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia, ktoré deklaráciu iniciovalo.

Ak by požiadavky združenia zostali bez odozvy kompetentných, dá sa očakávať, že lekári nenastúpia na nočné či víkendové služby. Čo by podľa Visolajského mohlo paralyzovať nemocnice po celom Slovensku.

Prečo lekári siahli ku krajnej možnosti nenastúpiť do služby? Dôvodom sú nadčasy nad povolený limit, s ktorými doteraz dobrovoľne súhlasili. Dlhodobé neriešenie situácie s nedostatkom zdravotných sestier a lekárov v slovenských nemocniciach spôsobuje neustály nárast počtu nadčasov tých, ktorí v nemocniciach zostali.

„Už dnes máme zatvorené oddelenia, na ktorých chýbajú sestry. A niektoré idú len na polovičný výkon,“ upresnil situáciu šéf odborového združenia.

Česko, Poľsko a Maďarsko problém riešilo včas, a zákonmi zmenilo postavenie sestier a lekárov. Preto podľa neho slovenský personál odchádza pracovať do blízkeho zahraničia.

„Slovensko je posledné, a keď nič neurobíme, situácia sa bude dramaticky zhoršovať,“ dodal Visolajský.

O problémoch diskutuje združenie už dlhší čas s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO), a od leta žiada stretnutie aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO).

Lekári organizovaní v združení sú podľa Visolajského sklamaní z nezáujmu politikov, a preto sa rozhodli odmietnuť ďalšie nadčasy v nemocniciach.

V relácii Ide o pravdu sme s predsedom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským hovorili aj o pripravovanej reforme zdravotníctva.

„Nečakali sme, že bude o redukcii lôžok a rušení nemocníc. Už teraz máme málo lôžok, a čo potom?,“ pýtal sa.

A znovu argumentoval nedostatkom personálu v centrálnych nemocniciach. Odmieta rušenie nemocníc v niektorých regiónoch, napríklad na východnom Slovensku: „Kam pôjdu pacienti, ak nemocnicu zrušíme?“, apeloval Visolajský.

Ministerstvu zdravotníctva a autorom reformy odkazuje, že by mali najskôr presne stanoviť potrebné počty lekárov a sestier v konkrétnych nemocniciach, a tieto aj naplniť skúsenými odborníkmi.

Rovnako pripomína nedostatok peňazí v slovenskom zdravotníctve, ktoré je celé roky dramaticky poddimenzované. Neustále oddlžovanie je podľa neho neúnosné, pretože dlhy splácame všetci, ale zdravotným poisťovniam a nie nemocniciam. „Ak sa postaráme o pacienta v hodnote dve tisíc eur, a poisťovňa nám zaplatí len tisíc? Takto bude vznikať dlh v zdravotníctve nepretržite,“ vysvetlil Visolajský.

Kedy bude vrcholiť tretia vlna pandémie? Pomohlo by rýchlejšie očkovanie rizikových skupín aj teraz? Koľko zaočkovaných pacientov končí v nemocnici s ochorením na COVID a prečo? Pozrite si reláciu Ide o pravdu s lekárom Petrom Visolajským, predsedom Lekárskeho odborového združenia.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu