Proces v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej odročili na január

Senát Okresného súdu (OS) Bratislava II odročil hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej na 20. január 2022. TASR to potvrdil hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

14.10.2021 11:49 , aktualizované: 18:39
Pavol Rusko Foto:
Obžalovaný exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko počas procesu pred Okresným súdom Bratislava II v kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej 13. októbra 2021
debata (26)

Pojednávanie trvalo vo štvrtok takmer osem hodín a prebiehalo, tak ako doteraz, za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Bratislave. Dovedna vypovedalo sedem svedkov, medzi nimi bývalí členovia zločineckej skupiny sýkorovcov, na doživotie odsúdený Alojz Kromka alias Čistič, bývalý ochrankár TV Markíza, bývalý redaktor TV Markíza a aj manželka zosnulého herca Ľubomíra Gregora – Ľubomíra Gregorová.

Na štvrtkové pojednávanie bol predvolaný ako svedok Štefan Agh, ktorého Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v kauze falšovania televíznych zmeniek odsúdil v utorok na 13-ročný trest odňatia slobody. Svedok sa nedostavil a ani neospravedlnil.

Kromka: Černák si skutok prípravy vraždy vymyslel

Viacnásobný mafiánsky vrah Alojz Kromka, prezývaný Čistič, nevie nič o príprave vraždy bývalej spoločníčky exriaditeľa TV Markíza Ruska Klaus-Volzovej. Podľa neho sa takýto skutok ani nestal a vymyslel si ho banskobystrický bos Mikuláš Černák. Vypovedal tak vo štvrtok pred senátom Okresného súdu Bratislava II, ktorý kauzu pojednáva.

Objasnil, že na jeseň 1997 išiel za Milošom Kaštanom do Černákovej firmy v Banskej Bystrici. „Pavol Rusko s Černákom sa rozprávali o nejakom probléme, ktorý mal Černák vyriešiť,“ priblížil. Černák sa podľa neho smial, že Pavol Rusko sa určite ešte raz vráti a že ho dá postrašiť pápayovcami a takto vytiahne z neho 10 miliónov slovenských korún.

Na snímke z januára 2015 Alojz Kromka prezývaný... Foto: TASR
Alojz Kromka Na snímke z januára 2015 Alojz Kromka prezývaný Čistič

„Ani raz som nepočul, žeby tam počas stretnutia zaznelo meno Klaus-Volzová. Čo sa týka skutku prípravy jej vraždy, o ničom neviem. Taký skutok sa ani nestal a Černák si to vymyslel. Zlomil Kaštana, aby spolupracoval, pretože Kaštanovi predtým pripísali päť vrážd. Černák sa aj mňa začiatkom roku 2018 snažil ovplyvňovať, keď som sa s ním stretol na vychádzke vo väzení,“ vypovedal Kromka. Ako uviedol, bývalého riaditeľa TV Markíza vtedy osobne nepoznal.

„S Černákom som mal v rokoch 1997 – 1998 normálny vzťah. Teraz nemáme žiaden vzťah. Stal sa z neho kajúcny ‚šmejd‘,“ povedal prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry. Priznal, že keď za ním prídu vyšetrovatelia, vypovedá aj v neprospech Černáka.

Klaus-Volzová a Rusko nemali dobrý vzťah

Člen skupiny sýkorovcov Daniel Vaniš počas pojednávania vypovedal, že Sylvia Klaus-Volzová, ktorej robil ochranku, nemala s Pavlom Ruskom dobrý vzťah.

Vaniša mali poveriť jej ochranou šéf zločineckej skupiny sýkorovcov Róbert Lališ a ďalší bos tejto skupiny, zavraždený Peter Čongrády. Svedok nemal informácie o objednávke na vraždu Klaus-Volzovej. „Robil som jej len doprovod na ceste domov a do práce,“ uviedol.

Klaus-Volzovú označil za príjemnú a slušnú, niekedy mala obdobie, keď bola vystrašená a vystresovaná. Pracovné a obchodné veci pred ním neriešila.

„Viem, že bola na stretnutí s podnikateľom Marianom Kočnerom. Dva alebo tri razy sme boli na stretnutí s advokátom Ernestom Valkom. Neviem, čo tam riešila. Čongrády mi povedal, že ju mám strážiť, aby sa jej nič nestalo,“ povedal. Dôvodom bolo, že si Pavol Rusko najal po rusky hovoriacu ochranku.

Vaniš mal na starosti aj ochranu Kočnera. Pred pár rokmi figuroval ako korunný svedok počas megaprocesu so sýkorovcami v kauze mafiánskych vrážd. Bosa Mikuláša Černáka a jeho pobočníka Miloša Kaštana pozná z novín a z iných médií. Obžalovaného Pavla Ruska pozná z TV Markíza z čias, keď robil pre poškodenú.

V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako hlavný obžalovaný bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Štvrtkového procesu sa zúčastnil len Rusko. Ostatní obžalovaní dali súhlas obhajcom na pojednávanie v ich neprítomnosti.

Proces sa začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Pavol Rusko naďalej vinu popierajú. Černák sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Černák #príprava vraždy Volzovej #Alojz Kromka