Zákon o preukazovaní pôvodu majetku použili len raz. Skončilo sa to neslávne

Aby ste mali problémy podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku, museli by ste mať majetok o 934 500 eur vyšší ako boli vaše preukázateľné príjmy.

10.10.2021 07:30
debata (30)

Zákon o preukazovaní pôvodu majetku pochádza z roku 2005. Možno ho však pomerne jednoducho obísť. Stačí napríklad získať od rodinného príslušníka zo zahraničia fiktívne darovacie zmluvy alebo svoj majetok na niekoho prepísať tak, aby nepresiahol zákonnú výšku 1 500–násobku minimálnej mzdy. V tomto roku je to suma 948 000 eur.

Za legálny príjem sa tiež považuje kúpa akcií a ich následný predaj s niekoľkonásobným ziskom. Viacerí advokáti priznali, že k dokazovaniu príjmov v praxi vôbec nedochádza.

Jediný známy prípad, keď sa zákon vymáhal na súde, pochádza ešte z roku 2014, keď okresný súd Košice II rozhodoval o žalobe na nadobudnutie majetku nelegálnym príjmom.

Dozorujúca prokurátorka ale musela obžalobu stiahnuť pre zmenu dôkaznej situácie. Tá spočívala práve v tom, že obžalovaný medzičasom svoj majetok rozdelil a nedosahoval tak už spomínanú zákonnú výšku, pri ktorej mohol byť preverený úradmi.

V apríli tohto roka generálny prokurátor Maroš Žilinka požiadal ministerku spravodlivosti o vytvorenie expertnej pracovnej skupiny, ktorá mala pripraviť legislatívnu zmenu na efektívne a účinné odčerpávanie majetku nadobudnutého z nelegálnych príjmov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon o preukazovaní pôvodu majetku